Megérkezett II. Erzsébet királynő koporsója a Buckingham-palotába

2022. szeptember 13. 22:24

A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, hogy egy elhunyt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek.

2022. szeptember 13. 22:24
null

Megérkezett kedd este a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsója a skót fővárosból a londoni Buckingham-palotába.

A koporsót repülőgéppel szállították Edinburgh-ból a brit királyi légierő (RAF) nyugat-londoni támaszpontjára, ahonnan gépkocsival vitték a királyi család londoni rezidenciájára.

A húsz kilométeres útvonal mentén a szakadó eső ellenére tízezrek sorakoztak fel.

A támaszpontról London felé vezető gyorsforgalmi út szemközti sávjában is megállt a forgalom, az autósok kiszálltak és sok helyen tapssal fejezték ki tiszteletüket a néhai uralkodó előtt. II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet koporsóját Balmoralból vasárnap átszállították a skót fővárosba, és hétfő délután egy napra felravatalozták a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomában, a St. Giles-székesegyházban. A skót kormány kedd esti tájékoztatása szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten elhunyt uralkodó ravatalánál.

 A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, hogy

egy elhunyt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek.

A királyi család lobogójával – Royal Standard – borított koporsót az edinburgh-i repülőtérről kedd este a brit királyi légierő egyik C-17 Globemaster típusú repülőgépe szállította Londonba. A rövid repülőtéri búcsúszertartáson jelen volt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A koporsót Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kísérte a Londonba vezető úton. II. Erzsébet királynő koporsóját a Buckingham-palotában III. Károly király és hitvese, Kamilla fogadta, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

(MTI)

Nyitókép: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. szeptember 14. 23:09
Ez a döglött szuka többet utazik holtában, mint egész életében!
Akitlosz
2022. szeptember 13. 23:40
"A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, hogy egy elhunyt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek." Csak azért, mert Skóciában halt meg és Edinburgh amúgy is útba esett, ha már autóval akarták átvinni az országon. Így már illetlenség lett volna nem meggyászolni Skócia királynőjét. Ha Kanadában halt volna meg, akkor ott is felravatalozták volna.
mo ching
2022. szeptember 13. 23:10
3. Karesz miatt most újra kell nyomni az összes angol bankjegyet és új fémpénzeket is kell csinálni. A bélyegekről nem is beszélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!