Követelik a tálibok, hogy az Egyesült Államok „feltétel nélkül” oldja fel az afgán vagyon befagyasztását

2022. szeptember 15. 18:47

Az afganisztáni tálib vezetés azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy jogtalanul zárolta az afgán nemzeti vagyont a mozgalom hatalomra kerülése után.

2022. szeptember 15. 18:47
null

Az amerikai pénzügyminisztérium szerdán közölte, hogy svájci pénzalapot hozott létre az afgán központi bank befagyasztott vagyona felének, 3,5 milliárd dollárnak a kezelésére.    

– jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid, a tálib kormány szóvivője csütörtökön.    

„Az Egyesült Államok nem tulajdonosa ennek a vagyonnak” – szögezte le a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy „feltétel nélkül” fel kell oldani az összeg befagyasztását.    

A svájci alapban elhelyezett összegből az afgán nemzeti bank többek közt befizetheti az ország nemzetközi pénzügyi intézményekkel szembeni tartozását és fedezheti áramimportjának költségeit. Wally Ademeyo amerikai pénzügyminiszter-helyettes az afgán központi banknak küldött levelében sajnálkozásának adott hangot, hogy a kabuli jegybank nem bizonyította függetlenségét a tálib vezetéstől, és nem tartotta tiszteletben a terrorizmus elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó, a hatalomra kerülésük előtt tett kötelezettségvállalását.    

Azt is kifogásolta, hogy az afgán nemzeti bank (DAB) nem jelölt ki megbízható külső megfigyelőt. Ademeyo rámutatott: amíg a kabuli vezetés nem teljesíti ezeket a feltételeket, addig a jegybanknak küldött pénz veszélyben lenne, és semmi sem garantálná, hogy valóban az afgán nép támogatására fordítják. A DAB viszont a washingtoni döntést bírálta, leszögezve: az ellentétes azzal a céllal, amelyre az afgán vagyont évtizedek óta felhalmozták, például a pénzpiac stabilizálása és a kereskedelem megkönnyítése.    

– szögezte le a DAB közleménye.   

 Az amerikai csapatok 2021 augusztusi távozása óta, húsz évig tartó afganisztáni nemzetközi katonai missziót követően Washington mintegy hétmilliárd dollárnyi afgán pénzügyi tartalékot fagyasztott be. Februárban Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a hétmilliárd dollár felét a 2001. szeptember 11-i terrorista támadások áldozatai családtagjainak kárpótlására tartják fenn. 

(MTI)

Nyitókép: Wakil KOHSAR / AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bonafidesupraman
2022. szeptember 16. 02:38
Arról senki nem ir ,hogy előzőleg az ororszok fosztották ki egész afganisztánt.....
files32
2022. szeptember 15. 22:38
Minek nektek a pénz, csak nem mosakodni akartok?
mokány
2022. szeptember 15. 22:02
Biden is beállt , W . Bush mellé , bagdadi tolvajnak .
Málaga21
2022. szeptember 15. 21:33
"Februárban Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a hétmilliárd dollár felét a 2001. szeptember 11-i terrorista támadások áldozatai családtagjainak kárpótlására tartják fenn." Oszt, ezt milyen alapon? Tolvaj köcsög jenkik már a látszatra sem adnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!