Egyes német városok a közvilágítás csökkentését tervezik az emelkedő energiaárak miatt

2022. május 23. 13:14

Így akarnak spórolni a folyamatosan emelkedő villamosenergia-költségeken.

2022. május 23. 13:14
null

Alexander Handschuh, a Német Városok és Önkormányzatok Szövetségének képviselője szerint a közvilágítás időtartamának csökkentése az egyik ötlet a lehetséges intézkedések közül, amelyeket a városok jelenleg fontolgatnak. Sok városnak és településnek azonban nincs más lehetősége, mint a közvilágítás további csökkentése – derült ki a dpa német hírügynökség felméréséből.

A keleti Weimarban június elsejétől fél órával később kapcsolják be és fél órával korábban kapcsolják le az utcai lámpákat egy, nyáron bevezetendő intézkedés keretében. Az eredeti világítási időt csak a téli hónapokban csökkentik 10 perccel – közölte a város. Az évi százezer kilowattórát megtakarító csökkentésekkel a jelenlegi energiaárak mellett akár 411 eurót is meg lehet takarítani. Ezzel párhuzamosan a nyugati Mainz város tisztségviselői a gyalog- és kerékpárutak közvilágításának további csökkentését tervezik, miután egyes területeken 50 százalékkal csökkentették a közvilágítást.

A város azt is tervezi, hogy bevezetik az igény szerinti közvilágítást, amikor az utakat gyalogosok vagy kerékpárosok használják. Darmstadt városában a közvilágítás az érzékelőtechnológiának köszönhetően akkor sötétedik és világosodik, amikor az utakat éppen használják.    

A városok villamosenergia-költségeinek akár a felét is a közvilágításra költik

– közölte nemrégiben Hessen tartomány gazdasági minisztériuma.

A keleti városok, Lipcse és Drezda azonban vonakodnak csökkenteni a közvilágítás be- és kikapcsolási idejét, tartva a közlekedésbiztonsági  következményektől. Az északnyugat-németországi Oldenburgban ugyanakkor egy tartományi szóvivő úgy vélekedett, hogy a lakossági kérelmek inkább a világítási órák meghosszabbítására, mintsem csökkentésére irányulnak.

Az energiaárak az ukrajnai háború februári kezdete óta fokozatosan emelkednek Németországban.

(MTI)

Kapcsolódó

Ipsos: A britek negyede kihagy napi egy étkezést az élelmiszerárak miatt

Ötből három brit arra kényszerült, hogy kikapcsolja a fűtést a magas gázárak következtében az Ipsos közvélemény-kutatása szerint. Bővebben...

Nyitókép: Michael Reichel / DPA / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lyon
2022. május 23. 16:33
"Egyes német városok a közvilágítás csökkentését tervezik az emelkedő energiaárak miatt" Nagyon helyes. És fűteni is úgy fognak majd, hogy hol a Lengyel gyújt egy gyertyát, hol a Német. A többiek meg majd körbeülik és melegednek szépen....
Silcon
2022. május 23. 16:10
Naponta 411 EUR lesz az, éves szinten 150.015 EUR. Nálunk is komoly tétel az önkormányzatoknál a közvilágítás. Az önkormányzati törvényben rögzített kötelezettségek között is szerepel, csak úgy nem lehet megbarkácsolni. A jegyzőnek kell nyilatkozni, ha csökkenteni akarják, ennek ára, hogy az emiatt bekövetkező eseményekért (baleset, rablás) az önkormányzat viseli a felelősséget. Van rá príma sablonlevelem, a jogászok gyártották. A közvilágítás errefelé (fél Dunántúl) derült égre van kiszámolva, elég pontosan, napjárást követő idővezérléssel, földrajzi koordináták alapján, polgári szürkületre. Van megoldás fényerőfüggő vezérlésre is, de az már fizetős.
KBA98
2022. május 23. 16:07
Megérdemelnek minden büntetést! A k anyjukat hagyták túltengeni, mindenkit ők akartak dirigálni, most bekaphatják! Annyi pénzük lesz, amennyit a magyar ipar kitermel nekik!
Proctor
2022. május 23. 16:01
Ez nem terv. Ez honapok ota igy megy itt Baden-W.ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!