Mind a négy régió „megszavazta” az Oroszországhoz való csatlakozást

2022. szeptember 28. 06:41

Az „eredmények” új szakaszt nyithatnak Oroszország ukrajnai háborújában, mert várhatóan ürügyül szolgálnak majd Moszkvának a négy terület annexiójához.

2022. szeptember 28. 06:41
null

Az oroszbarát, kollaboráns hatóságok bejelentették, hogy a számlálást követően

a Zaporizzsjában leadott szavazatok 93 százaléka, a herszoniak 87 százaléka, a luhanszkiak 98 és a donyeckiek 99 százaléka támogatta a területek Moszkvához való csatlakozását.

A referendumok szeptember 23-án vették kezdetüket, gyakran olyan külsőségek közepette, mint a házról házra járó, szavazatokat gyűjtő felfegyverzett tisztviselők – írja a HVG.

Az előre eldöntött eredmények veszélyes új szakaszt nyitnak Oroszország hét hónapja tartó ukrajnai háborújában, mert várhatóan ürügyül szolgálnak majd Moszkva számára a négy terület annexiójához, ami akár már pénteken megtörténhet. Eközben Moszkva újabb figyelmeztetéseket adott ki, miszerint nukleáris fegyvereket vethet be területeinek védelmére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a szavazás után kijelentette, hogy

A hírportál szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan pénteken szólal fel országa parlamentjében a népszavazásokról, és Valentyina Matvijenko, a parlament felsőházának elnöke szerint a képviselők október 4-én tárgyalhatják az annexiós törvényt.

A helyzet miatt a közeljövőben New Yorkban összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, hogy megtárgyaljon egy olyan határozatot, miszerint a „népszavazások” eredményeit nem fogadják el és a kérdéses területeket továbbra is Ukrajna részeinek tekintik. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a BT-nek vétójoggal rendelkező tagja Oroszország is, így kár volna vérmes reményeket fűzni a javaslat elfogadásához.

A népszavazások a területi terjeszkedés a Kreml jól ismert forgatókönyvét követik: 2014-ben a hatóságok hasonló népszavazást tartottak az ukrajnai Krím félszigeten, a frissen bevonult orosz csapatok szoros felügyelete mellett. A szavazás eredményeképp Oroszország annektálta a Krímet. Ezzel kapcsolatban érdemes feleleveníteni, hogy a krími „referendum” után néhány hónappal került nyilvánosságra egy olyan dokumentum, ami lényegesen más adatokat közölt a szavazás eredményeiről és részvételi adatairól, mint amit az orosz propaganda harsogott – olvasható a cikkben.

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kegyes urunk Karolus
2022. szeptember 28. 17:29
Akkor miután ez is le van papírozva, semmi akadálya annak, hogy az ősi orosz földek visszatérjenek Oroszország anyácska bársonyos kebléhez.
kaltran
2022. szeptember 28. 09:38
Tessék mondani miért teszik idézőjelbe a megszavazta szót. Megszavazták nem? Akkor Sopron Magyarországhoz tartozó népszavazását is tegyük idézőjelbe? Úgy látom a Mandiba is kezd becsurogni a globális trágyalé.
dlaszlo
2022. szeptember 28. 09:30
Hát igen, a demokratikus nyugat nem szereti az ilyen népszavazásokat. Már Apponyi is hiába érvelt az elrabolandó területeken a népszavazás mellett Trianonban. Amúgy a Nyugat hogy gondolja a jövőt? Az orosz lakta területek tehát változatlanul Ukrajna részei (megjegyzendő, 1225 óta, a Szovjetunión belüli terület átcsatolások következtében) Ukrán győzelem esetén a lehetőségek: 1. orosz "kisebbség" elüldözése, 1. orosz "kisebbség kiirtása. Mindkettő nyilván demokratikus, és EU konform.
B_kanya
2022. szeptember 28. 09:12
A "hvg" nevű "média" "megírta". :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik