Prága és Pozsony: mit üzennek nekünk a német külügyminiszter útjai?

2022. július 29. 14:04

Elvbarátai társaságában tündökölt a cseh és a szlovák fővárosban Annalena Baerbock. Velük teljes az összhang, de Magyarországot mintha nem tekintené partnernek a háború ügyében Berlin. Ez nem jó jel.

2022. július 29. 14:04
null
Greczula Levente László

Együtt Európában” – így harangozta be a német külügyminisztérium Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter keddi prágai és pozsonyi látogatását a honlapján. A német fődiplomata egy nap alatt két visegrádi ország fővárosában is feltűnt, és így már minden V4-es tagállamban járt már – kivéve hazánkat. De mit üzen Budapestnek Baerbock turnéja? És mit jelent ez az utóbbi időben tagadhatatlan problémákkal küzdő visegrádi együttműködés szempontjából?

A közös alap mindenesetre megvolt: az Ukrajna ellen indított orosz támadás hatására már-már szervilis módon kék-sárgába borult Prágában hosszú ideje olyan szelek fújnak, amelyek láttán a háború körüli kommunikációban, illetve a Moszkva gazdasági izmozása kapcsán igencsak megtépázott nimbuszú Annalena Baerbock is bizakodva bonthatta ki vitorláit. A balliberális Kalózpárt állította cseh külügyminisztertől,

sőt: miután Csehország a Kiel Institut für Weltwirtschaft számításai szerint eddig 250 millió euró értékben szállított fegyvereket az ukránoknak (humanitárius segélyre ennek az összegnek még a fele sem jutott), Baerbock alig győzte dicsérni a prágai kormányt a „szolidaritásáért”.

Teljes az összhang Prága és Berlin között

A prágai találkozón természetesen a bizniszről is szó esett az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország külügyminisztériumának csúcsvezetőivel. A németek által megalkotott tankcsere-modell szerint a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok leadják a még állományban lévő, szovjet eredetű tankjaikat az ukránoknak, amiért cserébe majd korszerű harckocsikat kapnak Németországból. A hivatalos indoklás szerint ez azért jó ötlet, mert így az ukrán katonákat nem kell külön kiképezni a korszerűbb harckocsi-típusok kezelésére. Más kérdés persze, hogy a korszerűtlen harckocsik a modern tankokkal szembeni harctéri küzdelemben alig érnek többet, mint a beléjük tankolt gázolaj literje, és azt is nehéz nem észrevenni, hogy Berlin így igyekszik megúszni, hogy tényleg korszerű harckocsikat kelljen közvetlenül Ukrajnába küldenie.

Prága örömmel állt bele ebbe a modellbe, de Varsó elánját még így is csak imitálnia sikerült: a lengyelek a német javaslat hallatán gyakorlatilag egyik napról a másikra ajándékozták meg az ukránokat kétszáznegyven öreg páncélossal, gyakorlatilag egyből várva a hasonló mennyiségű, vadonatúj harckocsi leszállítását a németektől – akik erre persze nem álltak készen.

A lengyel tankcsere kapcsán így máris kudarcról szokás beszélni Berlinben, Prágával viszont elégedett a Zöldek bukott kancellárjelöltjéből lett külügyminiszter:

jó úton halad” az együttműködés, és „más országokkal is így kell majd történnie”. Vagyis: a csehek ügyesek, hogy nem türelmetlenkednek, a lengyelek meg vegyenek példát róluk.

Baerbock természetesen a gázhiányról is szólt. Csehország ugyan nem tiltakozott olyan hangosan az Európai Bizottság a gázügyben katasztrofálisan rosszul taktikázó Berlin számára viszonylag kedvező gázmegszorítási csomagja ellen, mint a magyar kormány, de a közvélemény azért közel sem ilyen egységesen „szolidaritáspárti” a kérdésben. A német fődiplomata kijelentette, hogy Európa nem hagyja magát, és hogy Moszkva nem verhet éket az elméletileg egységes és összetartó tagállamok közé. Doktrinerség persze ide is jutott: „Minden egyes telepített szélkerékkel és minden egyes felépített naperőművel egy darabka szabadságot nyerünk” – jelentette ki Annalena Baerbock Prágában. Kérdés persze, hogy ez a gázválságon pontosan hogyan fog majd segíteni.

Baerbock a szlovákokkal is tankokat küldetne Ukrajnába

A Zöldek üdvöskéje ugyanezen a napon továbbutazott Pozsonyba, ahol a liberális Szabadság és Szolidaritás soraiba tartozó Ivan Korčok külügyminiszterrel találkozott. A találkozó apropóját – a szlovákiai főváros viszonylagos közelsége mellett – az adta, hogy az ukrajnai háború kitörése óta a Bundeswehr fokozta a katonai jelenlétét északi szomszédunk területén. A német hadsereg Patriot légvédelmi rendszereket üzemeltet Szlovákia területén, ami kapcsán a külügyminiszter sietett leszögezni, hogy ezek és a jelen állás szerint hatszáznegyven német katona addig maradnak az országban, amíg csak kell.

