Milyen hatással lesz a királynő halála a mindennapokra az Egyesült Királyságban?

2022. szeptember 10. 08:34

Így változik a lakosság életének menetrendje.

2022. szeptember 10. 08:34
null

Az emberek az Egyesült Királyságban és világszerte is reagálnak II. Erzsébet királynő halálára. A királynő halála nagy hatással lesz az Egyesült Királyság mindennapi életére. A kormány közölte, hogy a királynő állami temetése napjának végéig nemzeti gyászidőszak lesz érvényben. Sok részletet még bizonytalan, de íme, mire számíthatunk – olvasható a BBC cikkében.

Munkaszüneti napok

A temetésre várhatóan 10 vagy 11 nap múlva kerül sor a Westminster Apátságban, a dátumot a Buckingham-palota fogja megerősíteni. Valószínűleg munkaszüneti nappá nyilvánítják, de ezt a palota és a kormány fogja megerősíteni.

Ha munkaszüneti nappá nyilvánítják, az iskolák zárva lesznek.

Rendezvények

A kormány szerint a nemzeti gyász ideje alatt nem kötelező lemondani vagy elhalasztani a rendezvényeket, illetve bezárni a szórakozóhelyeket. Az egyes szervezetek saját hatáskörben dönthetnek erről. A királynő halálának bejelentését követő mintegy 24 órában számos rendezvényt azonban már azelőtt lemondtak, hogy a nyilatkozatot kiadták volna.

A BBC szerint a Premier League-ben, az angol labdarúgó-bajnokságban, valamint Skóciában és Észak-Írországban nem rendeznek mérkőzéseket a hétvégén. A Tour of Britain kerékpáros körverseny utolsó három szakaszát, amelyet péntektől vasárnapig tartottak volna, nem rendezik meg. A színházi előadások várhatóan egy perces csenddel kezdődnek az Egyesült Királyságban. A Mercury Music Prize díjátadó ünnepségét csütörtök este, a hír bejelentése után törölték.

Emellett elhalasztják vagy elmaradnak a lóversenyek, rögbi-és krikettjátékok, valamint a golfmérkőzések.

Vasúti és postai sztrájkok

Augusztusban a brit vasúti dolgozók tüntetésbe kezdtek, mivel elégedetlenek voltak a munkakörülményeikkel. Emellett pedig a postai, kikötői és légi közlekedésben dolgozók is sztrájkot hirdettek.

A Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Szakszervezet (RMT) bejelentette, hogy a szeptember 15-re és 17-re tervezett tüntetések a tisztelet jeléül elmaradnak. A Közlekedési Alkalmazottak Szövetsége szintén lemondta a szeptemberre tervezett sztrájkokat és a pénteki postai demonstrációkat a Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete (CWU) is elhalasztotta – írja a BBC.

Nyitókép: Carolina Rapezzi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 12. 17:42
Mint Magyarországon Sólyom László halála.
krampus
2022. szeptember 10. 14:30
Mar nyomjak az uj fontot, Soros lesz rajta. (az uj euron meg Schwab)
Akitlosz
2022. szeptember 10. 14:17
"Milyen hatással lesz a királynő halála a mindennapokra az Egyesült Királyságban?" Mint Magyarországon Áder leváltása. A mindennapokban tök mindegy, hogy éppen ki a hatalom nélküli, csak jelképes államfő.
fado
2022. szeptember 10. 10:23
A nyomokban még megmaradt normalitás is szétfoszlik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!