Több mint százezren tüntettek a francia kormány járványpolitikája ellen

2022. január 08. 22:06

Emmanuel Macron francia elnök a héten azt mondta: kifejezetten bosszantani szeretné az oltatlanokat.

2022. január 08. 22:06
null

Több mint százezren tüntettek Franciaországban a párizsi kormány járványpolitikája ellen szombaton, amellyel az eddiginél jobban megnehezítené az oltatlanok életét.

Országszerte 105 200-an vettek részt a megmozdulásokon, csak Párizsban 18 ezren vonultak utcára – közölte a belügyminisztérium. Zavargásokra is sor került, amelyekben tíz rendőr megsérült. Harmincnégy embert előállítottak.    

A december 18-i tiltakozáson negyedennyien vett részt. Emmanuel Macron francia elnök a héten azt mondta: kifejezetten bosszantani szeretné az oltatlanokat.

Szavai országszerte nagy felzúdulást keltettek.

A francia nemzetgyűlésben is heves vita kerekedett csütörtökön, amikor első olvasatban elfogadták a kormány törvénytervezetét, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A javaslatot a jobboldali ellenzéki többségű szenátus a jövő héten vitatja meg a végszavazás előtt.    

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.    

Január 15-étől ezekre a helyekre kizárólag a háromszor oltottak léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.    

Az intézkedéssel a kormány nyomást akar gyakorolni arra a csaknem 5 millió emberre

– az oltásra jogosultak 9 százalékára –, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást. Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt. Egészségügyi források szerint több mint 3800 embert ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 303 669-cel nőtt a fertőzöttek száma, és 143-mal a halálos áldozatoké. A járvány kezdete óta legalább 125 349-en vesztették életüket Covid-19-ben. A franciák 79 százaléka megkapta már az első oltását, 77,1 százaléka pedig a másodikat is. Több mint 28,2 millió embernek az emlékeztető oltást is beadták.

(MTI)

Nyitókép: Lionel Bonaventure / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2022. január 09. 10:49
Tessék má elmondani, hogy most akkor örülni kell mert a makrónt báncsák, vagy haragudni kell ezekre a tetü oltatlanokra? Isten Áldja Orbán Viktort! Marika, Fehérgyarmatról Ui: A krumplit kűggyék már mer nem gyütt
patkánynak sem nevezhető férgek
2022. január 09. 08:02
Hihetetlen ez az őrület már. Nem, az oltás sehol sem fogja eltüntetni a járványt, hiába állítja a sok marha. Lassan már ha van 99 oltott és 1 oltatlan, akkor is arra az 1 nyomorultra mutogatnak, hogy lám, miattad van a járvány. Én is be vagyok oltva, és véleményem szerint is jó, ha valaki be van, de hagyjuk már, hogy az oltatlanok miatt van járvány. Bármekkora átoltottság mellett is rekordokat dönget a járvány világszerte. A különböző celeb járványdoktorok még 60-70 százalék környéki oltottság esetén makogtak nyájimmunitásról, és mi is lett belőle? Sehol semmi.
Gèbi
2022. január 09. 07:02
Nem bánnám ha valami sokkal komolyabb demonstráció zajlana ott, ami elindítana egy folyamatot az idióták kitakarítása érdekében és eltűnnének végre ezek az oltásba beleszerelmesedett megélhetési kretének.
Párhuzamos különvélemény
2022. január 09. 00:28
"Országszerte 105 200-an vettek részt..." 105200?? Regisztrálni kellett??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!