Az olaszok kötelezővé tették az oltást az 50 év felettieknek

2022. január 06. 18:03

Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem veszi fel a vakcinát.

2022. január 06. 18:03
null

Az olasz kormány azonnali hatállyal kötelezővé tette az új típusú koronavírus elleni védőoltás felvételét minden, 50 év fölötti személynek – derül ki a hivatalosan szerda este közzétett rendeletből.

Az érintetteknek június 15-ig kell beadatniuk a vakcinát.

Európában Olaszországban szedte – az Egyesült Királyság után – a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus; több mint 138 ezren haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Mario Draghi kormánya az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára már korábban kötelezővé tette az oltás felvételét, és korábban a zárlat feloldásakor, tavaly októberben, az olaszok már csak úgy térhettek vissza munkahelyeikre, ha megkapták az oltást, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

A rendelet részletei

A szerdai rendelet értelmében az 50 évnél idősebbeknek február 15-től nem lesz elegendő a teszt a jelenléti munkavégzéshez, csak oltással mehetnek majd dolgozni. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem tesz eleget az előírásnak. A korábbi szabályok értelmében az oltatlan és teszteletlen munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra lehetett küldeni.

Ezeknek az intézkedéseknek a célja, hogy kórházaink jól tudjanak működni, nyitva maradhassanak az iskolák és folytatódhassanak az üzleti tevékenységek”

– fogalmazott az olasz kormányszóvivő.

Az olaszok csaknem háromnegyede már az oltás mindkét adagját felvette, 35 százalékuk pedig már az emlékeztető, harmadik oltást is megkapta.

(MTI)

Nyitókép: Torino, 2021. december 18.
A koronavírus elleni védettséget bizonyító igazolvány bevezetése ellen tüntetnek Torinóban 2021. december 18-án. Olaszországban december 6-tól az oltottsághoz kötik a tömegközlekedési eszközök használatát, a kulturális és sportlétesítményekbe történő belépést, valamint a vendéglátóhelyek és a szállodák látogatását. A korábbi szabályokkal ellentétben a védettséget kizárólag legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolhatja. Az országos korlátozások január 15-ig lesznek érvényben.
MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2022. január 07. 10:32
Tudományos vizsgálat szerint két Pfizer oltásnak 0% védőhatása van Omikron ellen.
dave
2022. január 07. 10:29
Jó nagy átveréssel, szépen be lesz zárva mindenki. Mint egy szar scifi bassza meg. Nem utazhatsz, nem dolgozhatsz, nem mehetsz sehova, mert 50 feletti vagy? Felébredhetne már a fehér ember, mielőtt kinyírnak mindenki. A migriket nem oltják a kikötőkben? Mi nem tűnik még fel emberek?!
zara
2022. január 06. 21:43
:) bizonyitottan nem hatékony This study shows that after three months the vaccine effectiveness of Pfizer & Moderna against Omicron is actually negative. Pfizer customers are 76.5% more likely and Moderna customers are 39.3% more likely to be infected than unvaxxed people https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.20.21267966v2.full.pdf+html szóval miért is kell mindekire ráerőszakolni? esetleg a bizonyitékokat kell eltüntetni? https://www.npojip.org/english/MedCheck/Med%20Check%20Tip-20-2021-08&12.pdf Mortality risk of vaccination in people in their 20s is 5 times higher than that of COVID-19
Haragosi
2022. január 06. 18:59
Hiányolom a cikkből, hogy hány oltás és milyen sűrűn lesz kötelező? Hiszen azt már tudjuk, hogy egy oltás nem oltás, sőt a harmadik sem elegendő, de talán majd a negyedikre emlékező ismételt oltás utáni tizedik jó lesz, hogy lecsökkentse a kockázatot 1-2%-al. Szóval az olaszok bevezették a rendszeres kötelező oltást - gratulálok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!