Guy Verhofstadt: Az egyik legfőbb javaslat az uniós vétójog megszüntetése

2022. május 04. 16:01

„Emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió” – fejtette ki a belga politikus.

2022. május 04. 16:01
null

Guy Verhofstadt az uniós polgárok javaslatairól szóló egyéves eseménysorozat részleteit foglalta össze az Euronews riporterének a Global Conversation c. műsorban. Uniós vétójog eltörlése, közös hadsereg, energiaunió, szociális minimum – egyebek mellett ezekre tettek javaslatot a polgárok a Konferencia Európa jövőjéről végére.

A javaslatok közül Verhofstadt kiemelte a vétójog megszüntetését. „Tehát, hogy

hagyjunk fel az egyhangú szavazással és a döntéshozatali folyamattal. Mert emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió.

Ez volt a helyzet a gazdasági válságnál. Ez volt a helyzet a migrációs krízisnél. Ez volt a helyzet a koronavírusnál is. És még ma is probléma a háború miatt. Vagyis azt kell tennünk, hogy ezt eltöröljük, és bevezetünk egy egyszerű többségű vagy egy minősített többségű rendszert minden egyes uniós témában, és akkor a korábbinál gyorsabban cselekedhetünk.”

„Az én kedvenc részem egész biztosan az Európai Unió közös hadereje. Hogy

legyen egy közös védelmi politikánk, mert látszik ennek hiánya az ukrajnai háborúban

– válaszolt arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc javaslata. Hozzátette: „Számomra a legnagyobb pénzpazarlás az Európai Unióban a 27 hadsereg fenntartása újra és újra, miközben a hatékonyság elmarad”.

A jogállamiságról is kifejtette véleményét Guy Verhofstadt: „A jogállamiságot nem olyan nehéz megérteni. De az a gond, hogy

néhány országban a hatalmon lévők, akiknek többségük van a parlamentben, azt gondolják, hogy mindent megtehetnek, amit akarnak, hiszen többségük van. És ez nem jogállamiság.

Fotó: ALEXANDROS MICHAILIDIS / POOL / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2022. május 11. 22:45
Ha lenne tistesség az EU-ban, a Verhofstsadtot azonnal letartóztatnák bolsevista puccs szervezése miatt. Ez a suttyó valami olyasmit akar, hogy a Szerződést figyelmen kívül hagyva agymosott nyugati wókista söpredékkel valami forradalomszerűség során "kikiáltanák" az Európai Jakobinus Egyesült Államokat, ahol nem lenne vétójog sem (meg egyéb jog sem). Mert egyébként, bolsevista puccs nélkül lehetetlen a vétójog eltörlése.
Rizsa
2022. május 10. 14:13
Azt mondja meg valaki , hogy ezt az undorító férget ki küldte oda.
kivancsijani
2022. május 10. 07:23
szerintem meg kell tartani. Pont.
Forgalmazó
2022. május 10. 06:54
Gyilkos fogtündér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!