Kazahsztánban a tüntetők közé lőtt a katonaság

2022. január 06. 16:12

A fegyveresek elméletileg azokra nyitottak tüzet, akik a feltételezésük szerint a zavargásokat szították a főtéren.

2022. január 06. 16:12
null

Tüzet nyitottak csütörtökön katonák azokra, akik feltételezésük szerint a zavargásokat szítják Almati főterén a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. A katonák hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel ezt megelőzően, és figyelmeztették a zavargások résztvevőit, hogy ellenkező esetben tüzet nyitnak.

A tájékoztatás szerint a katonák autókat is célba vettek.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. A zavargások kedden átterjedtek a többi között az ország legnagyobb városára, Almatira is. A kazah kormány lemondott, szerdán este az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

(MTI)

Nyitókép: Almati, 2022. január 5.
Egy égő rendőrségi jármű közelében csapnak össze a tüntetők a rohamrendőrökkel Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában.
MTI/AP/Vladimir Tretyakov

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2022. január 06. 19:38
Érdekes amikor Ukrajnában Biden bácsi utasítására 100%-al emelték a gázt, valami oknál fogva nem volt tüntetés, biztos különbség van az emberek kifosztása és kifosztása között, mikor amcsi nagybácsi turkál a zsebekben akkor valami oknál fogva kuss van.
garabonciás
2022. január 06. 19:35
Nem szeretnék egy újabb facebookos forradalmat. Az csak vér és könny és halál. A nagy ámítás mögött mindig ezt kapta aztán a nép.
ptrfarkas43
2022. január 06. 19:35
Tisztára olyan mint nyugat európa, itt is ugyanúgy ütik vágják, rugdossák az embereket. https://mandiner.hu/cikk/20220103_hollandia_kulfold_tuntetes_rendori_agresszio
Kormánypárti1
2022. január 06. 19:12
"A KBSZSZ alapokmánya megerősítette valamennyi résztvevő állam azon kívánságát, hogy amennyiben lehetséges, akkor a tagállamok kötelesek tartózkodni katonai erő használatától, illetve az azzal való fenyegetéstől. Az aláírók nem csatlakozhatnak más katonai szövetséghez vagy más nemzetközi integrációs államcsoportosuláshoz. Amennyiben az egyik tagországot külső agresszió éri, akkor az ellen köteles mindenki egységesen fellépni. " Szóval egyáltalán nem kizárt, (miért is lenne az a Majdan után) hogy amerikai szervezők állnak a háttérben, ám ezúttal (is) rábasztak, ugyanis a KBSZSZ tagjainak épp úgy kötelessége fellépnie egy külső agresszióvak szemben, mint a NATO országoknál egy NATO tagot érő külső agresszorral szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!