Kijev szerint Oroszország gyermekkórházat bombázott

2022. március 09. 20:24

A támadás idején elvileg fegyverszünet volt érvényben annak érdekében, hogy a városban rekedt több százezer lakos egy részét evakuálják.

2022. március 09. 20:24
null

Ukrajna egy mariupoli gyermekkórház elleni bombatámadással vádolta meg szerdán a térséget ostromló orosz erőket. A támadás idején elvileg fegyverszünet volt érvényben annak érdekében, hogy a városban rekedt több százezer lakos egy részét evakuálják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videót tett fel a Twitterre, amelyen állításuk szerint több, porig lerombolt kórterem látható. A videóhoz mellékelt szöveg szerint egy vagy több lövedék vagy bomba csapódott be a klinika udvarába.

Orosz csapatok támadtak egy szülészetre. Emberek, gyermekek vannak a romok alatt”

– írta Zelenszkij.

„Az orosz megszálló erők több bombát dobtak le a gyermekkórházra. A pusztítás hatalmas” – áll a városi tanács interneten közzétett közleményében Az értesülést független forrásból nem sikerült megerősíteni – tette hozzá a Reuters hírügynökség. A kelet-ukrajnai Donyeck megye állami közigazgatási vezetője, Pavlo Kirilenko azt közölte, hogy tizenheten – közöttük egy vajúdó nő – sebesültek meg a kórház elleni légicsapásban.

Előzőleg Dmitro Kuleba külügyminiszter mondta, hogy Oroszország megsértette a tűzszünetet a dél-ukrajnai kikötővárosban.

Oroszország továbbra is túszként tart fogva több mint 400 ezer embert Mariupolban,

akadályozza a humanitárius segély eljuttatását és az evakuálást. A válogatás nélküli tüzérségi támadás folytatódik” – írta Kuleba a Twitteren. „Közel 3000 csecsemő nem kap orvosi ellátását és élelmet” – tette hozzá.

Az ukrán kormány szerint 1170 polgári személy halt meg Mariupolban az ostrom kezdete óta. Oroszország február 24-én indított támadást Ukrajnában.

Az ENSZ álláspontja és a reakciók

„Egyetlen ukrajnai egészségügyi intézmény sem lehet soha célpont” – jelentette ki szerdán New Yorkban Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője. Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban és most is

– mondta napi sajtótájékoztatóján a szóvivő.

Dujarric közölte, hogy az ENSZ humanitárius szervezetei szerdán konzultációt folytattak az orosz külügy- és védelmi minisztériumban az ukrajnai humanitárius folyosókról.

Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerdán közölte, hogy Oroszország javarészt nem tartotta be a civilek humanitárius folyosókon történő evakuálásáról született megállapodásokat. A tanácsadó elmondta a televízióban, hogy a kelet-ukrajnai Szumiból és a dél-ukrajnai Enerhodarból több polgári lakost evakuáltak biztonságos folyosókon, de Kijev megye több térségében és Harkivban meghiúsult az evakuálás.

A Reuters szerint mindkét fél a másikat vádolja a tűzszünet megsértésével.

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők az észak-ukrajnai Csernyihivben tanyákra és lakóépületek közé telepítenek katonai eszközöket. Délen civil ruhás orosz katonák nyomulnak előre a félmillió lakosú Mikolajiv felé. A fekete-tengeri kikötővárosban hajógyár működik.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerdán felszólított minden Ukrajnában harcban álló felet, hogy biztosítsanak biztonságos folyosókat, és folytassanak késedelem nélkül tárgyalásokat a tűzszünetről a segélyek eljuttatása érdekében.

Varsói sajtótájékoztatóján António Vitorino, az IOM főigazgatója kijelentette: a humanitárius folyosók lehetővé tennék, hogy a menekültek elhagyják az ostromlott településeket, és a segélyszervezetek alkalmazottai beutazhassanak Ukrajnába az ott maradók megsegítésére.

(MTI)

Nyitókép: Mariupol, 2022. március 9.
A Mariupol városi tanácsa által közreadott képen a tüzérségi támadásban megrongálódott mariupoli gyermekkórház 2022. március 9-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/AP/Mariupol városi tanácsa

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamov
2022. március 10. 15:55
Mese habbal, ria russián látható a cáfolat.
Sany Xepi
2022. március 10. 10:11
Ez ugye attól függött Aleppóban is, hová bújtak a fegyveresek. Ja...
Wadaderika
2022. március 10. 05:25
https://oroszhirek.hu/2022/03/09/bevadult-az-ukran-haborus-pr-a-szuleszeti-korhaz-hetek-ota-nem-uzemel-amit-allitolag-az-oroszok-lebombaztak/
Aranykor
2022. március 09. 23:14
Azt gondolná az ember, hogy ennyire aljas csirkefogó senki nem mint ez a Zelenszkij a bandájával. Már az első felvételek után látszik, hogy a kamu a hír. De akik megszólaltak a hír kapcsán azok is a nemzetközi banda tagjai. Ők is azonnal láthatták volna, hogy egy alattomos álhírről van szó. Ezek az aljasok folyton azon dolgoznak valami miatt, hogy kiszélesedjen a háború. Bident még csak meg is értem valahol, mert valójában csak egy élő zombi múmia, neki már valahol mindegy. De ez a Zelenszkij egy fiatal családos ember. De neki sem számít semmi. Csak ripacskodik folyton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!