Olasz választás: a jobboldali koalíció közel húszpontos előnyét jelzik az utolsó felmérések

2022. szeptember 09. 10:49

A jelenlegi felmérések szerint Meloni, Salvini és Berlusconi koalíciója 46,6 százalékon áll, a Demokrata Párt vezette szövetség pedig 27,2 százalékon.

2022. szeptember 09. 10:49
null

Továbbra is a Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) bizonyul a legnagyobb pártnak, az általa irányított koalíció pedig majdnem húsz százalékponttal megelőzi a baloldali szövetséget a szeptember 25-i választások előtt utoljára közölt felmérésekben, melyeket pénteken hoztak nyilvánosságra.

A Corriere della Sera és a többi országos napilapban pénteken megjelent táblázatok szerint az FdI bizonyul a legnépszerűbb politikai erőnek az urnákhoz készülő közel ötvenmillió olasz körében. Giorgia Meloni pártjának támogatottsága – amely a 2018-as választásokon nem érte el az öt százalékot – jelenleg meghaladja a 25 százalékot.

Második helyen a baloldali Demokrata Párt (PD) áll 20,5 százalékkal. Harmadik helyre az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kapaszkodott fel 14,5 százalékkal, mely elsősorban Dél-Olaszországban számít népszerűnek, ahol a párt a korábbi kormányzása idején bevezetett alapjövedelem megtartására építi kampányát.

Meglepetésnek számít, hogy az M5S megelőzi a Ligát.    

Matteo Salvini pártjának enyhén csökkent a támogatottsága, amelyet jelenleg  12,5 százalékra mérnek, a Hajrá Olaszország (FI) stabilan nyolc százalékon áll, az úgynevezett harmadik pólus, vagyis az akció és az Élő Olaszország centrista szövetsége 6,7 százalékot ér el. A parlamentbe való bejutáshoz szükséges három százalékos küszöböt a mostani felmérések szerint a Zöldek és az Olasz Baloldal szövetsége lépi át, valamint a Civil Hálózat nevű politikai formáció.     

 A felmérések szerint az Olasz Testvérek a hagyományosan a Ligára szavazó észak-olaszországi tartományokban is megelőzte a szövetséges pártot. Az Il Giornale című jobboldali napilap úgy vélte, nem az a kérdés, hogy a jobboldali koalíció nyeri-e meg a választást, hanem az, hogy mekkora lesz az FdI és a Liga közötti különbség. A baloldali La Repubblica úgy értesült, hogy Giorgia Meloni pártja magának szeretné megszerezni a gazdasági, külügyi, belügyi és védelmi tárcát.     

 A jelenlegi felmérések szerint az FdI, a Liga és az FI koalíciója 46,6 százalékon áll, a PD vezette szövetség pedig 27,2 százalékon. Utóbbi 249 mandátumot biztosítana a jobbközépnek a 400 fős római alsóházban, valamint 121 szenátort a 200 fős felsőházban. Az öt évvel ezelőtti választásokon 72,9 százalékos volt a részvételi arány. Most a szavazásra jogosultaknak 33,4 százaléka állítja, hogy nem megy el voksolni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. szeptember 10. 13:10
A kérdés csak az lesz, hogy egymás közt le tudják-e osztani úgy a bulit, hogy mindenki jól járjon. Salvini ütemet vesztett, de legutóbb belügyminiszterként elég jól tudta exponálni magát, megoldotta, hogy ő legyen a címlapokon. Együttműködés. Ha megvan köztük, akkor menni fog. A receptet már ismerik.
No comment no cry
2022. szeptember 09. 23:22
Ideje már. Ismerős járt idén Olaszország déli vidékén, ahol azt tanácsolták neki, hogy este 7(!) után nő már ne menjen egyedül sehová, 8(!) után pedig férfi se... Az utcák emberi végtermékektől bűzlöttek ebben a regionális központi városban, ami az illegális migránsok egyik "telepe".
Nagyhuba1
2022. szeptember 09. 15:23
Remélem Olaszország is jó útra tér és sza....á veri a baloldalt.
olvass
2022. szeptember 09. 13:39
Hajrá Giorgia !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!