Ruanda kiáll a migránsok áttelepítéséről Nagy-Britanniával kötött megállapodás mellett

2022. június 15. 18:05

Az ENSZ és egyéb jogvédő szervezetek is tiltakoznak, amiért Nagy-Britannia Afrikába küldené migránsait.

2022. június 15. 18:05
null

Ruanda kiáll a brit határt illegálisan átlépő migránsok áttelepítéséről szóló, Nagy-Britanniával kötött megállapodás mellett – jelentette ki szerdán Yolande Makolo ruandai kormányszóvivő Kigaliban. London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

A britel korlátlanul telepíthetnének át migránsokat Afrikába

A ruandai kormánnyal kötött egyezménynek – amely tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára – nincs felső számbeli korlátja. 

London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években.   

Egy első légijárattal különböző nemzetiségű embereket akartak átszállítani Ruandába. Kedden este azonban, szinte az utolsó pillanatban akadályozták meg bírósági döntések, hogy egy már készen álló repülőgép Kigaliba induljon az áttelepítendő migránsok első csoportjával. „Nem hagyjuk magunkat eltántorítani ezektől a fejleményektől. Ruanda készen áll a migránsok fogadására, amikor megérkeznek, s készen állunk biztonságot, illetve lehetőségeket nyújtani nekik” – hangoztatta Makolo.    

A ruandai-brit megállapodást bírálta az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) és jogvédő szervezetek is. Priti Pratel, brit belügyminiszter szerdán szintén azt hangoztatta, hogy London nem bátortalanodott el és továbbra is minden szükséges lépést megtesz az Egyesült Királyság határainak védelmében.

(MTI)

Fotó: MTI / AP / Europa Press / Europa Press

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csendesgyöngy
2023. december 29. 14:02
"Kedden este azonban, szinte az utolsó pillanatban akadályozták meg bírósági döntések" Ezeket a bírókat is Ruandába kellene küldeni, hogy ott védjék a kedvenceiket. Ott talán még jogos is lenne. Egyébként mitől féltik a migránsokat? Attól, hogy esetleg Ruandában dolgozniuk kellene, hogy megéljenek?
backdrive
2022. június 16. 07:54
Mit keresne az a közel félmillió magyar Ruandában :D
retyezáti remete
2022. június 15. 20:39
120 milla gazdasági csomagként kb. üveggyöngy kategória. Hiába no, az angolkák mindig tudtak üzletelni ha betették a lábukat valami ungabunga országba. Ruanda még nem tudja, de úgykibasznak velük, hogy a fal adja a másikat.
mokány
2022. június 15. 20:10
Akkor jöhet a hadihajók által leadott sortűz .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!