 

Kissé elanyátlanodva néz fel jegyzékéből Ivan Korčok, Szlovákia külügyminisztere. Figyelemre méltó a kínai és az arab felirat a szlovák külügyminisztérium fotófalán. Fotó: Facebook / Ivan Korčok
Kissé elanyátlanodva néz fel jegyzékéből Ivan Korčok, Szlovákia külügyminisztere. Figyelemre méltó a kínai és az arab felirat a szlovák külügyminisztérium fotófalán. Fotó: Facebook / Ivan Korčok

 

Annalena Baerbock a tankcsere-programról is tárgyalt szlovák kollégájával. Pozsony egyelőre még nem vesz részt ebben a kezdeményezésben, amit Berlin a jelek szerint eltökélten szeretne megváltoztatni.

Szlovákia eddig 163 millió euró értékben küldött katonai felszereléseket az ukránoknak – a humanitárius segélyek összértéke ennek kevesebb mint egyharmada –,

többek között helikoptereket, páncéltörő rakétákat és hasonlókat, amivel a berlini külügyminisztérium szemében már kiérdemelte a „szolidáris” országoknak járó elismerést. Meglepő lenne, ha a szlovák hadsereg megmaradt szovjet harckocsijai rövid időn belül nem indulnának útnak az ukrán front felé.

Berlin számára Budapest nem partner

Nehéz félreérteni a német külügyminiszter közép-európai turnéjának üzenetét, ami mindenekelőtt talán éppen Budapestnek szól igazán. Baerbock – sorrendben – varsói, prágai és pozsonyi látogatásai egyértelműen azt sugallják, hogy Berlin a visegrádi négyek közül hazánk kivételével minden országgal kész ilyen szinten párbeszédet folytatni. Ez még akkor is áll, ha a zöldpárti tárcavezető varsói útja – közvetlenül a beiktatását követően – valójában a kezdő német külügyminiszterek közötti szép és történelmileg mindenképpen indokolt hagyomány folytatása volt. Ez a tényállás, legyen bármilyen színezetű a német kormány, egyáltalán nem hízelgő Magyarország számára – főleg, hogy Baerbock elődje, a külügyminiszterként leginkább csak a német női magazinok sármos politikusokat rangsoroló listáin felejthetetlent alakító szociáldemokrata Heiko Maas is látványosan kerülte Budapestet. Hazánk és Németország gazdasági és kulturális kapcsolatai egyszerűen túl szorosak és sokrétűek ahhoz, hogy a politikaiak ilyen hűvösek legyenek.

Most persze itt vannak még a szlovák és a cseh barátaink, de ott kormányváltások történtek, és ott ma a poszt-nyugati világot részesítik előnyben” – mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn Prága és Pozsony, elsősorban persze a Petr Fiala vezette cseh koalíciós kormány látványos és hangzatos hátraarcaira gondolva. Pontgyűjtés ide vagy oda, Baerbock útja azt jelzi, hogy

a német kormány Közép-Európában, a háború közvetlen következményei, mint például a menekültek érkezése által talán leginkább érintett régióban Csehországot és Szlovákiát tartja partnernek a konfliktus kezelésében,

nem pedig Lengyelországot vagy hazánkat. Ez természetesen lehet egyszerű rossz helyzetértékelés is Berlin részéről, de ez semmit nem von le a kisebb részt Varsónak, nagyobb részt pedig Budapestnek küldött üzenet erejéből: hiába törekszik Lengyelország és bizonyos tekintetben – éppen a miniszterelnök tusványosi beszédében megfogalmazottakból kiindulva – Magyarország is regionális dominanciára, a környék legnagyobb súlyú játékosa, Németország ezt nem hajlandó elfogadni.

Bizakodásra talán csak az adhat okot, hogy a háború kitörése után gyorsan újrarendezett kormányzati kommunikációs és vezetési szerepek Berlinben a zöldpárti külügyminiszter számára viszonylag kedvezőtlenül alakultak, mert Olaf Scholz kancellár látványosan háttérbe szorította őt a háborúhoz kapcsolódó ügyeknél. Ez azt jelenti, hogy Baerbock üzenetei legfeljebb csak másodlagos fontosságúak lehetnek a konfliktus kapcsán. Scholz egyelőre valamivel rugalmasabbnak tűnik zöldpárti kolléganőjénél – a kérdés az, hogy ez meddig fog még így maradni.

A nyitóképen: Annalena Baerbock (b) és Jan Lipavsky jegyzékeket cserélnek Prágában. Fotó: Facebook / Jan Lipavsky

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jooee
2022. július 31. 13:54
Ez a német liba a külügyminiszter, csak jó, ha nem akar idejönni. Ez az aki hencegett a jogi diplomájával, azután kiderült, hogy diplomája sincs, csak egy egyszerű írnok volt ügyvéd mellett. Persze a libsik esetében az ilyen felállás gyakran megvan és elfogadott. Ez a nő ugyanaz a kaliber, mint Karácsony Gergő. A senkitől talán egy hajszálnyira több.
Patakmeder
2022. július 29. 23:01
Ez azt jelenti, hogy a szolidaritásunkra sem tart igényt. Megkönnyebbültem.
Neutron
2022. július 29. 20:44
Láttunk politikusokat ( akár külügyminisztereket is ) jönni- menni , világot ( akarni ) megváltani - talán a legnehezebb állás a külügyminiszteré. Itt Németországban nem igazán ismerik ( nincs a köztudatban ) ezt a nőt. Jól elbujtatták a háttérben - ami lehet h politikai akarat - mert nem a legélesebb kés a fiókban
Kivűlálló
2022. július 29. 19:18
A németek kurvája, akit végig dugott már egész Európa, most a Cseh és a Szlovák faszt is kipróbálná!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!