A ciszjordániai erőszak beszüntetésére szólították fel Izraelt az ENSZ megfigyelői

2022. augusztus 02. 19:41

Értesüléseik szerint az izraeli katonaság rendszeresen zaklatja a helyi lakosságot és a civil szervezetek dolgozóit is.

2022. augusztus 02. 19:41
null

A ciszjordániai erőszak beszüntetésére szólították fel Izraelt az ENSZ megfigyelői - közölte kedden Genfben a világszervezet.

A közlemény szerint a Ciszjordánia déli részén fekvő Masszafer Jattában az izraeli katonaság rendszeresen zaklatja nemcsak a helyi lakosságot, hanem a nekik jogi és humanitárius segítséget nyújtó szervezetek dolgozóit is.

Információik szerint a közelmúltban több ilyen alkalmazottat vettek őrizetbe és tartottak fogva órákon át. Személyes irataikat, valamint autóikat elkobozták azzal a váddal, hogy engedély nélkül léptek be katonai területre.

Lőtérré nyilvánították a kistérséget

Az ügy előzménye az izraeli legfelsőbb bíróság egy májusi döntése, amellyel

lőtérnek nyilvánította a 12 palesztin falut magába foglaló kistérséget.

A területen az izraeli hadsereg több mint 40 éve folytat rendszeres lőgyakorlatokat, ami a helyi lakosságot zavarja és megfélemlíti. Az ENSZ megfigyelői és a palesztinok szerint az izraeli jogi állásfoglalás immár lehetővé teszi, hogy a helyi lakosokat akár erőszakkal is kitelepítsék a területről, ahol akár új zsidó településeket is építhetnek, ami a nemzetközi jogba ütközne.

A megfigyelők különös aggodalmuknak adtak hangot Szami Hureinivel kapcsolatban, aki a terület emblematikus jogvédőjeként küzd a közeli Hebron déli részén kialakított illegális zsidó települések ellen. Ügyvédje szerint őt is rendszeresen érik zaklatások a hadsereg részéről.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. fotó: Pixabay

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. augusztus 03. 08:52
az ENSZ-nek igaza van....és NEM KELL NEKÜNK MINDENÜTT IZRAEL mellett kiállnunk...
Box Hill
2022. augusztus 03. 08:21
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vétójoggal rendelkező öt állandó tagjairól: 1. A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politizálás, szovjet népírtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM 2. Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: China's Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népírtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM 3. David E. Stannard könyve: American Holocaust, the Conquest of the New World, Oxford University Press, 1992. (Amerikai holokauszt, az Újvilág meghódítása) Idézet egy méltatásból: Megsemmisítő leírása a halálnak, betegségnek, nyomorúságnak és apokaliptikus megsemmisítésnek, ami az amerikai indiánokat érte az 1492-t követő évszázadokban. (The Washington Post Book World) És egy másikból: Stannard meggyőzően bemutatja, hogy ami történt az a legrosszabb demográfiai tragédia az emberi faj történelmében. (The Boston Sunday Globe) 4. A francia gyarmatosítók a világ hetedére terjesztették ki erőszakos gyarmatosításukat. 5. Az angolok a világ negyedére terjesztették ki erőszakos gyarmatosításukat. Akik ilyen emberiség ellenes és háborús bűnökkel rendelkeznek, miért vétózhatják az ENSZ és maga a Biztonsági Tanács döntéseit? Vegyük az USA-t, akik az utolsó öt évtizedben 53 alkalommal vétóztak az ENSZ-ben csak Izraellel kapcsolatban.
A közösség tagjaként
2022. augusztus 02. 21:30
Volt már ilyen duma, aztán a gyakorlatban minden ment tovább zavartalanul. Itt érdemben csak az arab országok tehetnének, ha összefognának és "ráborulnának" az ősnácikra , mindenféle ensz határozat nélkül IS!
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 02. 20:31
Hát az hiszem most pont leszarja mindenki a helyi kínjukat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!