"Nehézsúlyú" szakszervezeti jogászokkal erősít az Apple a dolgozóival szemben

2022. április 26. 12:36

Egy kifejezetten a szakszervezeti aktivitás visszaszorítására szakosodott jogi tanácsadó céget bérelt fel a multinacionális vállalat. Egyesek a lépést a dolgozók felé intézett "hadüzenetnek" tekintik.

2022. április 26. 12:36
null

Kifejezetten a szakszervezeti egyesüléssel szembeni fellépésre szakosodott ügyvédi irodát bízott meg az Apple – adta hírül a The Verge. A Littler Mendeson segítségére azért van szükség, mert az Apple vezetése egyre több helyről kapja azt a visszajelzést, hogy dolgozói szakszervezetbe tömörülnének. Noha a világhírű technológiai óriás eddig még soha nem tette nyilvánvalóvá álláspontját a szakszervezetekkel kapcsolatban, a Littler Mendelson színre lépését a The Verge mindenképpen üzenetnek tekinti.

Ugyanígy az amerikai telekommunikációs dolgozók szakszervezetének (Communications Workers of America) titkára, Tara Steffens is. Steffens szerint azzal, hogy az Apple egy szakszervezet-buktató céget bízott meg, jelzésértékű gesztust tett:

szándékát fejezte ki annak, hogy meggátolja dolgozóit abban, hogy jogaikat gyakorolva szakszervezetbe tömörüljenek.

Steffens hozzáteszi: az Apple ugyanabból a forgatókönyvből dolgozik, mint egyéb multinacionális óriásvállalatok.

Ugyanez az ügyvédi iroda képviseli ugyanis a szintén multinacionális kávézóláncot, a Starbucksot, szintén a vállalaton belüli szakszervezeti aktivitással szemben. A Littler Mendelson emellett 2014-ben a McDonald’s érdekeit is képviselte már saját dolgozóival szemben.

A Littler Mendelson nyíltan vállalja azt, hogy fő profilja a nagyvállalatok megsegítése hasonló heylzetekben. Egyik, a The Verge által megszerzett szakmai anyaguk például arról szól, hogy a cégek mit, és mit nem tehetnek meg annak érdekében, hogy lebeszéljék dolgozóikat a szakszervezeti tagságról. E körben nyíltan kampányolhatnak amellett, hogy dolgozóik az erről szóló szavazás alkalmával nemmel szavazzanak.

Hasonlóképpen tilthatják meg a munkahelyeken a szakszervezeti tagságról szóló szórólapok terjesztését

arra hivatkozva, hogy „szemétproblémát” okoznak, ha helytelenül dobják ki azokat a kukába.

Úgyszintén segít a Littler Mendelson a vállalatoknak eligazodni a szürke zónában akkor is, amikor a munkaidő meghatározását kell értelmezni. A jogi tanácsadó szervezet felhívja például a vállalatok figyelmét arra is, hogy megtilthatják a szakszervezeti aktivitást a munkaidőre vonatkozóan. S bár a munkaidő definíciója szerint annak nem része a munkaközi szünet és az ebédszünet, ezt nem kell írásban nyilvánvalóvá tenni a szakszervezeti irányelvek között mindaddig, amíg a „munkaidő” kifejezést alkalmazzák általánosságban.

A cég segíti a nagyvállalatokat abban is, hogy felismerjék azt, ha berkeikben szakszervezet formálódik.

Segédanyagukban külön szekció foglalkozik azzal, hogy „hogyan lehet azonosítani a szakszervezeti aktivitás apró jeleit”. Ebben a fejezetben olvashatunk arról, hogy a szakszervezeti aktivitás apró jelének tekinthető, ha dolgozók csoportba tömörülve beszélget, majd ez a csoport szétrebben, ha a felettes megjelenik. Hasonlóképpen rögzítik ebben a témakörben azt is, hogy minden munkahely esetében dolgozik legalább egy vagy több olyan munkavállaló, aki kollégái bizalmát és tiszteletét élvezi. Ha a megszokott dinamika egyik napról a másikra megváltozik, és új személy lép fel ilyen tulajdonsággal, az illető potenciális szakszervezet-szervező lehet. 

Az Apple dolgozói az elmúlt hetekben kezdtek neki a szerveződésnek, a cég egyik atlantai telephelyén. Céljuk, hogy az amerikai telekommunikációs dolgozók érdekképviseleti szervezetével fogjanak össze. Az atlantai Cumberland Mall eseményei szikraként hatottak: a The Verge szerint a szakszervezeti tömörülés iránti igény már több Apple Store-ban is megjelent USA-szerte. 

Az órabérben dolgozó munkavállalók Amerika-szerte alacsony fizetésük, nehéz munkakörülményeik és csekély továbblépési lehetőségeik miatt panaszkodnak. Az Engadget úgy tudja, hogy az Apple dolgozói a világjárvány ideje alatt túlórára kényszerültek, olykor egészségük kockáztatása árán is. A lap a munkavállalók elmondásaira hivatkozva állítja, hogy a munkabérek nem állnak arányban az Apple növekedésével, az Amerika-szerte tomboló inflációval.

Az Apple nem kommentálta a Littler Mendelsonnal való együttműködést.

Nick Leahy, az Apple szóvivője a következő közleményt adta ki: „Szerencsések vagyunk, hogy ilyen hihetetlen értékesítési csapat dolgozik a cégben, és mélyen értékeljük mindazt, amit ők magukkal az Apple-be hoztak. Örömünkre szolgál, hogy mindezért erős kompenzációt és egyéb juttatásokat biztosíthatunk teljes- és részmunkaidős státuszainkhoz, ideértve az egészségügyi ellátást, az oktatási visszatérítést, az új szülői szabadságot, a fizetett családi szabadságot, az éves munkavállalói részvény-juttatásokat és más juttatásokat.”

Kép: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance

Dobozi Gergely

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2022. május 04. 21:11
Che Guevara szelleme beköltözik Amerikába a friss Dél-Amerikai bevándorlókkal hála Bidennek aki millió számra engedi be őket. Az egyensúly irányába hatnak végül az erők, csak idő kérdése minden.
Máris Ottokár
2022. április 27. 13:22
(Megtiltják a szórólapok terjesztését) "arra hivatkozva, hogy „szemétproblémát” okoznak, ha helytelenül dobják ki azokat a kukába." Hehe. Az erősebbnek mindig igaza van, legfeljebb néha kicsit több rétegbe csomagolja az ősidők óta érvényes "reszkess és engedelmeskedj!" parancsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!