Németország zöldpárti minisztere a szénerőművek beüzemelését tervezi

2022. június 19. 15:45

Robert Habeck szerint a kieső földgáz miatt a szénerőművek üzemeltetőinek „már most fel készülniük arra, hogy a lehető leghamarabb be tudják indítani a termelést”.

2022. június 19. 15:45
null

Veszélybe kerülhet a földgázellátás a téli fűtési szezonban Németországban az orosz gázexport visszafogása miatt – áll a német gazdasági minisztérium egy vasárnap kiszivárgott elemzésében. Az ARD országos köztelevízió által ismertetett dokumentumban a tárca vezetője, Robert Habeck kifejtette, hogy a földgázpiacon tapasztalható feszültség és drágulás Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának tulajdonítható.

Az orosz elnök, Vlagyimir „Putyin stratégiája nyilvánvalóan arra irányul, hogy elbizonytalanítson minket, felhajtsa az árakat és megosztottságot idézzen elő” az Európai Unióban. Az export visszafogása miatt kieső mennyiséget egyelőre lehet pótolni Habeck szerint, így nincs fennakadás az ellátásban és a gáztározók feltöltése is folytatódik még, bár magasabb költséggel. Azonban az áramtermelésben és az ipari felhasználók körében csökkenteni kell a fogyasztást, a tározók feltöltését pedig minden erővel folytatni kell,

különben nagyon szorult helyzetbe kerülünk télen”

– írta az alkancellári tisztséget is betöltő miniszter. 

Forradalmi ötlet: szénnel földgáz ellen

Az áramtermelésben a földgáz arányát akkor lehet csökkenteni, ha bővítik a szénalapú  termelést.

– értékelt a miniszter

 A szénerőművi áramtermelés felfuttatása környezetvédelmi szempontból „keserű” fejlemény, „de ebben a helyzetben egyszerűen elkerülhetetlen ahhoz, hogy csökkenjen a földgázfogyasztás” – fejtette ki a Zöldek politikusa. 

Az ország földgázfelhasználásában 37 százalékos aránnyal az első számú tényezőnek számító ipari fogyasztókat új árverési megoldással ösztönöznék takarékoskodásra. Az elképzelés lényege az, hogy a felhasználásuk visszafogására hajlandó ipari fogyasztók pénzért cserébe csökkentik a fogyasztásukat, az így felszabaduló mennyiséget pedig a tározókba irányítják.

(MTI)

Nyitóképen: Robert Habeck. Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / DPA / AFP

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. június 19. 20:59
Amikor jött az atomerőmü bezárás az egyértelműen a gázlobby volt. Most a szénlobby jön megin
Pathfinder76
2022. június 19. 20:06
Gondolom,a diesel és benzines autókat használókat pedig nyilvánosan kivégzik. Egyébként miért nem a bezárt atomerőműveket nyitják meg? Az amcsik is veszik a nukleáris fűtőanyagot az oroszoktól.
Jaznaju
2022. június 19. 19:55
Ki fogják fejleszteni a barnaszén-tüzelésű atomerőműveket.
madar299
2022. június 19. 19:54
Környezet károsítás , hol vannak a zöldek ? Mindenkinek javaslom megnézni : M3 Miskolc irányába /100 km/ , Nagyfügedi lejáratnál Ludas irányába + még kb 6 Km és jön a gödör. Szemet gyönyörködtető a " Holdbéli táj" a Thorez bánya /régi nevén / külszíni fejtése 100-120 m meddő , 5-10 m lignitért . Megéri ? Apám mondta viccesen , hogy szereti a kutya a foghagymát , képes érte egy egész kolbászt is megenni. Kb. ilyen a lignit bányászat is. Azt hogy a környéken mit/miket tett tönkre , a felsorolásához kb. annyi oldalszám kellene , mint a Háború és Béke c. regényhez .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!