Brit katonai hírszerzés: Több ezer csecsen harcolhat az oroszok oldalán Mariupolnál

2022. május 18. 20:18

Az Ukrajnában Oroszország által bevetett csecsenek között egyénileg jelentkező önkéntesek és a csecsen nemzeti gárdaezred tagjai is jelen lehetnek.

2022. május 18. 20:18
null

A brit katonai hírszerzés szerdán közzétett értesülései szerint valószínűleg több ezer csecsen fegyveres harcol az orosz haderő oldalán az ostromlott ukrajnai Mariupolnál. A londoni védelmi minisztérium beszámolója felidézi, hogy jóllehet az orosz hadsereg már tíz hete bekerítette Mariupolt, a kemény ukrán ellenállás azonban késlelteti a város feletti teljes orosz ellenőrzés megszerzését, emellett az orosz haderő jelentős emberveszteségeket is elszenvedett.

A tárca szerint a brit katonai hírszerzési adatok arra vallanak, hogy az ukrán ellenállás megtörésére tett kísérletek részeként Oroszország jelentős létszámú segéderőket is bevet, és e kontingensekben valószínűleg több ezer csecsen is harcol. A brit védelmi minisztérium szerint az Ukrajnában Oroszország által bevetett csecsenek között egyénileg jelentkező önkéntesek és a csecsen nemzeti gárdaezred tagjai is jelen lehetnek. Az utóbbi alakulat alapfeladatai közé tartozik a Csecsen Köztársaság vezetője,

Ramzan Kadirov uralmának biztosítása

– áll a brit katonai hírszerzés szerdán ismertetett helyzetértékelésében.

A beszámoló azt is valószínűsíti, hogy Kadirov szoros, személyes felügyeletet gyakorol az egység ukrajnai bevetése felett. A brit katonai hírszerzésnek olyan adatai is vannak, hogy Kadirov unokatestvére, Adam Gyelimhanov a Mariupolhoz vezényelt csecsen gárdaalakulat hadszíntéri parancsnoka.

Az 52 éves Gyelimhanov – aki az orosz szövetségi parlament alsóházának kormánypárti képviselője és Kadirov tanácsadója – orosz televíziós híradások szerint is kulcsszerepet játszott a mariupoli Azovsztal acélmű bekerítésében, és Vlagyimir Putyin orosz elnök a minap az Oroszország Hőse címet adományozta neki. A brit katonai hírszerzés szerdán ismertetett helyzetértékelése szerint az ennyire vegyes összetételű alakulatok alkalmazása azt jelzi, hogy Oroszországnak jelentős erőforrás-problémái vannak Ukrajnában, és valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy az orosz vezénylési rendszer nem egységes. Az utóbbi tény

folyamatosan hátráltatja az orosz hadműveleteket is

– áll a londoni védelmi tárca által közzétett hírszerzési állásfoglalásban. A brit katonai hírszerzés ezt nem először állapítja meg.

Az elmúlt hétvégén a védelmi minisztérium olyan hírszerzési értékelést tett közzé, amely szerint a kisebb kezdeti előrenyomulások ellenére Oroszország az utóbbi egy hónapban nem tudott jelentős kiterjedésű területeket elfoglalni Ukrajnában, miközben folyamatosan nagyarányú a lemorzsolódás. Ez a jelentés azt valószínűsítette, hogy az orosz hadsereg az Ukrajna elleni háborújának februári kezdetén bevetett harcoló szárazföldi kontingens egyharmadát elveszthette, és az orosz haderőt egyre inkább korlátozza a folyamatosan alacsony morál.

(MTI)

(Fotó: Ramzan Kadirov/YouTube)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tárkány Álmos
2022. május 19. 11:04
Megy a gruppen: két orosz, egy csecsen.
Reszelő Aladár
2022. május 19. 10:06
Ez mostanra lett világos?
Vörös Piranha
2022. május 18. 21:27
Hár ez aztán a bombasztikus hír a brit hyírszerzéstől. :) Miután már a háború kitörésekor bejelentték a csecsenek, hogy tízezer harcos megy a frontra. Ez már gyakorlatilag a brit "tudósók" kategória. :) :) https://mandiner.hu/cikk/20220225_kadirov_csecsen_uvoltozes
Málaga21
2022. május 18. 21:25
Tegnap még úgy volt, hogy mind hazament, és különben is csak twitter katonák, vagy miafaszom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!