Retorzióktól tartanak a Disney konzervatív alkalmazottai

2022. március 25. 16:22

Hatályba lépett a floridai gyermekvédelmi törvény. Ezt a vállalati szektor baloldali kötődésű cégei is ellenzik, köztük a Disney is. A cég konzervatív dolgozói azonban semlegességet várnának el.

2022. március 25. 16:22
null

Hatályba lépett Floridában a Fehér Ház által is ellenzett, a szülőt illető jogokról szóló törvény (Parental Rights in Education Bill. A jogszabály a közvélemény előtt „Ne említsd a melegeket” (’don’t say gay’ bill)-törvényként is ismert. Ennek célja a magyar gyermekvédelmi törvény céljához hasonló: lényege, hogy kivezesse a gender identitásról és a szexuális orientációról szóló diskurzust az iskolai osztálytermekből.

A törvény elleni fellépésben nem csak a baloldali-progresszív Biden-adminisztráció, hanem például a világhírű filmgyár, a Disney is egyre nagyobb szerepet vállalhat. 

A cég egyes dolgozói ugyanis azt követelik a vállalattól, hogy határozottan vállalja fel az LMBTQ-közösség jogvédelmét azáltal, hogy mindaddig beszünteti beruházásait és folyamatban lévő tevékenységeit Florida államban, amíg a jogszabályt vissza nem vonják. A Disneytől ráadásul azonnali reakciót várnak, felróva a cégvezetésnek azt, hogy a vezérigazgató viszonylag lassan reagált a törvény hatályba lépésére.

Ennek oka részben az is lehet, hogy a Walt Disney jelentős beruházásokat tervez megvalósítani a floridai Orlando térségében, ahol

a kormányzat kifejezetten vállalkozóbarát politikát folytat, 570 millió dollárnyi állami támogatással fűszerezve.

A Disney konzervatív világnézetű dolgozói arra kérik petíció útján a cégvezetést, hogy maradjon semleges azokban az ügyekben, amelyek már eddig is átpolitizálták a vállalati kultúrát, „rontották a céges morált”. A petícióban a dolgozók rögzítették azt is, hogy a fentiek miatt egyesek úgy érezték, hogy napjaik a Disney-nél meg van számlálva.

„Úgy néz ki, mintha az általunk oly szeretett vállalat számára mi nem léteznénk, mintha mi nem is tartoznánk ide (…) a Disneynek nem szabadna egy demográfiai jellegű politikai aktivizmus motorjává válni.”

- áll a petícióban.

Ebben a dolgozók megjegyzik azt is, hogy ugyan a Disneynél végzett közvélemény-kutatás alkalmával megkérdezték őket a cégről alkotott véleményüket illetően, a kérdések természetéből arra következtettek, hogy őszinte válasz esetén a Disney megválna tőlük.

Rögzítik azt is, hogy a vállalat baloldali szimpatizáns dolgozói szabadon hangoztathatják politikai nézeteiket, s hogy a céges erőforrások rovására vonhatják szorosabbra összefonódásaikat. Ezek a munkavállalók – írják a konzervatív dolgozók –

A nyílt levélben a konzervatív dolgozók szólnak a cég „Reimagine Tomorrow” (’Újraalkotni a holnapot’) nevű diverzitás-projektéről is. Ezzel kapcsolatban elmondják, hogy míg a projekt célja, hogy a diverzitás és az bevonó céges attitűdöt képviselje, a vallási és politikai konzervatívoknak aligha maradhat helye a vállalatnál.

A petíció teljes szövegét itt olvashatja el.

A cégvezetés saját bevallása szerint ettől teljesen eltérő attitűdöt képvisel. Válaszul

biztosítják a közvéleményt, hogy a Disneynél igyekeznek olyan inkluzív vállalati kultúrát meghonosítani,

ahol mindenki szabadon megoszthatja mással a nézeteit, s hogy kiteljesedhet a munkában. 

Kép: DAVID MCNEW / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minekkellregisztralni
2022. április 16. 11:17
Odahaza saját magát úgy veri szét az USA propagandaiparával (naivabbaknak "szórakoztatóipar"), ahogy akarja, de máshová ezt ne exportálja és ne legyen kötelező átvenni.
Karvaly
2022. április 06. 15:09
Nagyon sokáig Amerika volt az a része a világnak, ahova el lehet menni, ha minden kötél szakad. Lassan oda jutunk, hogy Amerikában azok számára se lesz hely, akik a régi Amerikát felépítették. És ez nagyon szomorú, mindenképpen értékvesztés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!