Sikerrel zárolták az orosz jegybank 630 milliárd dollárnyi tartalékának nagy részét

2022. február 28. 15:24

Már régóta készültek a pénzügyi válaszcsapás tervei az Egyesült Államok részéről arra az esetre, ha a Vlagyimir Putyin megtámadja Ukrajnát – derült ki egy amerikai illetékes Reutersnek adott nyilatkozatából.

2022. február 28. 15:24
null

Az orosz jegybanki tartalékok blokkolásával kapcsolatos stratégia célja az volt, hogy mire kinyitnak az amerikai piacok hétfőn, már ne tudja mozgósítani az orosz jegybank a dollárban, euróban, jenben és fontban lévő tartalékait és ez össze is jött –írta meg a Portfólió.

Az orosz jegybank a 630 milliárd dollárnyi devizatartalékára egyfajta biztosítási ügyletként tekintett

A terv az volt, hogy amikor elindul a háború, védeni tudja a rubelt az eséstől, de azzal, hogy a tartalék azon részét, amely külföldön van, blokkolták (valójában nem a SWIFT-döntéssel, hanem egyszerű vagyon befagyasztással), kiütötték ezt a biztosítást – írta meg a lap emékeztetve, hogy ezért nem tudott hétfőn intervenciókkal a rubel védelmére kelni az orosz jegybank, amit maga a jegybankelnök is elismert.

A Reutersnek nyilatkozó amerikai illetékes szerint az orosz jegybank már a nyugati szankciók szombati bejelentése után a hétvége során megpróbálta volna likvidálni a külföldi eszközeit.

Erre azért nem tudott csak sor kerülni, mert a bankok zárva tartottak és ezért volt fontos, hogy az amerikai piacok vasárnap éjjeli nyitásáig hatályba lépjen az orosz jegybank devizatartalékainak befagyasztása.

Stratégiai terve a nyugati országoknak, hogy leépítsék az orosz energetikai kitettségüket

Összességében több százmilliárd dollárnyi orosz jegybanki tartalékot fagyasztottak be, ez pedig összhangban van azzal, amit Josep Borrell uniós külügyi főképviselő vasárnap este mondott, miszerint

a lépésekkel összességében az orosz jegybanki tartalékok kb. feléhez nem fér hozzá az orosz intézmény.

A Reuters amerikai forrássa  jelezte, hogy szorosan egyeztetik az európai partnerekkel annak a végső listának a tartalmát, hogy pontosan mely orosz bankokat zárják ki a SWIFT rendszerből. A nyugati intézkedéseknek szerinte egyértelműen az a célja, hogy az orosz gazdaság hátrafelé menjen egészen addig, amíg Vlagyimir Putyin fel nem nagy az Ukrajnát érő beavatkozásával.

Fotó: MTI/EPA/Karl-Josef Hildenbrand

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2022. február 28. 21:57
és miért nem fogja fel senki h egy atomnagyhatalmat nem érdemes sarokbaszoritani? lehet úgy döntenek h nincs más választásuk...és nem putyin nem fog kapitulálni .....
Agricola
2022. február 28. 17:58
A Capital Economics szakértői arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország csökkentheti a kulcsfontosságú fémek, alumínium, nikkel és palládium szállítását a nyugati szankciók ellenintézkedéseként. Az orosz Rusal konszern például a világ második legnagyobb alumíniumgyártója – az ára tonnánként minden idők csúcsát, 3382,50 dollárt (3013 eurót) érte el csütörtök reggel Londonban. "Ha nincs orosz olajszállítás, a többi kitermelő ország csak korlátozott mértékben tudja kompenzálni."
triumphator
2022. február 28. 17:46
Öröm lesz 1000 forintos benzint tankolni és a jóárasított amerikai gázzal felfűteni a kecót úgy 16 fokra maximum. És ülni a sötétben, ha esetleg éppen nem lenne áram. De hát Ukrajna megér egy kis szenvedést egész Európának, nem?
bunko_jobbos
2022. február 28. 17:23
Nem ez szokott lenni az államcsőd, mikor nem fizeted ki a beváltani szándékozott állampapírokat???????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!