Bejelentés: Koszovó is belépne az Európai Unióba

2022. augusztus 26. 09:08

A pristinai kormány intézményközi munkacsoportot hoz létre az uniós tagság előkészítése érdekében.

2022. augusztus 26. 09:08
null

Koszovó 2022 végéig pályázik az EU-tagságra – mondta szerdán Koszovó miniszterelnöke, Albin Kurti az aa.com beszámolója alapján. A kormányfő közlése szerint egy intézményközi munkacsoport létrehozásáról döntöttek, amely az ország uniós tagságának előkészítésével foglalkozik majd.

Kurti elmondta, hogy „Ukrajna függetlenségének napja tiszteletére” augusztus 24-én Pristina úgy döntött, hogy meghosszabbítja az ukrán újságírók koszovói tartózkodását.

„Ez a szolidaritás. Ukrán zászlók lobognak a kormány udvarán” – mondta a kormányfő. Húsz újságíró kapott tartózkodási engedélyt március 1-jén a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központja és az Európai Újságírók Szövetsége által indított program részeként.

A túlnyomórészt albánok lakta Koszovó 1999-ben vált ki Szerbiából, és 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét. Szerbia azóta sem ismerte el Koszovó függetlenségét. 

Koszovó teljes jogú EU-tagságot, és vízummentességet kíván szerezni az uniós övezet számára. Szerbia, Oroszország és Kína azon országok közé tartozik, amelyek nem ismerték el Koszovó függetlenségét.

Nyitó: Kosovo Prime Ministry / Handout  / Anadolu Agency via AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. augusztus 26. 21:03
Ukrajnával egyszerre.
elfújta az ellenszél
2022. augusztus 26. 14:39
Csontszegény, bizonytalan nemzeti státuszú, többféle okból is fejlődésképtelen maffiaállamokat sikerült begyűjteni, miután az UK-t sikerrel kiutálták Minél nyomorúságosabb, annál vonzóbb a tagjelölt Brüsszelből nézve, mert akadálytalanul lehet gyámkodni felette
csulak
2022. augusztus 26. 10:45
minek?
lendvaiildiko
2022. augusztus 26. 10:33
Szegény románok. Ha felszabadul Kisjenő (Kisinyov, Chisinau), ők Moldova függetlenségét támogatják, míg Koszovó föggetlenségét ellenzik. S egyáltalán hová fognak átállni, amikor szorul a hurok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!