Túl sok volt a botrány a román parlamentben, szigorítottak a házszabályon

2022. február 09. 14:41

A kormánypártok elsősorban a rendszeresen botrányt okozó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőit próbálják megfékezni.

2022. február 09. 14:41
null

A házszabály szigorításáról döntött szerdán a kormánypárti képviselők szavazataival a román képviselőház a további botrányok megelőzése érdekében. Ezentúl hat hónapra megfoszthatják illetményének felétől azt a képviselőt, aki képviselőtársa helyett szavaz, molinó kifeszítésében vesz részt, a frakció kijelölt helyét elhagyva (telefonjával) élőben közvetíti az ülést, erőszakosan lép fel képviselőtársával szemben, kiabál, gyalázkodik, fenyegetőzik, másokat sérteget. A botrányt okozó képviselőt az ülésvezető eltávolíttathatja a parlamenti őrséggel az ülésteremből.    

A másokat sértegető, erőszakos képviselők felszólalási jogát háromhónapos időtartamra felszólalásonként tíz másodpercre korlátozhatják,

a képviselőház működését, illetve másokat veszélyeztető frakciókat pedig fél évig megfoszthatják a szolgálati gépkocsiktól és a parlament alkalmazásában álló teljes személyzettől.    

A házszabály módosítását a nagykoalíció pártjai kezdeményezték

A házszabály módosítását a Szociáldemokrata Pártból (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségi frakcióból álló kormánytöbbség 202 szavazatával fogadták el, míg az ellenzék 91 képviselője ellene voksolt.    

A kormánypártok elsősorban a többi párt által szélsőségesnek minősített, rendszeresen botrányt okozó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőit próbálják megfékezni, miután

George Simion, az AUR társelnöke hétfőn odarohant a beszédét tartó Virgil Popescu energiaügyi miniszterhez, megrángatta és fenyegetően az arcába kiabált.    

A szerdán elfogadott határozat indoklása szerint a házszabály eddigi szankciói elégteleneknek bizonyultak az „első mandátumuknál tartó”, a parlamenti szokásjogot semmibe vevő, kollégáikkal szemben szóbeli és fizikai erőszakot alkalmazó törvényhozók fegyelmezéséhez.    

Az utcai politizálást az USR hozta be a román parlamentbe

Bár a parlamentbe is beszivárgó erőszak megfékezésének szükségességével a 2016 óta parlamenti képviselettel rendelkező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is egyetért, ellenzéki pártként tiltakozott a „transzparencia korlátozása” ellen, és úgy értékelte: sérül a demokrácia azáltal, hogy kitiltják a molinós tüntetéseket és a telefonos élő közvetítéseket a törvényhozásból.

Az utcai tüntetések eszköztárát egyébként az USR hozta be a román parlamentbe,

a 2020-ban képviselethez jutott AUR viszont a figyelemfelkeltés legfőbb eszközeiként használja a gerillamódszereket, azzal növelve támogatottságát, hogy a szerinte népszerűtlen politikusokat élőben közvetített erőszakos megnyilvánulásokkal „megleckézteti”.    

Közvéleménykutatások szerint a parlamenti helyek 9 százalékával rendelkező, nacionalista és oltásellenes szólamokat hangoztató AUR a választások óta eltelt alig több mint egy év alatt megkétszerezte támogatottságát és – a PSD után – a második legnépszerűbb párttá lépett elő Romániában. Az AUR és az USR bejelentette, hogy alkotmányossági óvást emel a házszabály „antidemokratikus, az ellenzék elhallgattatását célzó” módosítása ellen.

(MTI)

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!