Egy év telt el a Capitolium ostroma óta

2022. január 06. 11:32

A demokraták Trump felelősségre vonásában érdekeltek. Interjú.

2022. január 06. 11:32
null
Magyarics Tamás

„– Egy év telt el a Capitolium ostroma óta. Az amerikaiak hogyan ítélik meg ma az eseményeket?

– Teljesen nyilvánvaló, hogy egy demokratikus államban megengedhetetlen az, ami 2021. január 6-án történt, mégis eltérő narratívák jöttek létre. A demokraták egy emberként szégyennek, és Donald Trump személyes felelősségének tartják a zavargásokat. Trump ugyanis erre a napra Washingtonba hívta támogatóit egy »vad gyűlésre«. Igaz azonban az is, hogy eddig nem sikerült arra vonatkozóan bizonyítékokkal előállni, hogy arra kérte volna támogatóit, hogy ostromolják meg a Capitoliumot. A republikánus szavazók ezt azért másképpen látják. Hozzávetőlegesen 40-45 millió Trump-hívő úgy gondolja, hogy legitim volt a januári tiltakozás, mert választási csalással szerezte meg a többséget Joe Biden. A választási visszaéléseket azonban eddig a Republikánus Párt nem tudta igazolni, ezért egyre többen gondolják úgy, hogy bele kell törődni a vereségbe.

– Hol tart az ügy kivizsgálása?

–Az elmúlt egy év a kormánytisztviselők és a rendvédelmi szervek felelőseinek a megnevezésével telt. Jelenleg egy képviselőházi vizsgálóbizottság tanulmányozza a történteket. Ennek hét demokrata, és két republikánus képviselője van, utóbbi kettő Donald Trump párton belüli politikai riválisa.

A metódus szerint beidézik a különböző kormánytisztviselőket, hogy kiderítsék, hogy mennyire volt érintve az akkori, Trump-kormányzat a zavargásokban és a halálos áldozatokat is követelő összecsapásban. A beidézettek között van Mark Meadows, Trump kabinetfőnöke és elképzelhető, hogy Mike Pence-t, az egykori alelnököt is a tanúvallomás megtételére kötelezik.

Ugyanakkor nem csak kormánytisztviselőket idéztek be, hanem többek között – a Trumphoz közel álló – Fox News egyik műsorvezetőjét, Sean Hannity-t is önkéntes tanúvallomásra szereznék rábírni. A vizsgálóbizottság válaszokat szeretne találni arra, hogy a kormánytisztviselők tudtak-e arról, hogy erőszakos cselekménybe torkollhat a Washingtonba megtartott republikánus nagygyűlés. Illetve, válaszokat keresnek arra is, hogy milyen intézkedéseket tettek – illetve nem tettek meg – annak érdekében, hogy a kialakult krízist megoldják.

– A vizsgálóbizottság döntésének milyen következményei lehetnek?

– Számos, de az egyik legfontosabb politikai következménye az, hogy ősszel kongresszusi választásokat tartanak. A Demokrata Párt abban érdekelt, hogy Trumpékról a lehető legnegatívabb jelentés kerüljön kiadásra, mely javítja az esélyeiket novemberben. A demokratákra ugyanis ráfér az erősödés, mivel Joe Biden első éve alatt nagyot zuhant a népszerűségük. Az elnök támogatottsága csupán 43 százalék, ami igen alacsonynak mondható. A demokratáknak jelentősen javítani kellene a teljesítményükön, ugyanis, ha a republikánusok többséget szereznek, akkor Biden – a megalakuló új kongresszus után – egy béna kacsa lehet, mert nem fogja tudni végig vinni az akaratát a törvényhozásban.”

Fotó: TAYFUN COSKUN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. január 06. 18:26
A házelnök , Pelosi , még mindig szabadlábon . Nem évül el .
TAVIROZSA
2022. január 06. 15:28
A CNN nézettsége bedőlt, a hazugságokra épülő csatornáknak annyi ... https://888.hu/amerika-london-parizs/durvan-bedolt-a-cnn-nezettsege-4345842/
123321
2022. január 06. 13:54
amerika maga a megtestesült demokrácia: Some Democrats are using the anniversary of last year's Capitol riot on January 6 to launch an effort to win the 2022 midterm elections by disqualifying Republicans who supported the effort to challenge the 2020 elections results as "insurrectionists." https://www.breitbart.com/politics/2022/01/05/democrats-launch-effort-to-win-midterms-by-disqualifying-republicans-for-insurrection/ https://www.breitbart.com/politics/2022/01/05/exclusive-heritage-foundation-chuck-schumer-using-january-6-to-seize-permanent-power-by-breaking-filibuster/ és ezek a tömeggyilkos, országokat lebombázó és romba döntő őrültek diktátorozzák Orbánt...
Gyzoltan
2022. január 06. 13:03
Itt-ott rezdül a cionista hatalom az USA-ban, de még meg nem ingott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!