Az energiaválság ellenére is kitart a német kormány egy része az atomerőművek bezárása mellett

2022. augusztus 21. 21:00

Legkésőbb szeptemberben születhet végső döntés az ügyben.

2022. augusztus 21. 21:00
null

December végéig bezárhatják a három utolsó német atomerőművet. Robert Habeck gazdasági miniszter szerint kizárt, hogy az energiaválság miatt megváltoztassák a döntést – írta a Portfolio a Reuters értesüléseire hivatkozva.

A tárcavezető szerint ugyanis ezzel nem nyerne annyit az ország, hogy megérje újra megnyitni a vitát a kérdésben. A gazdasági miniszter elmondása szerint

mindössze a német gázfogyasztás 2 százalékát tudnák megspórolni ezzel.

Mint ismert, az elmúlt hetekben ismét felvetődött, hogy „a fenyegető energiaválság és az orosz gázszállítások lehetséges leállítása miatt a németek megfontolnák, hogy tovább működtessék az atomerőműveket”. A legutóbbi választáson a Zöldek egyértelmű kampányígérete volt az erőművek leállítása, jelenleg a párt a kormánykoalíció tagja, Habeck is a Zöldek képviselője.

Még Merkel kezdett kardoskodni az atomreaktorok leállítása mellett

Az atomreaktorok leállítása mellett még Angela Merkel volt német kancellár kezdett kardoskodni a 2011-es fukusimai katasztrófa után. Akkor az emberek többsége egyetértett azzal, hogy 2022 végéig állítsák le ezeket a létesítményeket – idézte fel a portál.

A vasárnapi panelbeszélgetésen Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabad Demokraták tagja viszont úgy érvelt, hogy jobban megérné az atomerőműveket korlátozott ideig tovább üzemeltetni ahelyett, hogy a szénerőműveket nyissák meg újra – tették hozzá.

Mindez arra utal a jelek szerint, hogy 

a kormányon belül sincs egységes álláspont a fontos kérdésben.

Legkésőbb szeptemberben hozhatnak döntést

A beszélgetés során Habeck némileg engedékenyebb volt: „ha az ezzel kapcsolatos stressz teszt igazolja, akkor kész lenne hozzájárulni az egyik erőmű további működéséhez Bajoroszágban”. Ezt azzal indokolta, hogy kulcsfontosságú ipari területről van szó. Olaf Scholz kancellár elmondta, hogy augusztus végén-szeptember elején kaphatják meg a teszt eredményét, akkor hozhatnak döntést a kérdésben – ismertette a Portfolio.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

 

 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. augusztus 22. 08:37
Önpusztító degenerált idióták.
Phm045
2022. augusztus 22. 07:26
A német több világháborút robbantott ki. Most, hogy a metszettmonyú yenki a fő szövetségese. Ismét közel állunk hozzá. De hogy mindeközben előre önmagát is tönkreteszi.........
Sany Xepi
2022. augusztus 22. 06:11
Jó ötlet mert túlterheléssel úgy is le kéne. A gáz erőművek meg rá sem néznek a tűzifára, így marad a pokróc.
Nemtudommegállni
2022. augusztus 22. 06:04
Lesz még melege a Német kormánynak. Január. kb. Addigra besokalnak az emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!