„Stop WOKE”-törvényt fogadtak el Floridában

2022. március 31. 15:50

Újabb progresszióellenes fejlemény a „Don’t Say Gay”-törvény óta. A jogszabállyal az állami vezetés kivezetné a kritikai fajelméletet az osztálytermekből és a munkahelyekről.

2022. március 31. 15:50
null

Floridában elfogadták azt a jogszabályt, amelyet a közvélemény egyszerűen csak „Stop WOKE”-törvénynek neveznek. Akár azt is mondhatnánk, hogy a törvény címe különösebb magyarázatra nem szorul – a progresszivizmus zászlóshajójának számító woke-narratíva terjedésének korlátozása a jogalkotói cél. A valójában „Stop Wrongs Against Our Kids and Employees Act”, vagyis „A munkavállalókra és a gyerekekre nézve hátrányos [tevékenységek] megfékezését célzó törvény” című jogszabályt 24-15 arányban fogadta el az állami szenátus.

Miközben a munkahelyek is érintettek, a nemrégiben elfogadott „Don’t Say Gay”, azaz „Ne említsd a melegeket”-törvényhez hasonlóan

a Stop WOKE ugyancsak az osztálytermekben zajló politizálásnak kíván gátat szabni.

E jogszabály esetében azonban nem az LMBTQ-ideológia, hanem a kritikai fajelmélet (critical race theory, CRT) került terítékre. A kritikai fajelmélet egy több kutatási területet ötvöző társadalmi mozgalom, célja a faji igazságosság megteremtése. Az elmélet üzenete, hogy a faj társadalmi és jogi fogalma valójában a fehérbőrűek érdekeinek kedvez, a színesbőrűek rovására. Munkatársunk kritikai fajelméletről szóló publicisztikáját itt olvashatja el.

A Stop WOKE-törvény – csakúgy, mint a „Don’t Say Gay”-törvény – Ron DeSantis flordiai kormányzó nevéhez fűződik. A politikus így nyilatkozott a jogszabálytervezetről decemberben:

Nem hagyjuk, hogy a floridai adófizetők pénzét arra költsék, hogy gyerekeinket egymás, és az országunk gyűlöletére tanítsák. Felelősséget érzünk továbbá annak kapcsán is, hogy biztosítsuk: a szülők igenis megfelelő módon gyakorolhatják jogaikat, amikor az állami sztenderdek kikényszerítéséről van szó. Végül, meg kell védenünk a floridai dolgozókat azzal az ellenséges munkakörnyezettel szemben, amelyet a nagyvállalatok teremtettek meg, s amely vonatkozásában a dolgozók a kritikai fajelmélettel összefüggő „tréningeknek”, „indoktrinációnak” kényszerülnek alávetni magukat.”

A tengerentúlon vita van arról, hogy a CRT nézeteit valóban oktatják-e az iskolákban, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a kritikai fajelmélet alapvetéséből több kezdeményezés és program is indult.

Jóllehet az ideológia-ellenes Stop WOKE-törvény a CRT-t szó szerint nem említi,

a jogszabály címzettjei jellemzően olyan munkáltatók, amelyek munkahelyi kultúrájában a CRT és a rasszizmus valamilyen formában valóban megjelenik.

A törvény úgy fogalmaz, hogy érintett minden olyan céges tréning vagy továbbképzés, amelynek során a munkavállalók arról szerezhetnek ismereteket, hogy „egy személy morális karaktere vagy státusza annak függvényében válhat privilegizálttá vagy elnyomottá, hogy az illető milyen fajhoz, bőrszínhez, nemhez vagy nemzetiséghez tartozik”.

A törvény előírja továbbá, hogy az oktatási intézmények milyen módon oktathatnak a fajokról, az előjogokról, az elnyomásról, illetve Amerika alapításáról.

A Stop WOKE-törvény ellenzői attól tartanak, hogy a törvény szükségtelen cenzúrához vezetne a floridai iskolákban (jóllehet, a jogszabály pártolói pedig jellemzően azzal érvelnek, hogy a cenzúra a másik oldalról már most is jelen van).

Tavaly Shevrin Jones, Florida demokrata szenátora a következőképpen értékelte a jogszabályt:

Ez a törvény nem a feketékre vonatkozik; ez a törvény egyetlen rasszra sem vonatkozik. Azért alkották meg, hogy a Fehérek ne érezzék magukat rosszul azok miatt a dolgok miatt, amelyek évekkel ezelőtt történtek. (…) Senki sem mondta azt, hogy a Fehéreket felelősségre kellene vonni a történtek miatt; a következő kérdést azonban fel kell tennem Fehér polgártársaimnak: támogatója vagy a történteknek, vagy azt üzened, hogy muszáj beszélnünk a történelemről?

Kép: DeJuana Thompson woke-aktivista a Washington D.C.-ben található Lincoln-emlékmű előtt. JONATHAN ERNST / POOL / AFP

Dobozi Gergely 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Bruno
2022. április 08. 13:23
Newton III. törvénye – a hatás-ellenhatás (azaz a kölcsönhatás) törvénye: Az erők mindig párosával lépnek fel. Két test kölcsönhatása során mindkét testre egyező nagyságú, azonos hatásvonalú és egymással ellentétes irányú erő hat. Úgy tűnik nemcsak testek esetében hat valami hasonló, de társadalmi folyamatoknál is.
Megtalálta
2022. április 08. 12:48
"Florida: a legliberálisabb államok egyike...." Hát azért nem egészen. Florida 2016-ban Trumpra szavazott, ez pl. Kalifornia esetében elképzelhetetlen lett volna.
MostlySilentObserver
2022. április 08. 12:20
A mai valóság inkább az, hogy Minden racionális akciót egy massziv baloldali túlreagálás követ.
uszti89
2022. április 08. 11:51
Tanárnő az iskolában : "Mit akar ez a néger hölgy Lincoln lábai között ?" Pistike jelentkezik : "Maga is tudja én is tudom, de téma ez 8 éves gyerekek előtt ?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!