Kuleba korlátozott várakozásokkal tekint a külügyminiszteri találkozó elé

2022. március 09. 14:47

Dmitro Kuleba a tervek szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozik Törökországban, az antalyai diplomáciai fórumon.

2022. március 09. 14:47
null

Az ukrán diplomácia vezetője megerősítette, hogy részt vesz a találkozón, és arra kérte Lavrovot, hogy ne a propaganda szemszögéből, hanem jóhiszeműen közelítse meg azt.

„Az az érdekünk, hogy tűzszünetet kössünk, felszabadítsuk a területeinket, és megoldjunk minden humanitárius kérdést” – hangsúlyozta Kuleba.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, szerdán is több várost támadtak az orosz erők, a csapásokban sokan életüket vesztették és megsérültek. Amerikai értesülések szerint Malinból, Mikolajivból és Izjumból jelentettek harcokat.

Helyszíni beszámolók szerint az éjszaka több településen nyugodtabban telt, mint korábban.

Az ország délkeleti részén fekvő Zaporizzsja környékén az orosz csapatok újrakezdték az offenzívát, de kisebb lendülettel haladnak előre. Csernyihivben légiriadó volt, az oroszok tíz lakóépületet lőttek a város peremén.

A brit védelmi minisztérium a Twitteren azt írta: Kijevtől északnyugatra harcok zajlanak, de az orosz csapatok nem értek el áttörést. Eközben az amerikai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy újabb hadoszlop közeledik az ukrán főváros felé északkeleti irányból. Az északról érkező fő hadoszlop napok óta vesztegel.

Enerhodarból menekítik ki a civileket

Az Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó Enerhodarban evakuáció zajlik, miután egy ideiglenes tűzszünetet követően humanitárius folyosót létesítettek, hogy a civilek elhagyhassák a támadás alatt álló területet – közölte a város polgármestere a közösségi médiában. Dmitro Orlov hozzátette: főleg nők, gyermekek és idősek hagyták el a települést.

 Az ukrán hadsereg főparancsnoksága arról számolt be, hogy az orosz nemzeti gárda Herszonban több mint négyszáz embert vett őrizetbe, akik az orosz megszállás ellen tüntettek. 

(MTI)

A nyitóképen Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter.
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
   

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2022. március 09. 15:30
Kula bá' láthatóan nem akarja a békét.
lemez
2022. március 09. 15:25
Nagyon fogja sajnálni hogy az ukrán amerika rakéta már kilóvéskor felrobbant Kaliforniában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!