Charles Michel Katarba utazik, hogy az energiáról tárgyaljon

2022. szeptember 04. 16:52

Charles Michel több magas rangú tisztviselővel találkozik, hogy megvitassa és áttekintse a regionális és nemzetközi kérdéseket, köztük az orosz-ukrán válságot.

2022. szeptember 04. 16:52
null

Az Európai Tanács elnöke e heti dohai látogatása során tárgyalásokat folytat a nagy gáztermelő Katarral az európai energiaválságról – közölte vasárnap egy katari kormánytisztviselő alapján a Reuters. Charles Michel hivatalos programja szerint kedden látogat Katarba.

Az európai kormányok alternatívákat keresnek a fő szállító Oroszországtól származó gáz helyett, amióta Moszkva február végén csapatokat vezényelt Ukrajnába, és az orosz áramlások csökkenésével az európai energiaköltségek megugrottak. Az állami tulajdonú Qatarenergy, a világ egyik legnagyobb földgázexportőre,

hónapok óta tárgyalásokat folytat több európai vevővel, de új üzleteket egyelőre nem jelentettek be.

„Charles Michel több magas rangú tisztviselővel találkozik, hogy megvitassa és áttekintse a regionális és nemzetközi kérdéseket, köztük az orosz-ukrán válságot, az energiaválságot, valamint számos más kérdést, például Afganisztán, Irán és Palesztina-Izrael kérdését” – mondta a Reutersnek a katari tisztviselő.

Az európai vezetők, akik már így is küzdenek a megugró gázárak kezelésével, téli gázhiánytól tartanak, mivel

Oroszország bejelentette, hogy az Európába irányuló fő gázvezetékének zárva tartását tervezi.

Oroszország Európa nagyjából földgázellátásának 40 százalékát biztosítja.

A katari földgáz jelenlegi mennyiségének nagy részét hosszú távú szerződések kötik, főként ázsiai vevőkkel, amelyeket Katar tiszteletben fog tartani. A QatarEnergy azonban már 2024-ben megkezdheti a gázszállításokat Németországba a texasi Golden Pass földgázüzemből, amelyben többségi részesedéssel rendelkezik – nyilatkozta Katar miniszterelnök-helyettese májusban egy német lapnak.

Nyitókép: Jonas EKSTROMER / TT News Agency / AFP

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. szeptember 05. 13:03
Már csak haza kell hozni azt a gázt, nüansznyi probléma.
Silcon
2022. szeptember 05. 12:10
Charles Michel már majdnem megoldotta az EU gázellátási problémáját, de a reptéren közölték vele, hogy a turista gázpalackot kézipoggyászként sem viheti fel a gépre. 20024-ben? Akkor már csak 2-3 telet kell kihúzni fűtés nélkül! Hurrá! Egyszerűen hihetetlen, ahogy az egész EU brancs belenavigálta magát ebbe a helyzetbe és még most sem érti, pedig ezt Pista bácsi is megmondta volna az eke szarva mögül, hogy ez lesz a vége.
APESZ72
2022. szeptember 05. 11:18
Ajjaj....Ebből nagy seggnyalás lesz..emberi, női, és lmbrsgeqw jogok helyett....
Andilla
2022. szeptember 05. 09:54
1. Ahha. 2. Pontosan ebből látszik az egésznek a kétszínűsége. Vagy te azt nem veszed észre? 3. Jajjdegyönyörűen mondod... a propagandában minden is a karbonlábnyom csökkentéséről szól. Orbánnak nem teszem fel a kérdést, mert Zoomon nem lehet temetésen részt venni. Egyrészt. Másrészt pedig ő nem nyomatja ezerrel a hülye zöld propagandát. Harmadrészt pedig ez érvelési hiba https://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!