Lavrov: Oroszország támogatja az „egy Kína” politikáját Tajvannal kapcsolatban

2022. július 29. 20:02

Oroszországnak „nincs problémája” Kína szuverenitásának tiszteletben tartásával – fogalmazott az orosz külügyminiszter.

2022. július 29. 20:02
null

„Álláspontunk továbbra is változatlan: csak egyetlen Kína létezik” – szögezte le Lavrov újságírók előtt üzbegisztáni látogatásán, Taskentben. Hozzátette:

Tajvannal kapcsolatban Hszi Csin-ping kínai államfő csütörtökön figyelmeztette Joe Biden amerikai elnököt, hogy „aki a tűzzel játszik, megégeti magát”. Washington és Peking között az elmúlt időszakban kiéleződött a helyzet Tajvan miatt, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök bejelentette, hogy augusztusban a szigetre látogat, ami diplomáciai nyelven nyílt amerikai támogatást jelent.

Kína saját részeként tekint az 1949 óta független kormánnyal rendelkező Tajvanra.

Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Üzbegisztáni látogatásán Lavrov arról is beszélt, hogy hamarosan időpontot javasol arra a telefonbeszélgetésre, amelynek során megvitathatják Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egy esetleges amerikai-orosz fogolycsere részleteit.

Blinken szerdán elmondta: Washington komoly ajánlatot tett az Oroszországban fogva tartott Brittney Griner kosárlabda-játékos és Paul Whelan egykori tengerészgyalogos elengedése érdekében. Whelan kémkedés, Griner pedig kábítószer-birtoklás miatt került börtönbe. Egy névtelen forrás szerint az Egyesült Államok az illegális fegyverkereskedelemért elítélt Viktor But szabadságát ajánlhatja cserébe a két amerikai elengedéséért.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemtudommegállni
2022. július 30. 16:01
Az Orosz inzultáltása után most a Kinait kell hergelni. Szerintem Tajvan kérje a NATO tagságát! Addig nem nyugszik, még meg nem lesz a harmadik.
nuknuk
2022. július 29. 22:34
Taiwan az Kína. De minek dugja oda USA a mocskos pofáját?
Camael
2022. július 29. 22:02
"Kína saját részeként tekint az 1949 óta független kormánnyal rendelkező Tajvanra." mitől lenne független a tajvani kormány?
A közösség tagjaként
2022. július 29. 21:21
Ha kína komolyan akarja tajvant akkor most kezd valamit mert az usa nem tud 2 felé hadakozni és akkor ott van még észak korea IS! Szóval világ antikapitalistái egyesüljetek és szopassátok meg a jenkiket rendesen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!