Majomhimlőt azonosítottak egy kutyánál Franciaországban

2022. augusztus 18. 06:23

Ez az első dokumentált eset, hogy emberről háziállatra terjedt a betegség.

2022. augusztus 18. 06:23
null

A Live Science arról számolt be, hogy a kutya majomhimlővel fertőzött gazdáitól kapta el a betegséget. Mint írták, most először dokumentálták, hogy emberről háziállatra terjedt a betegség.

Rosamund Lewis, az Egészségügyi Világszervezet majomhimlővel foglalkozó vezetője a The Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy „ez több szempontból ugyan új információ, de nem lepődtek meg rajta”. Majd azzal folytatta, hogy „fontos megjegyezni, hogy jelenleg

A The Lancet folyóirat arról számolt be, hogy érintett férfiak bár egy háztartásban, de ugyanakkor nyitott kapcsolatban élnek. A majomhimlő tünetei – kiütések, fáradtság, fejfájás és láz – körülbelül hat nappal azután jelentkeztek náluk, hogy más férfiakkal is közösültek.

Tizenkét nappal azután, hogy a két férfi elkapta a betegséget, négyéves olasz agárjuk bőrén és nyálkahártyáján elváltozások keletkeztek, köztük nagy, gennyes pattanások a hasán. A kutya ezután átesett egy teszten, amely kimutatta nála is a fertőzést. 

Más állatok is elkaphatják

A tudományos magazin arról is írt, az amerikai betegségellenőrzési központ (CDC) augusztus 12-i ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutyák is megfertőződhetnek majomhimlővel. De több más állatot is felsoroltak, amelyekről kiderült, hogy fogékonyak a majomhimlőre, például a mókusok, a csincsillák vagy a sünök.

A cikkben kitértek arra is, hogy a majomhimlőjárvány kezdete óta a fertőzéses esetek nagymértékben a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak körében koncentrálódnak, „de ez a tendencia nem utal arra, hogy a vírus kizárólag szexuális aktus útján terjedne, vagy hogy a más férfiakkal szexuális kapcsolatot folytató férfiak különösen hajlamosak lennének a fertőzésre. Szexuális irányultságtól és viselkedéstől függetlenül bárki elkaphatja és terjesztheti a vírust” – jegyezte meg a Live Science.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Backstab
2022. augusztus 18. 13:23
Szegeny kutyaval is fajtalankodik.szegyelheti magat!nem eleg hogy egymassal most a kutyat is meg kellet huzni.
Zeno13
2022. augusztus 18. 10:29
Ez az egész úgy néz ki, mintha a Föld egy rohadt nagy valóságshow lenne. Nem lennék meglepve,ha valahol nagyon messze lenne egy bolygó,ahol esténként leülnek a tv elé a földönkívüliek és néznék,hogy mi itt mit művelünk magunkkal,egymással, a bolygónkkal. És lehet szavazni,hogy most küldjünk rájuk egy vírust,aztán meg az a nagy ország támadja meg a szomszédját. Amilyen káosz van itt én lassan ebben kezdek el hinni.
Alcofrybas
2022. augusztus 18. 10:05
„azonosítottak egy kutyánál” Ha beírod a hüvelyedbe... na, a Huaweiedbe, kijavítja arra, hogy: „azondósítottáll egy kutyanál” ?
ValakiValahonnan
2022. augusztus 18. 09:24
"... jelenleg nem tudni még, hogy egy fertőzött kutya át tudja-e adni a majomhimlőt az embereknek": könnyen meglehet, hiszen a fajokon átívelő szivárványos genderlyuk-használat büszkeséggel tölti el a degeneráltak hordáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!