Ukrán kabinetfőnök: A tél előtt véget kell vetni a harcoknak

2022. augusztus 10. 20:19

Andrij Jermak, arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem így lesz, fennáll a veszélye, hogy Oroszország tönkreteszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját.

2022. augusztus 10. 20:19
null

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak – jelentette ki szerdán Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke Kijevben.

Figyelmeztetett, hogy máskülönben fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország tönkre teszi az ország fűtési és energetikai infrastruktúráját. Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke szerint az orosz hadsereg már most támadásokat intéz ezen létesítmények ellen. 

– fogalmazott Jermak, hozzátéve, hogy a harcok már csaknem fél éve folynak. Jermak mindemellett hangsúlyozta, hogy az ukrán hadsereg mindent elkövet az Oroszország által elfoglalt területek visszafoglalására. Ám minél tovább beássák magukat az orosz katonák ukrán területen, annál nehezebb lesz ezt megtenni - tette hozzá.    

Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője pedig szerdán az áramvezetékek elvágását helyezte kilátásba, amennyiben Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjai létesítményt rákötik az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget hálózatára. „Úgy vélem, hadseregünk készen fog állni erre, ha szükségessé válik” – mondta az RBK-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva.    

Kotyin szerint ez még az előtt megtörténhet, hogy az atomerőművet leválasztják az ukrán hálózatról.

Mint mondta, Oroszország már régóta össze akarja kapcsolni az atomerőművet a Krím félszigettel. „Ehhez teljesen le kell választani az atomerőművet az ukrán energiahálózatról és rá kell csatlakoztatni arra a vezetékre, amely a Krímet összeköti a kahovkai vízerőművel” – ismertette az Enerhoatom vezetője. Kotyin kijelentette, hogy az ukrán csapatok ebben az esetben lőni fogják az áramvezetékeket.

(MTI)

Nyitófotó: AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2022. augusztus 11. 15:57
es mi akadalya hogy veget vessetek neki?
ujferi
2022. augusztus 11. 15:56
Tegyék le a fegyvert és kezdjék meg a segítségek vissza fizetését !!!!!!
svejk11
2022. augusztus 11. 09:15
KAPITULÁLNI bármikor lehet !!! MÁR A TEGNAP IS KÉSŐ LETT VOLNA ! Sok emberéletet lehetne megmenteni, hiszen ez nem az ukrán emberek, és még csak nem is az ukrán vezetők háborúja !
ZagerEvans2525
2022. augusztus 11. 09:05
Sőt, már ösz előtt. Úgy értem, az idei ősz előtt. Mégsőtebb: már délelőőtt. Ma délelőtt. (ott már mindjárt dél)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!