Katolikus fegyelmezésben részesül az abortuszpárti Nancy Pelosi

2022. május 21. 12:24

Saját egyházától kapott komoly feddést a magzati életeket nem tisztelő liberális politikus, saját egyházmegyéjében eltiltották a szentáldozástól.

2022. május 21. 12:24
null

Salvatore Cordileone érsek pénteken bejelentette, hogy a San Franciscó-i érsekség területén nem engedi szentáldozáshoz járulni Nancy Pelosi képviselőházi elnököt, aki nem is kérheti ezt a szentséget, amíg nyilvánosan el nem utasítja az abortusz támogatását – írja a Catholic News Agency alapján a katolikus.ma. 

Az érsek hangsúlyozta, hogy lépése tisztán lelkipásztori, nem pedig politikai döntés, arra azt követően került sor, hogy a magát gyakorta buzgó katolikusnak és rendszeres szentáldozónak nevező demokrata párti Pelosi többször is elutasította megkereséseit, hogy beszéljenek abortuszpárti álláspontjáról.

A világi katolikus hívőknek címzett május 20-i levelében Cordileone kifejtette, hogy az utasítást az Egyházi Törvénykönyv 915. kánonja alapján adta ki, amely kimondja, hogy „a szentáldozáshoz … ne engedjék oda azokat a személyeket, akik nyilvánvaló, súlyos bűnben makacsul kitartanak”.

Most úgy döntöttem, elérkezett az a pont, amikor nyilvános nyilatkozatot kell tennem, hogy nem vehet részt a szentáldozásban, hacsak, és amíg meg nem tagadja nyilvánosan a terhességmegszakítás »jogának« támogatását, és nem gyónja meg, illetve a bűnbánat szentségében nem kap feloldozást, amiért közreműködik ebben a gonoszságban” – írta Cordileone a levélben. 

Cordileone és Pelosi között már többször került sor összeütközésre az abortusz miatt, amióta XVI. Benedek 2012-ben Salvatore Cordileonét nevezte ki a San Franciscó-i érsekség élére. Az érsek 2021 szeptemberében imakampányt is indított, hogy az abortuszt támogató politikusokat, elsőként a képviselőház vezetőjét, Nancy Pelosi házelnököt „szívbéli megtérésre” ösztönözze. A „Rózsa és rózsafüzér Nancyért” kampány keretében az imádságok és a böjt jelképeként rózsák ezreit küldték a katolikusok a 82 éves, ötgyermekes elnöknek.

2021 októberében Pelosi találkozott Ferenc pápával a Vatikánban. Az audienciát kommentálva Cordileone érsek kijelentette, hogy

a találkozás nem jelentette a házelnök abortuszról vallott nézeteinek pápai jóváhagyását. 

Mint ismert, az Egyesült Államokban újra nagy erővel tört felszínre az abortuszról (a magzati életek kioltásáról) szóló vita azt követően, hogy a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság, amely az USA alkotmánybíróságaként is funkcionál, ismét napirendre vette a kérdést és életpárti döntést hozhat, amely áttörés lehet az amerikai életvédő mozgalom sokévtizedes küzdelmében. A liberális Nancy Pelosi legtöbb párttársához hasonlóan azonban rendre a magzatok élethez való joga ellen foglal állást.

 

Nyitókép: Stringer /Anadolu Agency via AFP

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zarkakis
2022. május 23. 14:40
Nekem még a Graz-seckaui püspöknek is lenne tanácsom, hogy kit lehetne eltiltani a Szentáldozástól. Politikus esetén egyébként, ha nem működik együtt (correctio fraterna) ki is lehet közösíteni végül. Számunkra egy dolog lenne az egészben fontos, hogy minden lehető helyen elmondani, hogy NEM katolikus. Lehet származású, hagyományú, stb. de már nem az. Ezt minden olyan megmondóval végigjátszani, aki fennen hírdeti, hogy katolikus, de mégis... így meg úgy más a véleménye alapvető dolgokról.
Petykabá
2022. május 22. 21:38
úgy látom egy katolikus érseknek kinőtt a gerince... Mondjuk én egy pillanatig nem hittem/hinném, hogy Pelosi valóban hinne Istenben... Úgyhogy sokat nem ártott neki... Azt is hozzátenném, hogy Ferenc pápa gyáva, hogy nem exkommunikálta már rég ezeket a picsába... Nem arról van szó, hogy egy katolikus megtűri az abortuszt, sokan megérjük ezt, bizonyos kor alatt és körülmények között. De ez a sátáni ÜNNEPLÉSE az ABORTUSZNAK. Ha ezért nem jár exkommunikáció, akkor mi a faszért jár?
BBrutus
2022. május 22. 21:02
Úgy látom, hogy a Vatikán is kezd felébredni és ellene megy ennek az undorító, gusztustalan gender őrületnek.
dragov
2022. május 22. 14:50
Egy apró gond van - pelosi anyja nem volt abortuszpárti - nagy kár, bár a pelosi ezt intézhetné magán post uterus:::)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!