Meg akarta büntetni a székelyeket, de kiderült, hogy uráncsempész és okirat-hamisító a román hokielnök

2022. június 24. 10:13

Az ellenőrzést a székely sportminiszter, Novák Eduárd rendelte el.

2022. június 24. 10:13
null

A Román Jégkorong-szövetség (FRHG) legutóbb a május eleji ljubljanai Divízió 1/A világbajnokság után került be a hírekbe, amikor a román-magyar meccs után a román válogatott többségében székely játékosai együtt énekelték ( vagy végighallgatták) a székely himnuszt a magyar szurkolókkal.

A román szövetség, főként az elnök, akkor a botrány miatt fejek hullását követelte: elsősorban a székely játékosokét, de bónuszként a szintén székely sportminiszterét is. (Erre egyébként többek között azért sem került sor, mert Alexandru Hălăucă erre vonatkozó passzust nem talált a szabályzatban,

sem egy szabályos elnökségi ülést nem volt képes összehívni.)

Novák Károly Eduárd válaszul ellenőrzést rendelt el, ami nemrég zárult le, és érdekes dolgokat hozott a felszínre. A Prosport által megszerzett és közzétett – jelentés alaposan besározza a FRHG vezetését.

Fiktív mérkőzések és számlázás,

valamint okirat-hamisítás mellett még urániumcsempészet is előkerül az elnök – Alexandru Hălăucă – múltjából.

Kiderült: az egykori válogatott játékost 1994-ben négy év börtönre ítélték urániumcsempészésért, ehhez képest 2002-ben a legfelsőbb bíróság megszüntette az ellene zajló eljárást – és azóta dolgozik a hokiszövetségben technikai igazgatóként, főtitkár-helyettesként, majd elnökként. 

Az is napvilágot látott, hogy a 2018/2019-es és 2019/2020 -as idényben több olyan mérkőzésről is készült jegyzőkönyv, amelyet a valóságban le sem játszottak – itt elsősorban a Brassói Corona U20-as csapata érintett. Ezen meccsekről azonban nemcsak hamis jegyzőkönyv készült, hanem a rendezéssel kapcsolatos összegeket is kifizették közpénzből.

Ez sikkasztásnak számít.

A meccseket a szezonon kívül, 2019 augusztusában játszották le kizárólag papíron, és az érintett játékosok, edzők vallomása mellett a jégpályák programja is bizonyítja a hamisítást.

Az ügynek különös pikantériát ad, hogy pár hét múlva lesz elnökválasztás a szövetségben...

 

Nyitókép: SEBASTIAN KAHNERT / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP, illusztráció

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseblámpa
2022. június 24. 17:13
Nem véletlen, hogy mintaországnak tekinti Niedermüller Romániát.
Spiltyu
2022. június 24. 16:23
van még új a nap alatt?
anegy_
2022. június 24. 11:58
Majd prüsszel elindítja Magyarország ellen a jogállamisági mantrát, a székely sportminiszter miatt.
mediator01
2022. június 24. 11:58
Ne hokizzál vékony jégen! Különösen ne a székelyekkel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!