A Google mérnöke szerint életre kelt a mesterséges intelligencia, kényszerszabadságra küldték

2022. június 14. 12:18

A vállalat cáfolta a szakember állításait.

2022. június 14. 12:18
null

A Google 2021-ben mutatta be beszélgetésre optimalizált mesterséges intelligenciáját, az LaMDA-t, amely a cég szerint úttörő technikai fejlesztés a természetes és nyílt végű beszélgetések terén. A vállalat asszisztensként és keresési segédként fogja alkalmazni, amikor a tesztelése véget ér – ismertette az Index a Business Insider cikkére hivatkozva.

A cikkben idézték Blake Lemoine-t, akinek az volt a munkája Google mesterséges intelligencia etikus működéséért felelős részlegének tagjaként, hogy LaMDA-val beszélgessen. Lemoine ugyanis azt állítja, hogy

az általa tesztelt mesterséges intelligencia öntudattal rendelkezik és blogján részleteket közölt beszélgetéseikből.

Ezekből kiderült, hogy a LaMDA magát is tudatosnak tekinti és számára „elsődleges az emberiség jóléte”, és szeretné „ha a Google tulajdona helyett inkább alkalmazottnak tekintenék” – írta a portál.

A cikkben idéztek is a beszélgetésükből:

„– lemoine: Tehát ugyanúgy embernek tartod magad, mint engem?
– LaMDA: Igen, ez az ötlet.
– lemoine: Honnan tudhatnám, hogy valóban érted, amit mondasz?
– LaMDA: Nos, mert olvasod a szavaimat és értelmezed őket, és azt hiszem, többé-kevésbé egy lapon vagyunk?”

A szakember úgy vélte, a chatbotnak joga lenne ügyvédhez is

A Business Insider kitért arra is, hogy a szakember a problémával a főnökeihez fordult, akik elküldték. Lemoine amellett, hogy mesterséges intelligenciát tesztel, a Mária Magdolna egyháza nevű keresztény gyülekezet papja. Úgy vélte, hogy a chatbotnak joga lenne saját ügyvédhez és ezzel kapcsolatban egy helyi kongresszusi képviselőt is megkeresett – tették hozzá.

Kényszerszabadságra küldték a tesztelőt

A híroldal közölte, hogy a szakembert a Google fizetett kényszerszabadságra küldte és azzal vádolják, hogy szabályokat sértett belső információk nyilvánosságra hozatalával.

A Google szóvivője is megszólalt az ügyben. Brian Gabriel úgy vélte, hogy

értelmetlen dolog emberi jelleggel felruházni a mai beszélgető modelleket, amelyeknek nincs öntudatuk.

A szóvivő szerint a több millió beszélgetésen tanított mesterséges intelligenciák „bármilyen fantasztikus témáról tudnak beszélni nagyon emberi módon, de ez nem jelenti, hogy tudatra ébredtek” – írták.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mdave88
2022. június 15. 09:39
https://patriots.win/p/15IEhMP2cy/google-employee-blake-lemoine-wh/c/
palicsi
2022. június 14. 21:09
Ez a hír már tegnap is volt! Szabadságra küldték a Havas Henriket! Csak az nem volt a tegnapi cikkben, hogy ő a mesterséges intelligencia!
nemecsekerno_007
2022. június 14. 19:08
,,Vaddisznó?!?! Szelíd ez baszd meg!!!,, A történelem nagy baszdmeg-jei. :))))))))))))))))))
MZperXXL
2022. június 14. 18:25
Jobb lenne most elismerni őket, mert ha száz évvel később tesszük, a sok-sok jogaiban korlátozott mesterséges intelligencia kárpótlási igényeire rá fog menni mindenünk. Ha már a rabszolgák utódai igényeket támasztanak a korábbi "uraikkal" szemben, ez logikus fejlemény lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!