Német iparszövetség: azonnal be kell üzemelni a széntüzelésű erőműveket

2022. június 20. 11:10

A szövetség szerint emellett „turbófokozatba kell kapcsolniuk” a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű kiaknázását is.

2022. június 20. 11:10
null

A BDI – az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet – vezetője, Siegfried Russwurm hétfőn ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy „a lehető legnagyobb mértékben csökkentenünk kell a gázfogyasztást, minden kilowattóra számít”. Álláspontja szerint a legfontosabb a földgáztározók feltöltése a téli szezonra, ezért minél több új forrást kell bevonni, az iparvállalatoknak pedig át kell állniuk más energiahordozó, például a kőolaj használatára. 

Ugyanakkor

számos ipari folyamat csak földgázzal működik, ezért a gázhiány a termelés leállásával fenyeget”

– mutatott rá a BDI elnöke. 

Széntüzelés, zöldenergia?

A hiány elkerüléséhez elengedhetetlen a gáztüzelésű energiatermelést visszafogása, ezért "azonnal" be kell állítani az áramtermelésbe a  tartalékba helyezett széntüzelésű erőműveket. 

Ugyancsak elengedhetetlen a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű kiaknázása. Ezen a területen véget kell vetni a fejlesztéseket hátráltató vitáknak, a politikusoknak és a közigazgatásnak „turbófokozatba kell kapcsolniuk” a szél- és naperőművek építésére szolgáló új területek kijelölése és a beruházások gyorsabb engedélyezés érdekében - tette hozzá az iparral összefüggő szolgáltatásokkal együtt a német hazai össztermék (GDP) nagyjából egyharmadát biztosító cégek érdekképviseletének vezetője. 

Németországban az ipar a legnagyobb földgázfelhasználó, 37 százalékos részaránnyal. A második számú tényező a lakosság, a háztartások fogyasztása 31 százalékos arányt képvisel. A nagyobbak közé tartozik még a kereskedelmi és szolgáltatási ágazat is 13 százalékos aránnyal. A kormány a hétvégén ismertetett tervek szerint a többi között a széntüzelésű áramtermelés bővítésével igyekszik csökkenteni a földgázfogyasztást. Az ipari fogyasztókat egy új árverési megoldással ösztönöznék takarékoskodásra. Az elképzelés lényege az, hogy a felhasználásuk visszafogására hajlandó ipari fogyasztók pénzért cserébe csökkentik a fogyasztásukat, az így felszabaduló mennyiséget pedig a tározókba irányítják. 

Közeleg a tél

A takarékoskodás célja, hogy fel tudják tölteni a földgáztározókat a téli szezonra. A tározók üzemeltetőit az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül támogatnák, egy 15 milliárd eurós hitelkerettel. A kedvezményes hitel azt szolgálja, hogy a tározók üzemeltetői meg tudják fizetni az utóbbi hetekben jelentősen megemelkedett árat a téli szezonra elraktározandó gázért. 

A Gazprom orosz állami energetikai óriáscég számos hasonló – a többi között Lengyelországot érintő – lépés után a napokban a Németországba irányuló földgázszállításait is visszafogta. Így az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken naponta érkező mennyiség egy hét alatt több mint 50 százalékkal csökkent.Az ágazatot felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur) legutóbbi, vasárnapi jelentése szerint a vezetéken alig 700 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szintre számítva. Ez a mennyiség a hét elején még 1400 GWh felett volt.

Ha Németország érintett, mások is érintettek

Ugyanebben az időszakban szintén jelentősen csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh-ra.    Az ellátás ugyan továbbra is biztosított Németországban, de az utóbbi napok fejleményei már a Németországon keresztül más országokba, a többi között Franciaországba, Ausztriába és Csehországba irányuló földgázszállítást is „érintik” – áll a Bundesnetzagentur jelentésében.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.

(MTI)

Nyitóképen: Szénszállító bárka a Rajnán. Fotó: Rolf Vennenbernd / DPA / AFP. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. június 21. 14:29
A Németek kétszáz évet visszamentek az időben. Szegények.
TOM66
2022. június 20. 19:42
Több szankciót! Százat! Ezret! :-)
lendvaiildiko
2022. június 20. 16:02
KARBONADÓT, KARBONADÓT!
APESZ72
2022. június 20. 13:48
Ilyen, amikor elég ha kisebbséghez tartozol és máris országot vezethetsz. A hülyék birodalma....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik