TikTokon terjedő önfojtogatós kihívás miatt halt meg több kiskorú, perelnek a szülők

2022. július 08. 12:39

Tavaly gyerekek haltak meg a platformon elterjedt önfojtogatós Blackout Challenge teljesítése során.

2022. július 08. 12:39
null

Pert indított Kalifornia államban két szülőpár a TikTok ellen, miután tavaly a nyolc és kilenc éves kislányaik meghaltak a platformon elterjedt Blackout Challenge végrehajtása során. A felhasználók által kitalált kihívásoknak nagy hagyományuk van a TikTokon, a javuk ártalmatlan, azonban a Blackout Challenge során arra biztatták a gyerekeket és a tiniket, hogy ájulásig fojtogassák magukat – írja az Origo.

A kihívást mára sikerült teljesen kicenzúráznia a TikToknak, azonban időközben már hét gyermek halt meg miatta az Egyesült Államokban. Az ilyen esetekben megszokottal ellentétben a perirat nem a fojtogatásra biztató videók készítőit hibáztatja, és még csak nem is a videók szimpla elérhetővé tételét rója fel a TikToknak, hanem a szolgáltatás tartalomajánló rendszerének működését tartja defektívnek, hiszen végső soron az helyezte az ártalmas videókat a gyermekek látókörébe.

A felperesek ügyvédei szerint a TikTok ajánlórendszere specifikusan a felhasználók függővé tételére lett tervezve, nem hívja fel a gyerekek és a szülők figyelmét a használatával kapcsolatos kockázatokra, a vállalat a törvényi kötelezettségét haszonszerzési célból megszegve nem próbálja korellenőrzéssel kint tartani a 13 évnél fiatalabbakat a szolgáltatásból, és utólagosan sem próbálja kitiltogatni őket.

A szülők szerint a TikTok nem reagált megfelelően a kihívásra és a halálesetekre, pedig meglátásuk alapján rendelkezett a szükséges technikai megoldásokkal ahhoz, hogy az első haláleset után automatizáltan kiszűrje, törölje, ne ajánlgassa a fojtogatásos kihívással kapcsolatos újabb és újabb videókat.

Nyitókép: LOIC VENANCE / AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik