Huszonöt éve ment el Diana, a „szívek hercegnője”

2022. augusztus 31. 11:10

1997. augusztus 31-én vesztette életét autóbalesetben Diana hercegnő, Károly brit trónörökös volt felesége.

2022. augusztus 31. 11:10
null

Diana Francis Spencer 1961. július 1-jén született brit arisztokrata családban, a Lady előnevet 1975-ben kapta meg, amikor apja Spencer grófja lett. Szülei 1969-ben elváltak, ő iskolái elvégzése után gyermekgondozóként dolgozott. 1977-ben egy vadászaton ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idősebb Károly walesi herceggel, akivel 1981. július 29-én a londoni Szent Pál-székesegyházban „az évszázad esküvőjén” fogadtak örök hűséget.

Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett asszonyává vált. A félénk és tapintatos hercegnő természetes kedvességével meghódította alattvalói és az egész világ szívét, kiérdemelve „a nép hercegnője” nevet, népszerűségét jótékonysági célokra használta fel. A csillogó felszín mögött azonban boldogtalan nő rejtőzött, szenvedett a királyi családot gúzsba kötő merev szabályoktól, hagyományoktól, viszonya feszültté vált anyósával, II. Erzsébet királynővel.

Károly herceg brit trónörökös és felesége, Diana 1990-es magyarországi látogatásukon. Fotó: MTI/Varga László
Károly herceg brit trónörökös és felesége, Diana 1990-es magyarországi látogatásukon. Fotó: MTI/Varga László

„Kissé zsúfolt házasság”, amelyben hárman voltak 

A házasságból 1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én Harry herceg, de a szülők egyre távolabb kerültek egymástól. Károly az esküvő után is fenntartotta viszonyát titkos, majd egyre kevésbé titkos szerelmével, Camilla Parker Bowlesszal, akit 2005-ben feleségül is vett. A sértett és megalázott hercegnőnél 1984 után depressziós tünetek, kóros evési rohamok (bulimia) jelentkeztek, többször öngyilkosságot is megkísérelt. Mindebből a nagyközönség sokáig semmit sem sejtett: Lady Di manökennek beillő alakjával és fotogén arcával, elegáns ruhákban gyakran tűnt fel a színes bulvármagazinokban, divatikonnak is számított. A hercegi pár 1992 végén hivatalosan is külön költözött, a válást tizenöt év házasság után, 1996. augusztus 28-án mondták ki. Diana az előző évben, 1995-ben a brit monarchiát alapjaiban megrázó, híres-hírhedt interjút adott, amelyben nyíltan megkérdőjelezte Károly trónörökös alkalmasságát az uralkodással járó feszültségek elviselésére, házasságát pedig „kissé zsúfoltnak nevezte, mert hárman voltak benne”.

Diana a válás után elvesztette az „Ő Királyi Felsége” címet, de megtarthatta a „walesi hercegné” titulust. Élete nem lett könnyebb, a minden lépését követő lesipuskás fotósok, a paparazzik továbbra is a nyomában loholtak.

1997. augusztus 31-én éjszaka is a sajtó szenzációra éhes munkatársai elől menekült barátjával,

az egyiptomi milliomos Dodi Fayeddel, amikor autójuk egy párizsi híd aluljárójába csapódott. Fayed és a sofőr a helyszínen életét vesztette, a biztonsági övet nem használó Diana a kórházban halt bele sérüléseibe. A hercegnő az egész világot sokkoló halála „kollektív hisztériát” váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt, a szertartás tévéközvetítését becslések szerint két és félmilliárd ember nézte világszerte. A hercegnőt a Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra.

Lady Di élete és halála körülményei iránt azóta sem lankad az érdeklődés, megjelent „igaz története”, könyvet írt inasa és vélt szeretője is. Az összeesküvés-elméletek hívei – élükön Mohamed Fayeddel, Dodi apjával – nem találják kielégítőnek a francia és brit hatóságok által lefolytatott vizsgálat egybehangzó eredményét, amely szerint a sofőr részegen ült a volán mögé és túl gyorsan hajtott. (2008-ban a londoni felsőbíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétől eltérően nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzikat és a sofőrt tették felelőssé.) Az összeesküvés-elméletek hívei szerint Diana merénylet áldozata lett, amely a brit titkosszolgálat a királyi család utasítására szervezett meg, akár azért, mert a hercegnő volt férje útjában állt, akár azért, mert tartottak attól, hogy a házassági terveket szövögető Dodi személyében muszlim kerülhetett volna Vilmos herceg, a trón várományosának közvetlen környezetébe. Időről időre az az újra meg újra megcáfolt hír is felröppen, hogy Diana a baleset idején már állapotos volt.

