De Gaulle politikai megítélésén múlhat Franciaország sorsa II.

2022. január 24. 16:13

Alkotmányos válságot hozhat Franciaországba az európai szuperállam kiépítése, Macron politikai közössége mégsem áll ellen. A józan alternatívákat azonban ma De Gaulle személyiségének megítélése körül kialakult történelmi vita tartja sakkban, évtizedek óta a média segítségével akadályozva azok politikai érvényesülését. Cikksorozatunk második része.

2022. január 24. 16:13
null

Cikksorozatunk első része azzal foglalkozott, hogy a Francia Köztársaság alkotmánya vajon milyen mértékben teszi lehetővé a nemzeti döntési hatáskörök átruházását az uniós intézményekre, és vajon határt szab-e egy ponton túl a föderalisztikus törekvések megvalósításának. Most arra keressük a választ, hogy a jelenleg jobb- és baloldalon működő, kisebb vagy nagyobb támogatottsággal rendelkező politikai pártok hogyan viszonyulnak a nemzeti függetlenség kérdéséhez. Vajon értéknek tartják-e Franciaország szuverenitását, vagy inkább a szuverenitás teljes feladását és egy európai "szuperállam" létrehozását tartják kívánatosnak a következő évtizedben?

Az előző cikkben láthattuk, hogy az Emmanuel Macron köztársasági elnök körül tömörülő liberális erők és politikusok egyértelműen a föderális alapon működő, nemzeti kompetenciákat elvonó és központi hatásköröket kiépítő Európa felépítésének a hívei. Nézzük azonban, hogy mi a helyzet a politikai paletta másik oldalán.

A francia politikai színtér mélyebb elemzésinek tanulmányozásból arra lehet következtetni, hogy a szuverenista-föderalista ellentét mind a politikai baloldalt, mind a politikai jobboldalt alapvetően megosztja.

A francia baloldal javarészt az európai keretek híve, de...

Kezdjük a baloldali pártok elemzésével. A francia zöldek, azaz az "Europe Ecologie Les Verts" (Európai Környezetvédők Zöld Pártja) oly mértékben föderalista elkötelezettségűek, hogy még a nevükben is fontosnak tartották egyértelműen kifejezésre juttatni azt, hogy

ők nem a francia nemzet kereteiben, hanem európai keretekben gondolkodnak és politizálnak.

Az évszázados történelmi gyökerekkel rendelkező francia Szocialista Párt esetében azonban a föderalista elkötelezettség – jóllehet François Mitterrand elnök nyolcvanas években végrehajtott európai fordulata óta többséggel rendelkezik, és domináns áramlatként működik – jelenleg még nem tett szert kizárólagosságra. A párt hangadói, korábbi vezetői, volt miniszterei és parlamenti képviselői között

még akadnak olyan politikusok, akik egyértelműen szuverenista talajon állnak, és határozottan elutasítják a föderalizmust és az európai szuperállam létrejöttét

(ilyen személyiség többek között Jean-Pierre Chevènement volt honvédelmi, oktatási és belügyminiszter, továbbá Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszter). 

A határozott szuverenista elkötelezettséget fejezi ki többek között Arnaud Montebourg alábbi, 2021 októberében a Marianne folyóiratban megjelent politikai nyilatkozata:

"Franciaországnak, amely nem osztja Lengyelország politikai irányvonalát, mindezek ellenére a saját törvényeinek ugyanolyan alapon történő elsőbbségét kellene kinyilvánítania, mint ahogy ezt Lengyelország tette".

Mindemellett megállapíthatjuk azt, hogy a baloldalon a szuverenista elkötelezettségű politikai áramlatok elenyészően csekély politikai erővel rendelkeznek: a francia baloldal politikai szempontból egyértelműen föderalisztikus elkötelezettségű.

A jobboldalon a helyzet szintén nem egyszerű...

A gaullista gyökerű, de a gaullista hagyománytól már eltávolodott ’Les Républicains’ pártot (Nicolas Sarkozy pártját) és a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülést (‘Rassemblement National’) ugyanis éppen a föderalista-szuverenista ellentét választja el a legélesebben egymástól.

