Románia is részt kíván a „Déli Áramlatból”

2022. február 04. 20:52

Románia a déli gázfolyosó részévé akar válni a Balkánt Közép-Európával összekötő szakaszon.

2022. február 04. 20:52
null

Románia a déli gázfolyosó részévé akar válni azon a kiterjesztett szakaszon, amely a Balkánt kötné össze Közép-Európával, ezért pénteken felvételét kérte a projektbe Bakuban – jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter. A tárcavezető részt vett Azerbajdzsán fővárosában a déli gázfolyosó tanácsadó bizottsága nyolcadik alkalommal megtartott miniszteri ülésén; Románia ötödik alkalommal vett részt a tanácskozáson.    

Az ülésen Popescu arról biztosította a résztvevőket, hogy Románia támogatja a projektet és annak a Balkántól Közép-Európa irányába való kiterjesztését.    

„Románia ismét javasolta, hogy a román-bolgár interkonnektor és a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, úgynevezett BRUA gázvezeték is váljon részévé a déli gázfolyosó bővítési tervének. Románia érdeklődve várja a javaslata pozitív elbírálását, illetve azt, hogy tárgyalások kezdődjenek a regionális gázszállítási infrastruktúra nyújtotta lehetőségekről” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a déli gázfolyosó fejlesztése stratégiai fontosságú Európa energiabiztonságának stabilitása szempontjából.    

A mintegy 38 milliárd dollár összköltségű déli gázfolyosó egy 3500 kilométer hosszúságú, hat országon keresztül futó vezetékhálózat.

Azerbajdzsánból, a Sah Deniz mezőről – a már korábban megépült – dél-kaukázusi (SCP) és transzanatóliai (TANAP), valamint  2020 őszén átadott transzadriai (TAP) vezetéken keresztül szállítja a kitermelt földgázt. A TAP Észak-Görögországon, Albánián és az Adriai-tenger alatt halad Olaszországig.

(MTI)

Fotó: Emrah Yorulmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2022. február 05. 11:37
Ahhoz az amerikai csapatoknak el kell hagyni romániát minyimum.
DonCiccio
2022. február 05. 09:39
Gázolajat már loptak az amerikai szövetségestől. Most gázt is lopnának és zsarolnák a többi államot hogy elzárják a vezetéket
kisgul
2022. február 05. 08:58
Úgy látom, fentebb már mindenki elmondott mindent, én csak annyit tudok hozzátenni, hogy: Egy lószart mama!
JakabB
2022. február 05. 08:46
Lopni szeretnének szokásos módon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!