Putyin súlyos tragédiába vitte Oroszországot

2022. március 17. 07:33

Azt, hogy tartósan megszállás alá vonják az országot vagy annak egy részét, nehezen tudom elképzelni. Interjú.

2022. március 17. 07:33
Sz. Bíró Zoltán

„Úgy tűnik, az ukrajnai invázió lassabban halad, mint ahogy azt várták volna orosz részről, és elhúzódó harcokra van kilátás. Az ukrán ellenállás is jóval nagyobb, mint arra Vlagyimir Putyin orosz elnök számított, és mint azt bárki várta akár Nyugaton is. Mi lehetett vajon Putyin szándéka, és hogyan mérhette el ennyire a helyzetet?

Talán azért mérhette el, mert az autokráciák egy idő után elveszítik azt a képességüket, hogy az első számú vezetőhöz olyan információ jusson el, ami hiteles, és nem az ő ízléséhez igazodik. Egy olyan ember, aki 22 éve irányítja mindenféle jelentős korlát és ellensúly nélkül Oroszországot, maga is egyre korlátozottabbá válik a tájékozódás képességében.

Ráadásul az elmúlt két évben a Covid-járvány miatt – átvitt értelemben – bunkerbe vonult: nagyon kevesen férnek hozzá, kerülnek kapcsolatba vele. Azt gondolom, hogy egy ideje különböző geopolitikai rögeszméknek is a rabjává vált. Ez a három körülmény adódhatott össze. Úgy gondolhatta, bármilyen nehéz is lesz, bármilyen következményekkel jár is, vagy most megtartjuk Ukrajnát, vagy végérvényesen elveszítjük.

A háború fejleményeit látva mit tud elérni Putyin a mostani helyzetben?

Bevallom őszintén, az utolsó pillanatig az volt a meggyőződésem, hogy ha a józan ész nem költözött ki a Kremlből, akkor egy ilyen háborúra, egy ilyen nyílt és átfogó támadásra nem kerülhet sor.

Többek között azért sem, mert azt gondoltam – és az események ebben a tekintetben igazoltak –, hogy Oroszországnak nincs olyan ereje, hadseregének és nemzeti gárdájának nincs olyan jelentős személyi állománya, amivel tartósan megszállás alá tudná vonni Ukrajna nagy részét, az egészéről már nem is beszélve.

Nemcsak arról van szó, hogy az ukrán hadsereg sokkal felkészültebbnek, sokkal jobban felszereltnek és sokkal motiváltabbnak bizonyult, mint volt 2014-ben, hanem lényegében a teljesen ukrán társadalom szembefordult Oroszországgal.

Azt, hogy tartósan megszállás alá vonják az országot vagy annak egy részét, nehezen tudom elképzelni.

Ami egy bábkormány felállítását illeti, azzal az a probléma – amit a háború előtt is ki lehetett volna kalkulálni –, hogy egy ilyen kormány csak addig maradhat fenn, amíg ott vannak az orosz megszálló erők. Ha elhagyják az országot, ez a bábkormány hogyan fog működni?

Ezért mondom, hogy kiköltözött a józan ész a Kremlből, mert ezeket a körülményeket végig lehetett volna gondolni, és biztos vagyok benne, hogy a titkosszolgálati és egyéb háttérintézményekben voltak olyan szereplők, akik ezt látták. De a Putyin kapcsán említett három körülmény ezeket eltorzította, és ezzel egy nemzeti katasztrófába taszították Oroszországot.

Súlyos tragédia mindaz, ami Ukrajnával történik, de beláthatatlan katasztrófáról van szó, ami Oroszországot illeti, és a végeredményét még nem is látjuk.

Természetesen reménykedem. Ez a borzalmas háború minél gyorsabban lezárul, annál jobb a világnak. Csak hiú reményeket nem szeretnék kelteni sem magamban, sem másokban.”

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. március 17. 15:17
Ha Kárpátalja Magyarországhoz tartozna, akkor az megszállás lenne a szerző szerint? Ukrajna kétharmada Lenin, Sztálin és Hruscsov ajándéka. A népesség nagy része orosz, a magukat ukránnak mondók egy része sem beszél ukránul. Mitől lenne már történelmileg, népességileg orosz területek megmentése az ukrán elnyomástól - amely ország minden nemzetiségét elnyomja az államalkotó ukránon kívül - megszállás? A "nemzetközileg elismert" Ukrajna már régóta nem létezik a valóságban.
foldizs
2022. március 17. 14:05
"Azt, hogy az ukránok nem úgy akarnak élni, mint az oroszok, meg tudom érteni. Nyilván Magyarországon is vannak olyanok, akiknek nagyon vonzó a putyini modell, de tartok tőle, hogy nagyon keveset tudnak e modell működéséről. Az ukránok valószínűleg többet tudnak erről, és köszönik szépen, nem így szeretnének élni. Megilleti őket ez a jog? Megilleti." Ez a lényeg.
foldizs
2022. március 17. 13:45
Sz. Bíró Zoltán és Rácz András a leghitelesebb szakértők az elmúlt hetek eseményeit illetően. Milyen jó lenne, ha az országot is ennyire hozzáértő emberek vezetnék, nem itt tartanánk!
TMFERENC
2022. március 17. 13:33
Történésztől elvárható lenne, hogy szélesebb kontextusba lássa és érzékeltesse ezeket a sajnálatos eseményeket, momentán események kommentálása nélkülözi a szakmai minimumot, és félre vezető!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!