Mariupol polgármestere: Az orosz csapatok el akarják törölni a várost a Föld színéről

2022. március 27. 08:50

Vadim Bojcsenko azzal vádolta a várost ostromló orosz hadsereget, hogy kíméletlenül bánik a civilekkel, közöttük az oroszajkú helyi lakosokkal is.

2022. március 27. 08:50
null

Az orosz csapatok le akarják törölni Mariupolt a Föld színéről – jelentette ki vasárnapra virradóra Vadim Bojcsenko polgármester. Az UNIAN ukrán hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a város védői hősiesen ellenállást tanúsítanak. Mindemellett vasárnapra virradóra is súlyos harcokról számolt be. Bojcsenko azzal vádolta a várost ostromló orosz hadsereget, hogy kíméletlenül bánik a civilekkel, közöttük az oroszajkú helyi lakosokkal is. „Nem kaptak megbízást senkinek a megóvására. Feladatuk egyszerűen abban áll, hogy a várost lakosaival együtt letöröljék a Föld színéről” – fogalmazott a polgármester, népirtásnak nevezve a történést, mondván, „nincs rá jobb szó”.

Mariupol felett még mindig az ukrán zászló lobog, és továbbra is ukrán város marad – húzta alá. Ugyanakkor elismerte, hogy a város egyes kerületei már orosz alakulatok kezére kerültek. „A várost körbefogták, és az ostromgyűrű egyre szorosabb” – mondta.    Bojcsenko nem kívánt a város jövőjéről vagy ukrán csapatok általi esetleges felszabadításáról nyilatkozni. „Biztos még az ukrán vezérkar sem tudna erre a kérdésre válaszolni. Úgy vélem, türelmesnek és kitartónak kell lennünk, idővel minden kiderül” –tette hozzá.

A legutóbbi adatok szerint Mariupolban 2187 civil vesztette életét. „Elmondhatom, hogy a szám időközben jóval magasabb lett” – fogalmazott a polgármester, bár pontos információkat erről nem említett. Mariupol mintegy 540 ezres lakosságának több mint felét evakuálták már.

(MTI)

(Fotó: Nő halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület előtt Mariupolban 2022. március 13-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. március 27. 15:06
Háborúban van ilyen. Mit vártak?
zuriktodor
2022. március 27. 13:47
Ilyen a háború. Ha a városban védekeznek, a várost lerombolják.
llnnhegyi
2022. március 27. 13:42
Náci bandák uralták a várost évekig. Gyilkolásra hajlottak, Biden Pelosi páros fegyveres provokatorai voltak. A lakosság elment , üres város minek?
Aranykor
2022. március 27. 12:17
A Helllo South Korea youtube csatornán van egy néhány perces anyag, amelyen sok több mariupoli lakos is azt, mondja, hogy az azovos nácik nem engedték őket el a városból. Van aki, azt is elmondja, hogy egyenesen lelőttek civileket, köztük kisgyereket is az azovosok. Teljesen hitelesnek tűnnek a beszámolók, nem olyan megrendezett ripacskodás, amit Zelenszkijék adnak elő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!