Önmérsékletre inti az ENSZ az ukrajnai válságban szemben álló feleket

2022. február 17. 21:44

Maximális önmegtartóztatásra szólította fel „e kényes időszakban” az ukrajnai válságban érintett feleket csütörtökön New Yorkban Rosemary DiCarlo, az ENSZ-főtitkár politikai ügyekért felelős helyettese.

2022. február 17. 21:44
null

A világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) ülését megnyitva DiCarlo hangsúlyozta: „felszólítunk minden felet arra is, hogy tartózkodjék az olyan egyoldalú lépésektől, amelyek ellentétesek lehetnek a minszki egyezmények szellemiségével és betűjével, illetve akadályozhatják azok megvalósítását és újabb feszültségeket válthatnak ki”. A főtitkár-helyettes a válság diplomáciai megoldását szorgalmazta.    

A BT-nek a minszki egyezményekről tartott éves ülésén amerikai, brit és orosz miniszterek vesznek részt.    

„A diplomáciának nincs alternatívája” – hangsúlyozta Rosemary DiCarlo, aki szerint „a jelenlegi helyzet nagyon veszélyes. Az ENSZ-közgyűlés vonatkozó határozatainak megfelelően tiszteletben kell tartani Ukrajna szuverenitását, függetlenségét, területi épségét a nemzetközileg elismert határokon belül” – szögezte le a főtitkár-helyettes.    

Többen is óvatosságra intettek

Mikko Kinnunen, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökének ukrajnai különmegbízottja videón kapcsolódva a BT-üléshez, szintén az „óvatosságot” szorgalmazta. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a tanácskozáson felszólította Oroszországot, „tegyen le a háborúról”, és az Ukrajna elleni azonnali orosz támadás katasztrofális forgatókönyvét vázolta fel, anélkül azonban, hogy bizonyítékot is szolgáltatott volna erre.    

– mondta Blinken. Hozzátette: javaslatot tett orosz partnerének, Szergej Lavrovnak arra, hogy a jövő héten találkozzanak Európában. „Egyáltalán nem kételkedem abban, hogy a mostani kijelentéseimre az orosz kormány újabb tagadása lesz a válasz” – fogalmazott Blinken. Mint mondta, az információik világosan jelzik, hogy az ukrán határ közelében felvonultatott orosz erők, beleértve a szárazföldi erőket és a repülőgépeket is, Ukrajna elleni támadásra készülnek a következő napokban.    

Blinken szerint Moszkva ürügyet fog teremteni a támadásra

Blinken szerint Moszkva előbb ürügyet teremt a támadásra valamilyen, Ukrajnának tulajdonított erőszakos cselekmény – egy állítólagos oroszországi terrormerénylet, tömegsír felfedezése, polgári személyek elleni dróntámadás, illetve hamis vagy igazi vegyifegyver-támadás – formájában. Blinken szerint ezt Moszkva feltehetően etnikai tisztogatásként vagy népirtásként tálalja, és az orosz kormány bejelenti, hogy meg kell védenie Ukrajnában az állampolgárait, illetve az oroszajkú lakosokat. Ezután kezdődik majd a támadás, Blinken szerint.    

Orosz rakéták és bombák hullanak majd Ukrajnára, elvágják a távközlést, kibertámadások bénítják meg a kulcsfontosságú ukrajnai intézményeket

– sorolta Blinken, anélkül azonban, hogy bizonyítékokkal támasztotta volna alá a katasztrófa-forgatókönyvet. A külügyminiszter szerint ezután indulnak meg a katonák és a harckocsik az azonosított kulcsfontosságú célpontok felé, beleértve Kijevet is.    

Az oroszok szerint Amerika szítja mesterségesen a feszültséget

Válaszában Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes bírálta a Blinken által felvázolt „mélységesen kiábrándító” forgatókönyvet. „Csak a feszültséget növeli” – jelentette ki, sajnálkozását fejezve ki, hogy Moszkva kijelentéseit nem veszik figyelembe. „Nagyon komoly párbeszédre készek vagyunk, de kirakat-tárgyalásra nem” – szögezte le az orosz politikus.    

A tanácskozás végén Szerhij Kiszlicja, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője kijelentette, hogy Oroszország az, amely nem tartja be a kelet-ukrajnai rendezést célzó minszki megállapodásokat. A nagykövet szerint a Donyec-medence függetlenségének az orosz parlament alsóháza által javasolt orosz elismerése azt jelentené, hogy Moszkva kivonulna a minszki megállapodásokból. A nagykövet sajnálatát fejezte ki, amiért Moszkva nem hajlandó csúcstalálkozót tartani az ukrán elnökkel a válság megoldása érdekében.    

Ukrajna bizonyítékokat követel a határai közelében lévő orosz csapatok kivonásáról

– fogalmazott az ukrán nagykövet, s bírálta azokat a „hamis orosz vádaskodásokat”, amelyek szerint állítólag „népirtást” követnének el az ország keleti részében.    

A BT-ülés végén Franciaország, Németország, Írország, Észtország, Albánia, Norvégia és az Európai Unió közös nyilatkozatban követelte a minszki megállapodások „maradéktalan végrehajtását”, kezdve a feltétel nélküli tűzszünettel. A közös nyilatkozatban és ismételten figyelmeztették Oroszországot, hogy „súlyos következményei lesznek az Ukrajna elleni esetleges inváziónak”.

(MTI)

Fotó: RAIGO PAJULA / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya66
2022. február 18. 08:42
Az orosz támadás érdeklődés hiányában elmaradt.
HNGR
2022. február 18. 06:47
tomegsir felfedezese, moszkva ezt nepirtaskent talalja. Ha van tomegsir, akkor az tenyleg nepirtas.
Gyzoltan
2022. február 18. 05:16
Márpedig a fontoskodó ENSZ fennmarad! Olyan jól megfizetik őket, hogy minden gazemberségre képesek helyzetük megőrzése érdekébe.., akárcsak a brüsszeli bagázs... Ez az izé.., ez a Blinken, ha valóban az írtaknak megfelelően lépett fel, akkor bizony abba a gyanúba keveredett, hogy a kirekesztő kisebbséghez tartozik, s a domináns "igazi magyar" honfitársainktól tanulva sajátította el a hisztéria legmagasabb fokát! -mert amit elkövetett, az túlmegy a háborús uszítás fogalmán! Egyenlőre Putyin kenterbe veri az amerikai "diplomáciát", s nem hajlandó mentőövét dobni nekik valami katonai akcióval... -de meg is érdemlik sorsukat, s együtt főhetnek Ukrajnával, s kereshetik a lehetetlen helyzetből való szabadulás reményét...
lurker
2022. február 17. 23:50
-szerkesztve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!