Mario Testino fotóriporter fényképez saját kiállításán 2005. november 22-én a Kensington-palotában. A kiállítás, amelynek anyaga Testinónak Diana walesi hercegnõrõl készült képeibõl – közöttük jó pár sosem publikáltból – és a hercegnõ által viselt, majd 1997-ben jótékonysági árverésen elkelt ruháiból áll, 2007-ig lesz látható. Fotó: MTI/ EPA/STEPHEN PONDS
Mario Testino fotóriporter fényképez saját kiállításán 2005. november 22-én a Kensington-palotában. A kiállítás, amelynek anyaga Testinónak Diana walesi hercegnõrõl készült képeibõl – közöttük jó pár sosem publikáltból – és a hercegnõ által viselt, majd 1997-ben jótékonysági árverésen elkelt ruháiból áll, 2007-ig lesz látható. Fotó: MTI/ EPA/STEPHEN PONDS

Több filmben és sorozatban is feltűnt Diana alakja 

A hercegnő számtalan alkotást ihletett, Elton John a temetésén előadott Candle in the Wind című dala akkor minden idők legkelendőbb kislemeze lett, született róla regény és zenemű, színházi előadás. Londonban szökőkút őrzi emlékét a Hyde parkban. Stephen Frears rendező A királynő című filmje a halála utáni feszültségekkel és érzelmekkel teli hétről szól. 2020-ban 3D virtuális múzeum nyílt az interneten, ahol ezernél több tárgy mutatja be interaktív környezetben a hercegnő életét. A hercegnő feltűnik a Netflix a brit királyi családról szóló A korona című sorozatában, s nemrég került a mozikba a Spencer című film, amelyben Kristen Stewart személyesíti meg Dianát.

Diana minden porcikájában modern nő volt, vállalta önmagát, még gyengeségeit és betegségét is. Fiai is őrzik anyjuk emlékét: Vilmos az ő eljegyzési gyűrűjével jegyezte el Katalin hercegnőt, másodszülött kislányuk megkapta a Diana nevet is. Harry és Vilmos tavaly, anyjuk születésének hatvanadik évfordulóján állíttatott szobrot Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája, a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén. Magyarországon 1990-ben járt a brit trónörökösi pár, Diana 1992-ben jószolgálati tevékenység keretében tartózkodott Magyarországon.

A Spencer című film ajánlóját alább tekinthetik meg:

(MTI)

Nyitókép: 1990. május 9-én készült felvétel, melyen a hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó Károly herceg brit trónörökös feleségének, Diana hercegnőnek virágot ad egy fiatalember a Vörösmarty téren. Fotó: MTI/Soós Lajos

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. augusztus 31. 17:04
Kamilla apja és bátyja sem volt elragadtatva a házasságtól meg a szeretőktől. 25 éve még szégyen volt egy muszlim szerető. Ma a mellüket vernék. De a fekete nővel megszívták... Al Fayed lehet akármilyen gazdag, az angol elit lenézi.
annamanna
2022. augusztus 31. 16:55
Kamilla bátyja úgy halt meg, hogy "cigarettázás közben beverte a fejét". Kamilla unokatestvére pár napja lett "öngyilkos". Ezek az esetek szerintem pont abba a fiókba tartoznak, mint Diana autóbalesete. Vagy az Andrással szexelő nőszemély krokodilkönnyei. Valószínűleg Harry sem a semmiért paranoiás. Az előző barátnője annak a másnapján lépett le, hogy Kamilla bátyja elhalálozott. Nem egy életbiztosítás a brit királyi famíliába bekerülni. Ahogyan a média vagy a kommentelők szidalmazzák ezeket a nőket, az nem semmi. Miközben ugyanaz a média feltűnően túlhájpolja Kate Middletont, és ennek a túlhájpolásnak ez egy jellemző megnyilvánulása: https://www.nosalty.hu/ajanlo/ezek-brit-kiralyi-csalad-abszolut-kedvenc-etelei A szövegben felsorolják a brit királyi család tagjait, nyilván rang- és fontossági sorrendben, az pedig a következőképpen alakul: 1. Kate Middleton 2. Charlotte hercegnő 3. Vilmos herceg 4. Meghan Markle 5. Erzsébet hercegnő (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) 6. Harry herceg 7. Fülöp herceg 8. György herceg Kész, ezzel vége is a famíliának, a tórnörökös Károly és Kamilla nem is léteznek, az első pedig, mint mindig mindenhol mindig, Kate Middleton. A második a lánya. Bárki más csak utánuk jöhet, Erzsébet HERCEGNŐ a sorban ötödik. Ezt műveli a média, ami jól tudjuk, kiknek a kezében van.
annamanna
2022. augusztus 31. 16:04
A hatalom logikája szerint a birodalom bomlasztójával el kell bánni, még ha a császár felesége is az, aki fenyegeti a stabilitást - lásd az alábbi kis jelenetet, amiben Sissy félreállításáról tanácskoznak: Elisabeth musical - Vagy ő, vagy mi https://www.youtube.com/watch?v=PQ-r1CUj9FY&t=852s
Akitlosz
2022. augusztus 31. 14:58
Ha élne, akkor még mindig üldözné a sajtó. Azért biztosan nem a sofőr és nem a paparazzik a felelősek, hogy nem csatolta be a biztonsági övet. Csupáncsak élet vagy halál kérdése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!