A hetvenes évek végén született, kifejezetten a gaullista-szuverenista hagyományra építő és ezt a hagyományt töretlenül folytatni kívánó, Jacques Chirac 1976-ban leköszönt miniszterelnök által vezetett

konzervatív párt ugyanis a kilencvenes évek során olyan (negatív irányú) pálfordulást hajtott végre,

amelynek a lényege a gaullista hagyomány megtagadása, az európai integráció felgyorsításának a felkarolása, az euró bevezetése és a szuverenista platform, illetve politikusok háttérbe szorítása és legteljesebb mértékű marginalizálása volt.

Elsősorban erre a Jacques Chirac volt köztársasági elnök által levezényelt fordulatra vezethető vissza az a tény, hogy a saját (gaullista) gyökereit és identitását megtagadó párt az elmúlt két évtizedben elveszítette szavazói jelentős részét, és a 2019-es európai parlamenti választáson már a 10%-os arányt sem érte el.

Mindez jól mutatja azt, hogy a választópolgárok – Franciaországban ugyanúgy, mint a többi európai országban - elsősorban politikai irány, program és identitás, hitelesség alapján szavaznak bizalmat egy politikai erőnek, és csak másodsorban a politikusok személyisége alapján. 

Ha egy párt megtagadja önazonosságát, feladja politikai hitvallásának a legfőbb pilléreit, kaméleonként viselkedik, és a politikai nézetek szintjén látványosan csatlakozik korábbi ellenfeleihez, akkor a választók egy jelentős része a következő választáson más pártot fog keresni magának, és az adott párt támogatottsága olyan látványosan elolvad, mint a hó a verőfényben

– sajnos ez történt Nicolas Sarkozy pártjával is.

Ami a ma már (liberális szellemiséggel átitatott) jobbközéphez sorolandó Les Républicains és a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés jelenlegi viszonyát illeti, minden jel arra utal, hogy a jobboldali választók elsöprő többsége – bármelyik párthoz tartozzon is a saját személyes preferenciái alapján – a tartós dominanciára egyre látványosabban berendezkedő balliberális tábor politikai törekvései megakadályozásának egyetlen lehetséges kulcsát a jobbközép Les Républicains párt és a szuverenista Nemzeti Tömörülés összefogásában, és legalább választási együttműködés szintjén megvalósítandó hosszabb távú szövetségében látja.

Ezt a realitást a francia politikában mindenki látja és érzékeli – egyedül a Les Républicains párt jelenlegi vezetése nem akarja belátni, sőt kifejezetten iszonyodik tőle. Hogy pontosan miért iszonyodik? Ennek oka sokrétű, az egyik döntő jelentőségű tényező azonban kétségkívül

a jobbközép politikusok lidércnyomásos félelme a francia médiától,

amelyet immár évtizedek óta kb. 95 százalékos liberális túlsúly, a szuverenista felfogás diabolizálása és neofasisztának bélyegzése, s a gaullista hagyományt felvállaló politikusok minden áron történő lejáratása jellemez. 

A gaullista felfogás démonizálása a mainstream média részéről nem újkeletű

– gyökere egészen az 1958-as alkotmányos fordulatig nyúlik vissza, amelynek kapcsán a teljes francia baloldal puccskísérletről, fasiszta zendülésről, katonai hatalomátvétel veszélyéről beszélt, és egyértelmű párhuzamot vont de Gaulle tábornok, illetve Mussolini és Franco személyisége között.

A baloldal által megfogalmazott vád tartalmát egyértelműen mutatja a Francia Kommunista Párt egy 1958-ban szerte az országban kiragasztott plakátja, s az abban megfogalmazott egyszerű üzenet:

"De Gaulle .... maga a fasizmus!"

A francia baloldal képviselőit és a balliberális újságírókat – akiket a tények általában kevéssé befolyásolnak – cseppet sem zavarta az a történelmi tény, hogy éppen de Gaulle tábornoknak, és az általa vezetett ideiglenes kormánynak volt köszönhető az, hogy Franciaország a második világháborút lezáró béketárgyalásoknál a győztes hatalmak oldalán foglalhatott helyett; a francia lakosság pedig a háború alatt és azután is mindig tudatában volt annak, hogy de Gaulle a legádázabb ellenfele Hitlernek és Mussolininak, s épp de Gaulle tábornok történelmi személyisége a legfőbb jelképe a francia nemzeti szuverenitásnak. 
 
