Olasz választás: a jobboldal készül, Von der Leyen fenyeget

2022. szeptember 24. 12:45

A várakozások és az előrejelzések is a jobboldali pártok győzelmét vetítik előre a vasárnapi olaszországi választáson. A tét óriási: Olaszország továbbra is az brüsszeli úton jár majd, vagy az alapító tagállam szembefordul a mainstreammel. Brüsszel már nemcsak aggódik, hanem fenyegetőzik is.

2022. szeptember 24. 12:45
null
Pócza István
Pócza István

Olaszországban máshogyan mérik a politikai stabilitást, mint mondjuk Németországban. Míg Berlinben már az meghökkentő, ha szóba kerül egy cikluson belüli kormányváltás kérdése, addig

Olaszországban az előrehozott választás szinte a politikai kultúra része.

Az elmúlt tíz évben egyetlen kormány sem élt meg három évet, a legtöbb a ciklusa feléig sem jutott el.

Így volt ez a legutolsó, Mario Draghi vezette „egységkormánnyal” is. A Draghi-kormány júliusban omlott össze a kormány energiacsomagjáról szóló szenátusi szavazáson. Ezt követően a miniszterelnök benyújtotta lemondását, s közben kísérletet tett az egység újjáépítésére. A próbálkozása kudarcot vallott, így ismételten benyújtotta lemondását Sergio Mattarella államfőnek, aki elfogadta azt, s feloszlatta a parlamentet, ezzel pedig megnyitotta az utat az előrehozott választások előtt.

Ezt követően az amúgy sem eseménytelen olasz politikai élet még jobban felgyorsult, nagyon komoly verseny indult.

A közvélemény-kutatások már régóta jobboldali előretörést mutatnak,

mely várakozásokat szakértők is alátámasztanak.

A választások előtti legutolsó, szeptember 9-én készült felmérés szerint erre minden esély megvan, hiszen a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek körülbelül 25 százalékkal a legnagyobb támogatottsággal bíró erő, Matteo Salvini pártja, a Liga 13 százalékon áll, Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország!-a pedig 7 százalékot kapna.

A szakértők előzetes mandátumbecslései alapján komoly esély van arra, hogy ez a három párt alakíthasson kormány, amely egy

teljes jobboldali fordulatot, s egyúttal az ország első női miniszterelnökét jelentené.

A jobboldali erők összefogása önmagában is csodaszámba megy, hiszen ezek a pártok korábban erősen versengtek egymással, a kapcsolataik finoman szólva sem voltak túl jók.

A történelmi lehetőség viszont összekovácsolta őket, egyelőre nagyon úgy látszik, hogy félre tudták tenni az ellenérzéseiket. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a közös kampányzáró rendezvényt is tartottak.

Egy jobboldali koalíció jelentős változásokat hozna: adóreformról, szigorúbb migrációs politikáról, az abortusz-szabályozás felülvizsgálatáról, a családok támogatásáról szóltak eddig a hírek, illetve az ígéretek. Egy olasz kormány helyzete a gazdaság állapota miatt szinte sohasem könnyű, most pedig különösen nagy kihívásokkal kell majd szembesülnie a következő formációnak: az energiaárak elszabadulása, a romló gazdasági kilátások Európa számos más országánál is keményebben érintheti az olaszokat.

Giorgia Meloni következetesen hangoztatja, hogy az ország nincs jó helyzetben, a gazdaság kemény döntések elé állítja majd a következő kormányt.

Meloni szerint a jobboldal sem képes csodákra, de szerinte sokkal jobban tudnak kormányozni, mint a baloldal.

Az európai mainstream és baloldali körökben nagyok a félelmek is a jobboldal lehetséges előretörése miatt. Különösen a brüsszeli félelmek, sokan ugyanis egy „újabb Magyarországtól” tartanak, egészen pontosan attól, hogy egy nagy és befolyásos alapító tagállam kiáll a sorból és nem követi tovább – az egyébként baloldali és liberális – európai mainstreamet.

A szólamok eddig a már jól ismert szélsőjobboldali fordulattól, fasizálódástól óvnák az olaszokat. De vannak új, eddig szokatlan hangok is. Ahogyan arról már írtunk, az Európai Bizottság elnöke,

Ursula von der Leyen megfenyegette az olaszokat.

A bizottsági elnök a következőképp nyilatkozott: „Ha a dolgok rossz irányba mennek, akkor vannak eszközeink, mint például Lengyelország és Magyarország esetében”. Von der Leyen emellett hangsúlyozta azt is, hogy a jelöltek között vannak „Putyinhoz közel álló alakok”.

Az, hogy ilyen magas szintről igyekeznek befolyásolni egy tagállami választás eredményét, igencsak problémás. Az Európai Bizottság elnökének természetesen lehet magánvéleménye, de nem tartozik a munkaköri leírásához a tagállamok politikai folyamatainak kommentálása.

A szociáldemokrata PD viszont a legutolsó mérések alapján igen távol áll attól, hogy a választás nagy nyertese legyen: szavazóinak száma az elmúlt időszakban stagnált, illetve fogyott, jelenleg 22 százalékon állnak. Az egységkormányt felrobbantó Öt Csillag Mozgalom pedig Salvini pártjával verseng a harmadik helyért. A többek között Matteo Renzi által fémjelzett baloldalo-liberális párt pedig a Hajrá Olaszországgal áll fej-fej mellett.

A várakozások tehát a jobboldali pártok győzelmét vetítik előre, de még bármi megtörténhet,

a versenyt ez alapján talán az Olasz Testvérek és a szocdemek küzdelme döntheti majd el. Vasárnap kiderül, hogy mennyit számít Olaszországban Von der Leyen szava.

 

Fotó: Riccardo Fabi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
skin777
2022. szeptember 25. 15:58
"Draghi-kormány júliusban omlott össze a kormány energiacsomagjáról szóló szenátusi szavazáson..." Na ezért jó az orbáni diktatúra. A főni elrikkantja magát: szarás! A birkahad kormánytagok meg egyszerre harsogják: melyik sarokba? Egyébként ennek az olasz kormánynak se jósolok nagy jövőt plánr hogy berlusconi is ott lesz.
Előre66
2022. szeptember 25. 11:31
Hajrá tisztesség, hajrá becsület, hajrá hazafiak! Itália megint nagy lesz! Veletek vagyunk!
szajpalca
2022. szeptember 25. 10:11
Hajrá Olaszország Hajrá Meloni!
ringwoodite
2022. szeptember 25. 08:57
Gondolom az olaszok még emlékeznek arra a koronavirus időszaki EU-s húzásra amikor leszart a brüsszeli szarkeverő gárda segiteni nekik. Akkor is már a héttökfilkós családanya Dr. Bubó-né volt az EU vezetője. Most ugyanez a Bubóné akar végleg az olaszok alá vágni. A liberál-trágyát ideje nekik is kitakarítani. Sok sikert a mai napra olaszok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!