Elzárták az oroszok a gázt a kulcsfontosságú Jamal-vezetéken

2022. május 13. 11:38

Németország – mivel érzékenyen érinti a Jamal-vezeték leállítása – elítélte az orosz Gazprom döntését.

2022. május 13. 11:38
null

Oroszország elzárja az Európába érkező gázt a Jamal gázvezetéken – számolt be az Euronews. A vezeték lengyelországi működtetőjével szemben Moszkva szankciókat vezetett be. Az energiaárak hétről hétre emelkednek, a döntéssel pedig egy újabb utánpótlási vonal szűnt meg.

Moszkva két héttel ezelőtt egyoldalúan elzárta a Lengyelországba és Bulgáriába vezető gázvezetéket, így mindkét ország alternatív megoldásokat keres a gáz pótlására. Németország – mivel érzékenyen érinti a Jamal-vezeték leállítása – elítélte az orosz Gazprom döntését.

Összességében el kell mondanunk, hogy a helyzet olyan mértékben romlott, hogy több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása”

– nyilatkozta Robert Habeck Németország gazdasági és klímaügyi minisztere.

Lengyelország panasszal élt, szerintük ugyanis a gázszállítás leállítása orosz részről szerződésszegés.

A Gazprom szintén hasonlót állít: az orosz energiaóriás szerint az európai országok azzal vétettek, hogy a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint, hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amelyekbe részvényesként befektetett.

Nyitókép: Natalia Kolesnikova / AFP

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2022. május 14. 01:06
" több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása". Pontosan, csakhogy ezt most nem az oroszok kezdték. A nyugat fennen hangoztatta, hogy az oroszokat az ukrán-orosz konfliktusban az energiahordozók embargójával lehet majd legyőzni. Akkor most az oroszok csak elébe mentek a kívánságnak.....vagyis örülni kéne és nem tiltakozni....
kafabatka
2022. május 13. 23:47
Miközben dúl a háború,jogi mederbe terelődik egymás baszogatása. Hát nem érdekes? Zellerke is jogi oldalról közelítette meg a gáztranzit leállítását,ezért az oroszok is így tettek:-"... az európai országok azzal vétettek,a szankciók miatt nem engedik a gázvezetékek karbantartását, valamint, hogy részt vegyen azoknak a cégeknek az életében, amelyekbe részvényesként befektetett." Azt hiszem az ellenségeskedésnek olyan formáját láthatjuk,amire még nincs kifejezés.
masikhozzaszolo
2022. május 13. 17:45
Csap le, Csacsi! Seggre pacsi!
artojan
2022. május 13. 17:12
"Németország elítélte a Gazprom döntését ."......Ez már kabaré !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!