Sztálin politikai felfogása azonban, amelynek lényege abban foglalható össze, hogy minden, a kommunista párttól jobbra elhelyezkedő politikai erőt (beleértve a szociáldemokratákat is) vagy fasistának, vagy a fasiszták csatlósának kell tekinteni, úgy tűnik, még a diktátor halála után fél évszázaddal is hatást gyakorol a baloldali értelmiség – s főképp az újságírók – gondolkodására. 

Van alternatíva

Ez a legfőbb akadálya jelenleg annak, hogy a Les Républicains jobbközép párt visszatérjen gaullista gyökereihez, s újra hitvallást tegyen a francia szuverenitás mellett, felvállalva egy – nyilván elkerülhetetlen – éles konfrontációt a francia média  képviselőivel. A párton belül ugyanakkor továbbra is egyértelműen gaullista alapon áll egy kisebb platform, amelyet elsősorban Laurent Wauquiez volt pártelnök neve és politikai irányvonala fémjelez.

E nehéz politikai helyzetben az egyetlen reménysugarat egy kívülről érkezett, politikai pártokhoz nem kötődő, rendkívüli formátumú személyiség fellépése jelenti: Eric Zemmour

íróról van szó, akinek a népszerűsége a jobboldali választók körében az elmúlt hónapok során oly magasra emelkedett, hogy a közvéleménykutatások tanúsága szerint akár Emmanuel Macron legfőbb kihívója is lehet az áprilisi elnökválasztás második fordulójában.

A kifejezetten gaullista és szuverenista alapokra és politikai hagyományra építő Zemmournak – aki immár három évtizede következetesen képviseli a nemzeti függetlenség eszméjét, a haza és a család konzervatív értékeinek védelmét és briliáns érvekkel védelmezi De Gaulle politikai és gazdasági irányvonalát, beleértve az Európai Unióhoz fűződő viszonyt is – a következő hónapokban történelmi esélye kínálkozik arra, hogy szoros szövetségbe tömörítse maga körül mind a szuverenista jobboldal, mind a jobbközép Les Républicains párt szavazóit.

Eric Zemmour

megválasztása esetén 180 fokos fordulatot ígér a francia bevándorláspolitikában

(ez a migránsok befogadásának teljes leállítását jelentené!) és hajlandó akár az uniós intézményekkel való közvetlen és éles konfrontációt is felvállalni e sorsdöntő kérdésben.

Rendkívül izgalmas kérdés az, hogy a jobboldali választók az áprilisi elnökválasztás első fordulójában hogyan döntenek majd, s vajon szavazataikkal Eric Zemmour, Marine Le Pen vagy inkább a jobbközép Les Républicains párt jelöltje, Valérie Pécresse számára biztosítják azt a lehetőséget, hogy az újraválasztásáért küzdő és a jelenlegi felmérések alapján várhatóan az első forduló élén végző Macron elnök kihívója lehessen a sorsdöntő második fordulóban.

Kép: Leemage via AFP

Tóth István Benedek

A szerző Franciaország-szakértő

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. február 06. 23:05
41 százalékról 37 százalékra esett vissza Emmanuel Macron népszerűsége januárban, ez tavaly március óta a legnagyobb mértékű csökkenés. Az elutasítottsága 60 százalékon áll. Mindössze a megkérdezettek hét százaléka mondta azt, hogy nagyon elégedett a francia államfővel, miközben 30 százalék nagyon elégedetlen. Az Ifop 1952 embert kérdezett meg online és telefonon január 14-e és 20-a között, a hibahatár plusz/mínusz 2,2 százalékpont. Emmanuel Macron támogatottsága magasabb, mint két elődjéé, Francois Hollande-é és Nicolas Sarkozyé hivatali idejük azonos pontján. A Bloomberg rámutatott, hogy Macron – aki egyébként hivatalosan még mindig nem jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson – a felmérések szerint minden ellenfelét megelőzné az első fordulóban. Friss felmérések szerint az április 10-i első fordulóban 25 százalékra számíthat, részben amiatt, hogy a jobboldali szavazók két-három jelölt közt oszlanak meg. A második fordulót a két legjobban szereplő jelölttel április 24-én tartják.
röviden
2022. február 01. 16:12
Vive Le Général !
OberEnnsinnen
2022. január 26. 18:53
A jobboldalnak akkor lenne esélye, ha már az első fordulóban egységet alkotnának, egy jelölttel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!