Két ország háborújának indult...

2022. szeptember 01. 21:25

Lengyelországot a német – és szlovák – hadüzenet nélküli támadás katonai értelemben gyakorlatilag felkészületlenül érte.

2022. szeptember 01. 21:25
null
Szakály Sándor

„Nyolcvanhárom esztendeje, 1939. szeptember 1-jén, pénteken egy olyan háború vette a kezdetét, amely 1941 decemberére világméretűvé vált.

Lengyelországot a német – és szlovák – hadüzenet nélküli támadás katonai értelemben gyakorlatilag felkészületlenül érte. Jóllehet számos jel mutatott arra, hogy Németország – amely Lengyelországgal 1934-ben tíz évre érvényes nyilatkozatot adott ki a »…Németország és Lengyelország közötti politikai kapcsolatokról« és azt 1939. április 28-án felmondta – »rendezni kívánja« a lengyel kérdést. A korabeli lengyel sajtó a végzetes 1939. szeptember 1-jei időpont előtt már hetekkel korábban írt arról, hogy egy esetleges német támadás esetén miként számolnának le a betolakodókkal. A lengyelek bizakodásának alapját az adta, hogy sokan úgy vélték, a két nyugat-európai nagyhatalom – Franciaország és a Brit Birodalom – »pártfogásában« töretlenül bízhatnak, mivel ezen két ország egyoldalú garancianyilatkozatot adott Lengyelországnak 1939. március 31-én, majd 1939. április 6-án brit–lengyel kölcsönös segélynyújtási nyilatkozat született.

A britekbe és a franciákba vetett bizalom azonban a német és szlovák támadást követően érdemi megnyilvánulásokat nem hozott a lengyelek számára. A britek és a franciák tevőlegesen semmit nem tettek a lengyelek érdekében. Felszólították ugyan a Német Birodalmat és annak vezetőit, hogy álljanak le a Lengyelország elleni támadással, mert ha nem… Ami annyit jelentett, hogy amennyiben az 1939. szeptember 2-án Németország számára adott 24 órás ultimátum nem változtat a német elképzeléseken, azaz nem áll le a Wehrmacht támadása és nem kezdenek tárgyalásokat a németek a lengyelekkel, akkor hatályosul a brit és a francia hadüzenet. A német támadás nem állt le és meg, így szeptember 3-án megérkezett a brit és francia hadüzenet a Német Birodalom számára. Ez azonban nem rettentette meg Hitlert és a német katonai és politikai vezetést.

Miközben Lengyelország hadereje kétségbeesetten harcolt a német és a szlovák támadók ellen, azon idő alatt felkészült ellene az újabb támadó fél, a hitleri Németországgal 1939. augusz­tus 23-án »megnemtámadási és együttműködési szerződést« aláíró sztálini Szovjet­unió. A két nagyhatalom megállapodása nemcsak a »meg nem támadásra« tért ki, de lényegében felosztotta közöttük Európa középső és keleti felét. Érdekszférák és megfogalmazott területi gyarapodás… Ennek a megállapodásnak az első és legnagyobb áldozata Lengyelország lett.”

Nyitókép: Mandiner 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marty McFly
2022. szeptember 02. 09:31
Szakály azt állítja katonailag felkészületlenül érte őket, akkor szerinte ez fake news? POLES MOBILIZE ALL TROOPS - 1939 August 30 The Pittsburgh Press from Pittsburgh, Pennsylvania https://www.newspapers.com/newspage/141381803/
lazio154
2022. szeptember 02. 09:05
Szóval a történész úr szerint a lengyeleket teljesen váratlanul érte a támadás? Javaslom az egyik ismeretterjesztő tv. csatornán az múlt héten leadott "Három nappal a II. Világháború előtt" adás megnézését. Igaz, hogy az nem a Lengyel kormány intézkedéseit, hanem a Londonit elemzi. De amit Londonban tudtak azt Varsóban sem lehetett titok. Az angolok annyira tudtak a németek támadásáról, hogy 83 éve ezen a napon befejezték a főváros és a nagyvárosok 3 éven felüli gyerekeinek vidéki elhelyezését. A fiatalabb gyerekek, és a terhes nők családjukkal kaptak vidéki elhelyezést. Még az állatkertek állományát is biztonságos helyre telepítették. Gondolkozzunk el, ennek megszervezéséhez mekkora időre volt szükség! Így váratlanságról nem beszélhetünk. Előre egyeztetett világháború volt ez! Sajnálom 2x ment le!
lazio154
2022. szeptember 02. 08:57
Szóval a történész úr szerint a lengyeleket teljesen váratlanul érte a támadás? Javaslom az egyik ismeretterjesztő tv. csatornán az múlt héten leadott "Három nappal a II. Világháború előtt" adás megnézését. Igaz, hogy az nem a Lengyel kormány intézkedéseit, hanem a Londonit elemzi. De amit Londonban tudtak azt Varsóban sem lehetett titok. Az angolok annyira tudtak a németek támadásáról, hogy 83 éve ezen a napon befejezték a főváros és a nagyvárosok 3 éven felüli gyerekeinek vidéki elhelyezését. A fiatalabb gyerekek, és a terhes nők családjukkal kaptak vidéki elhelyezést. Még az állatkertek állományát is biztonságos helyre telepítették. Gondolkozzunk el, ennek megszervezéséhez mekkora időre volt szükség! Így váratlanságról nem beszélhetünk.
nakatomi
2022. szeptember 02. 01:22
Még egy részlet a cikkből, amely a 83 évvel ezelőtt történtek és a mai helyzet közötti kísérteties párhuzamról szól: "A Vörös Hadsereg 1939. szeptember 17-én indította meg támadását Lengyelország ellen, azt a sajátos szovjet álláspontot képviselve – amelyet később így fogalmaztak meg –, hogy „a Szovjetunió nem viselt háborút, hanem csak fajrokonai sorsát sietett biztosítani”. Mindeközben Magyarország következetesen semleges álláspontot foglalt el a háború kérdésében." Bízom benne, hogy a párhuzamok ezzel elfogynak, és a végkifejlet nem fog hasonlítani a múltkorira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!