Alkotmányellenesnek bizonyult Romániában a törvényhozói nyugdíj-kiegészítést eltörlő törvény

2022. május 05. 17:07

Magyarán kijelentették, hogy alkotmányellenes az, hogy nincs nyugdíj-kiegészítésük.

2022. május 05. 17:07
null

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság csütörtökön azt a törvényt, amellyel a képviselők és szenátorok eltörölték speciális nyugdíj-kiegészítésüket.

A romániai törvényhozók 2015-ben szavazták meg, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után megbízatási idejükkel arányos juttatást kérhessenek a parlamenttől, rendes nyugdíjuk kiegészítéseként.

Miután a különnyugdíjak ügye a 2020-as választási kampány központi témájává vált, a törvényhozók tavaly februárban eltörölték

– havi 2000 és 12 ezer lej (150-900 ezer forint) közötti – nyugdíj-kiegészítésüket, de emiatt volt képviselők és szenátorok tucatjai perelték be a parlamentet, ügyvédeik pedig alkotmányossági kontrollt kértek.

Az alkotmánybíróság procedurális hibákra hivatkozva, szavazattöbbséggel hozta meg döntését.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. május 06. 10:59
Most az alkotmánybíróság hozza a törvényeket vagy a törvényhozás!??? Elképesztő, hogy gúzsba kötik a parlamentet az ellenérdekelt alkotmánybírák. Az alkotmánybíróságokat MEG KELL SZÜNTETNI.
Reszelő Aladár
2022. május 05. 17:42
Foglalkozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!