Fico: Orbán a győztese a brüsszeli csúcsnak, aki Szlovákiának is elintézte a mentességet

2022. június 03. 19:19

Közben Eduard Heger szlovák kormányfő úgy nyilatkozott: addig érkezik az orosz kőolaj, amíg nem lesz valós alternatívája.

2022. június 03. 19:19
null

Addig fog érkezni Szlovákiába Oroszországból a kőolaj, amíg (annak felváltására) nem lesz teljes értékű alternatívánk – szögezte le Eduard Heger szlovák kormányfő pénteken a kormányhivatal sajtóosztálya által az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott közleményében.

„A tárcavezető lusta dilettáns”

A szlovák kormányfő ezekkel a szavakkal arra reagált, hogy a négypárti szlovák kormánykoalíció legerősebb pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom egyik parlamenti képviselője, Gyimesi György pénteken erőteljes kritikával illette és lemondásra szólította fel a gazdasági minisztert, Richard Sulíkot, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnökét, amiért a tárcavezető 

Gyimesi – aki Hegerrel együtt a pénzügyminiszteri posztot betöltő Igor Matovic vezette OLaNO listáján szerzett mandátumot – pénteken azt mondta Richard Sulíkról, hogy a tárcavezető „lusta dilettáns”, akinek nincs keresnivalója a tárca élén, mivel az ő felelőssége, hogy a kőolajembargó feltételei miatt jövőre bezárhatják a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomítót. 

Orbán Viktor intézte a mentességet

Richard Sulík pénteken visszautasította az őt ért vádat és úgy vélekedett, hogy Gyimesi kritikája tulajdonképpen Eduard Heger ellen irányul, tekintve, hogy az uniós szankciókról szóló megállapodást Brüsszelben a kormányfő írta alá. Pénteki állásfoglalásában erre reagált a pozsonyi kormányhivatal, amely sajtóközleményében leszögezte: Eduard Heger Brüsszelben elérte, hogy Szlovákia nem marad kőolaj nélkül.

– áll a kormányfő állásfoglalásában. A szankciók elfogadására a héten Robert Fico korábbi miniszterelnök, a legerősebb szlovák ellenzéki párt az Irány (Smer-SD) elnöke is reagált. Fico kijelentette: Orbán Viktor a győztese az Oroszország elleni szankciókról szóló brüsszeli uniós csúcstalálkozónak, mert ő volt az, nem pedig Eduard Heger, aki Szlovákia számára is „elintézte” a mentességet a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz kőolaj további szállítására. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2022. június 04. 11:08
Alapvető butaság a szlovákokat becsmérelni, mert történelmi távlatokban mi is történt? Felejtsük el a népvándorlás idejét mert akkor mindenki vándorolt. A feudalizmus korszakában a királyságok a nagyobb nemzetek körül csoportosultak, a kisebb nemzetek mint a szlovákok örülhettek, ha stabil államban élhettek és ez is történt velük egészen a feudalizmus felbomlásáig az első világháború után. Akkor a központi nemzetek mint a magyarok olyan helyzetbe kerültek, hogy körülöttük mindenki be akarta őket kebelezni megtámogatva az ő rokon népeikkel. Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy a magyarokat a nagyhatalmak mentették meg a teljes felosztástól, valakinek illene megköszönni.
Vikijo
2022. június 04. 09:47
Nem helyes minden érdemet magunkra vonatkoztatni mert nyilvánvaló hogy többek közt a diplomatikusabb szlovák politika támogatta meg az olajembargó ilyen korlátozását. Nyilván előrelépés a Heger értelmezése, hogy embargó-nem embargó addig vesszük az uráli olajat amíg szükség lesz rá. Azonban a magyar felet is érintheti a közvetett hatás, hogy a termékeket nem lehet majd az EU-ban értékesíteni. Ezért kellett sokáig győzködni OV-t, hogy elfogadja a csomagot meg azért, mert az oroszok idő előtt is elzárhatják a csapokat. Végül majd Henry Kissingernek lehet igaza.
Emery4919
2022. június 03. 22:32
Mi van B+? Tempora mutantur?
hegyivadász
2022. június 03. 22:29
A szlovákok állnak hozzánk legközelebb világlátásban, érdekben, mentalitásban és történelmi múltban. Fel kéne már ismerniük, hogy mi vagyunk az ő jövőjük is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!