Biden három főt jelöl a Fed kormányzótanácsába, köztük az első afroamerikai nőt

2022. január 14. 17:19

Lisa Cook a közgazdaság-tudomány és a nemzetközi kapcsolatok professzora, 2011 és 2012 között a Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának közgazdásza volt.    

2022. január 14. 17:19
null

Joe Biden elnök három személyt jelöl az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kormányzótanácsába, köztük Sarah Bloom Raskint, aki már dolgozott a Fednél és a pénzügyminisztériumban, illetve Lisa Cookot, aki az első afroamerikai nő lesz a Fed kormányzótanácsában.

Az amerikai elnök harmadik jelöltje Philip Jefferson, aki közgazdász, az észak-karolinai Davidson College dékánja és egykori Fed-szakértő. Mindhárom jelöltet a szenátusnak kell majd – meghallgatás után – megerősítenie. A Fed kormányzótanácsa hét főből áll. Jelenleg öttagú a testület, három férfi és két nő. Amennyiben az amerikai elnök javaslatát a szenátus megszavazza, akkor a kormányzótanács hét tagjából négy lesz a nő, amire szintén nem volt még eddig példa.    

A jelölteknek nem lesz könnyű dolguk, komoly kihívásokkal teli időszakban csatlakoznának a Fed-hez, amelynek azt a feladatot kell megoldania, hogy miközben kamatemelésre van szükség a magas infláció megfékezése érdekében, ezt úgy kell tennie, hogy közben ne ássa alá a kilábalást a világjárvány okozta recesszióból. Szerdán közölt hivatalos adat szerint decemberben négy évtizede legmagasabb volt a fogyasztói áremelkedés,

ami mára a gazdaság legsúlyosabb problémájává vált, amerikai háztartások millióit terheli meg.    

Raskin jelölését a Fed felügyeleti alelnöki posztjára, amely a legfőbb bankszabályozó hatóság, üdvözlik demokrata párti politikusok és érdekképviseleti csoportok, mert szerintük valószínűleg keményebben fog fellépni, mint a posztról a múlt hónapban lemondott Randal Quarles, Donald Trump volt elnök kinevezettje. Raskinra többen úgy is tekintenek továbbá, mint aki elkötelezett, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos megfontolásokat beépítse a Fed bankok feletti felügyeletének munkájába. Ez máris ellenkezést váltott ki néhány republikánus szenátor részéről.    

Raskinnak egyebek között arra kell felkészülnie, hogy komoly bírálatok érik majd az éghajlatváltozással, illetve az olaj-és gáziparral kapcsolatos nézetei miatt. Két éve a The New York Times című lap véleményrovatában bírálta a Fed-et azért, mert késznek mutatkozott arra, hogy támogassa az olaj- és gázipari vállalatoknak nyújtott hitelezést a pénzügyi szektor megerősítésére irányuló erőfeszítései részeként a világjárvány okozta recesszió idején. Raskin az olaj- és gázszolgáltatókra célozva azt írta, hogy „a nevünkben hozott Fed-döntéseknek az kell legyen a céljuk, hogy erősebb gazdaságot építsünk és több munkahelyet hozzunk létre az innovatív iparágakban, nem pedig az, hogy haldoklókat támogassunk és gazdagítsunk”. A most 60 éves Raskin, aki a Harvardon képzett ügyvéd, korábban már dolgozott a Fed vezetőségében 2010 és 2014 között. Barack Obama elnök ezután pénzügyminiszter-helyettesnek nevezte ki.    

Csütörtökön Pat Toomey szenátor, a szenátus bankbizottságának vezető republikánus párti képviselője, bírálta Raskint, amiért „kifejezetten azt támogatta, hogy a Fed úgy osszon forrásokat, hogy azt megtagadja az olaj- és gázipari ágazattól”. Lisa Cook, Joe Biden afroamerikai jelöltje, a közgazdaságtudomány és a nemzetközi kapcsolatok professzora, 2011 és 2012 között a Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának közgazdásza volt.    

Cook arról a tanulmányáról a legismertebb,

amelyben azzal foglalkozott, hogy milyen hatást gyakorol a faji megkülönböztetés az afroamerikai találmányokra és innovációra.

Egy 2013-as tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a faji indíttatású erőszak a jogállamiság aláásásával és a személyes biztonság fenyegetésével 1882 és 1940 között évente 15 százalékkal csökkentette a fekete amerikaiaknak ítélt szabadalmakat, és szerinte ez a veszteség az Egyesült Államok gazdaságát szélesebb körben is hátráltatta.    

Cook emellett a közgazdaságtanban is a fekete nők szószólója, amely hivatás sokkal kevésbé sokszínű, mint más társadalomtudományoké. 2019-ben társíróként jelent meg egyik írása a The New York Times-ban, amelyben kijelentette, hogy „a közgazdaságtan nem barátságos és nem is támogató szakma a nők számára”, és „különösen ellenséges a fekete nőkkel szemben”.    

A felmerülő problémák leküzdésére Cook fiatalabb fekete nők mentorálásával foglalkozott közgazdasági témában az Amerikai Gazdasági Szövetség által szervezett program keretében és 2019-ben mentorálási díjat is nyert.  Az amerikai elnök harmadik jelöltje Philip Jefferson, aki washingtoni munkáscsaládban nőtt fel, a szegénység és a pénzügyek kutatására összpontosította kutatásait.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Sipa USA/Oliver Contreras

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2022. január 15. 14:09
A hülyék kvótája már kezd betelni az USÁ-ban!
Gèbi
2022. január 15. 11:20
A lényeg hogy legyen elegendő nő és meg legyen a kvóta nigger is, a többi nem számít. Mert hát az olyan progresszív, meg haladó meg stb. stb.
Hurka
2022. január 15. 08:17
A másik négy tagot ki küldi a FEDbe?
zöld zsömle
2022. január 14. 20:50
Számold újra, a kisujjad nem három, hanem öt. Tudod, amelyik mind megette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!