Jogállamiságot felügyel, de korrupciógyanús az EU-s biztos

2022. február 19. 11:28

Johannes Hahn EU-s költségvetési biztos úgy aggódik a magyar jogállamiság miatt és fagyasztat be pénzeket, hogy közben furcsán közel áll hozzá mindenki, aki elvileg őt felügyeli.

2022. február 19. 11:28
null

Az európai jogállamiságon élősködő politikusokról indított sorozatot a Kontra. Az első szereplő az EU-s helyreállítási és strukturális alapból való források folyósításáért felelő a költségvetési biztos, az osztrák Johannes Hahn.

Mint írják: pénzvisszatartás -vagy büntetés csak akkor róható ki egy tagállammal szemben, ha bizonyítottan veszélyezteti az Európai Unió (EU) költségvetését, illetve gazdasági érdekeit. Ennek ellenére az Európai Bizottság ideológiai szempontokra hivatkozva halogatja Magyarországnak a helyreállítási és rezilienciaépítési alap pénzeinek felhasználására vonatkozó nemzeti tervének jóváhagyását és visszatartja az őt jogosan megillető források folyósítását. 

Ráadásul úgy, hogy az EU a csomagból a minden egyes tagországnak szerződés szerűen járó, vissza nem térítendő támogatásokat tartja vissza, míg e közben Magyarország a közösség szolidáris tagjaként felhatalmazását adta az Európai Bizottság számára, hogy az Unió nevében legfeljebb 750 milliárd EUR értékben hitelt vegyen fel a tőkepiacokon. Mindezzel Magyarország de facto törlesztővé (kötelezettjévé) vált egy olyan piaci alapon felvett hitelért, amelynek ő maga nem kedvezményezettje.

Hahn az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek tényleges jobbkeze – írja a Kontra. – A francia Libération balliberális lap szerint pedig Hahn szeret nagyon jóban lenni azokkal, akik elvileg őt kellene, hogy ellenőrizzék.
Például az osztrák biztos 2014-2019 között a Szomszédságpolitika és Bővítésügyi tárcát vezette, amelyet akkor az Európai Számvevőszék részéről az a Karel Pinxten által elnökölt kamara ellenőrzött, akinek a nevéhez az Unió történetének legsúlyosabb hűtlen kezelési ügye fűződik (a Számvevőszék tagja visszaélve hivatali pozíciójával 500.000 euró (178.213.750 Ft) értéket különített el saját felhasználásra).

S akinek a fényűző vacsoráin és vadászatain Hahn számos alkalommal részt vett – teszi hozzá a Kontra. 
Hozzáteszik: Hahn jó viszont ápol Helga Bergerrel is, aki a Számvevőszék azon kamarájának tagja, amely jelenlegi tárcáját világítja át.

A francia lap értesülései szerint a két osztrák tisztségviselő együtt vacsorázott 2021. június 11-én, 14-én és 28-án is. Közvetlenül azután, hogy az Európai Parlament jogi eljárást helyezett kilátásba, amennyiben az Európai Bizottság nem kezdi el mielőbb használni a jogállamisági rendeletet, azaz nem indít eljárást Magyarország és Lengyelország ellenében.

Érdekesség, hogy a találkozókon részt vett Hahn élettársa, Susanne Riess-Passer egykori osztrák alkancellár (2000-2003) is, akinek a kabinetfőnöke az idő tájt történetesen Helga Berger volt. A vacsorákat ismét a Számvevőszék állta, de Berger nem tartotta fontosnak megnevezni azok okát.

Az OLAF – amely intézmény arra hivatott, hogy minden pénz és finanszírozási visszásságot alaposan felkutasson és ellenőrizzen – mind a Pinxten-ügyben, mind Johannes Hahn biztos előzetes vizsgálatának lefolytatása során mély hallgatásba burkolózott. Ma pedig ki felügyeli az OLAF-ot? Hát, Johannes Hahn. 

Mindezzel egyidőben – mutat rá a Kontra – az Európai Bizottság több milliárd eurónyi támogatást fagyasztott be Magyarországnak Johannes Hahn költségvetési biztos megalapozatlan, indokolatlan és mondvacsinált állításaira támaszkodva, miszerint Magyarország nem megfelelően használja fel az uniós forrásokat és elmarad az uniós jogállamisági normáktól.

Kép: Wikipédia.
 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. február 27. 07:54
Akkor indítsunk mi is pert, hogy a meg nem kapott hitelért nem vagyunk kezesek. Mondják csak ki, hogy attól számít valaki adóstársnak, hogy aláírt erről egy papírt és ettől független, hogy az összeget megkapta-e.
Bolognese
2022. február 20. 11:39
"Jogállamiságot felügyel, de korrupciógyanús az EU-s biztos" Volner II.
istvanpeter
2022. február 20. 11:02
Hát bizony, az EU és az EP környékén is nagyon sok hitvány gazember gyűlt már össze.
Rugo
2022. február 20. 10:01
Ezek mind tolvaj maffiózók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!