Zelenszkij szerint Törökország lezárja az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert

2022. február 26. 16:14

Egy török vezető tisztségviselő azonban egyelőre cáfolta az ukrán elnök állításait.

2022. február 26. 16:14
null

Törökország meg fogja akadályozni, hogy orosz hadihajók haladjanak át a Fekete-tengeren – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfrissebb Twitter-bejegyzésében. A Portfolio – idézve Zelenszkij bejegyzéséből – azt írja: 

„Köszönöm barátomnak, Recep Tayyip Erdoğan elnök úrnak és a török népnek az erőteljes támogatását. Az orosz hadihajók Fekete-tengeren történő áthaladásának megtiltása jelentős katonai és humanitárius segítség Ukrajnának, amely rendkívül fontos ma. Az ukrán nép ezt soha nem fogja elfelejteni!”

Folyamatosak a támadások a Fekete-tengerről

A lap felidézi, hogy egy nappal korábban Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter még úgy nyilatkozott, hogy Törökország nem állíthatja le a hadihajók áthaladását az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, ami elválasztja egymástól a Földközi- és a Fekete-tengert. A külügyminiszter a montreux-i egyezményre hivatkozott,

amely kimondja, nem tagadhatják meg az átkelést azoktól a hajóktól, amelyek bázisukra tartanak, még háború esetén sem.

Ukrajna korábban arra kérte Törökországot, hogy ne engedje át az orosz hadihajókat a Dardanellákon és a Boszporuszon. Erre nyomós oka volt, ugyanis az orosz hadihajók folyamatosan támadják az országot a Fekete-tengerről. Az ukrán hadsereg korábban közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét, az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Middle East Eye portál szerint azonban egy meg nem nevezett törökországi vezető tisztségviselő cáfolta Zelenszkij állításait. Idézve szavait azt írják: „Erdogan elnök nem tett ilyen ígéretet, Törökország még nem döntött arról, hogy elzárja a szorosokat az orosz hajók előtt.”

Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Anton Vaganov (illusztráció)

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iIonah
2022. február 26. 18:36
A törökök csak ne nagyon zárogassanak, mert csodaszép Sztambuljuk láthatja kárát.
Phm045
2022. február 26. 18:32
Azt nem értem, hogy ilyen súlyos hadiállaptban posztolgat. Igaz, semmi máshoz sem ért.
Szerencse
2022. február 26. 18:15
Valaki fent írta, hogy Kína tengeri hadgyakorlatot fog tartani. Oroszország is tartott Ukrajnába való bemenetel előtt. Most bidéék vakargathatják okos buksijukat. Hova figyeljenek? Ide? Oda?
Lmcwelt
2022. február 26. 17:58
Ez a ripacs Zelinszkij jól tud hazudozni! Úgy mint Tusk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!