Az ukrán elnök visszautasítja Bident: Nincsenek kisebb betörések

2022. január 20. 19:17

„Szeretnénk emlékeztetni a nagyhatalmakat, hogy nincsenek kisebb betörések és kis nemzetek. Ahogyan a szeretteink elvesztésekor sincs kisebb áldozat és csekélyebb bánat” – írta Zelenszkij Twitteren Biden szerdai kijelentéseire adott nyilvánvaló válaszként.

2022. január 20. 19:17
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön nyilvánosan visszautasította Joe Biden amerikai elnök kijelentését, miszerint Oroszország „kisebb behatolása Ukrajnába kisebb választ érdemel, mint egy teljes körű invázió”.

„Szeretnénk emlékeztetni a nagyhatalmakat, hogy nincsenek kisebb betörések és kis nemzetek. Ahogyan a szeretteink elvesztésekor sincs kisebb áldozat és csekélyebb bánat. Mondom ezt egy nagy nemzet elnökeként” – írta Zelenszkij a Twitteren Biden szerdai kijelentéseire adott nyilvánvaló válaszként.

Biden szerdai sajtótájékoztatóján az orosz katonai akció kilátásba helyezésével kapcsolatos megjegyzései megrémítették az ukrán tisztviselőket, miután Oroszország több tízezer katonát mozgósított a határ mentén. Az elmúlt napokban amerikai tisztviselők több fordulóban folytattak diplomáciai tárgyalásokat Oroszországgal.

Antony Blinken külügyminiszter pénteken találkozik orosz kollégájával

Eközben az amerikai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy támadás várható. Szerdai megjegyzéseiben Biden azt sugallta, hogy egy „kisebb behatolás” nézeteltérést válthat ki a NATO-országok között arról, hogy milyen határozottan reagáljanak Moszkva lépésére. Biden azt jósolja, hogy Oroszország „behatol” Ukrajnába, de azt írja, hogy „kisebb behatolás”  vitára késztetheti a következményeket

Biden azt jósolja, hogy Oroszország „behatol” Ukrajnába, de egy „kisebb behatolás” vitát indíthat a következmények kapcsán. 

„Az egy dolog, ha egy kisebb behatolásról van szó, és a végén azon kell veszekednünk, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk. Ha történik valami ott, ahol orosz erők átlépik a határt, mondjuk ukrán harcosokat ölnek meg, az szerintem mindent megváltoztat” – mondta később az elnök. „Ez viszont attól függ, hogy ők mit csinálnak, és mi milyen mértékben fogunk teljes egységet elérni a NATO-fronton.”

Csütörtökön Biden igyekezett tisztázni korábbi kijelentéseit, és a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: „Teljesen világos voltam Putyin elnökkel. Nincs félreértés. Ha bármelyik és bármilyen orosz egység átlép az ukrán határon, az inváziónakminősül” – mondta Biden. „Komoly és összehangolt gazdasági válaszra lesz szükség, amelyet részletesen megbeszéltem szövetségeseinkkel, és amit nagyon világosan megfogalmaztam Putyin elnök számára is”.

Miközben korábbi megjegyzéseit igyekezett tisztázni, Biden megjegyezte, hogy Oroszország „hosszú múltra tekint vissza abban, hogy a nyílt katonai akciókon kívül más intézkedéseket alkalmazzon agressziv műveletekhez a félkatonai taktikától a kibertámadásokig bezárólag”. „Készen kell állnunk arra, hogy ezekre is és határozottan válaszoljunk” – mondta Biden.

A kijevi tisztviselők „megdöbbentek”  Biden megjegyzésein

Biden szerdán azt is mondta, hogy szerinte Putyin támadást indít, bár nem hiszi, hogy az orosz elnök döntött volna már erről. „Nem tudom mit fog tenni, de azt hiszem, be fog hatolni Ukrajnába. Tennie kell valamit” – jelentette szerdán a CNN.

Csütörtökön Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere a Wall Street Journalnak azt mondta, hogy

Biden megjegyzései felhívásként szolgálhatnak Moszkvának a támadására.

„Ha már kisebb és nagyobb behatolásokról vagy teljes invázióról beszélünk, ki kell mondani, hogy nem lehet valaki csak félig agresszív. Vagy agresszív valaki, vagy nem” – mondta Kuleba. „Nem szabad a legkisebb esélyt sem adnunk Putyinnak, hogy kvázi nyílt agresszióval vagy kisebb behatolási műveletekkel játsszon. Ez folyik 2014 óta. Ez az igazság” – mondta Kuleba. 

Biden és amerikai tisztségviselők többször is igyekeztek hangsúlyozni, hogy Moszkva súlyos árat fizetne Ukrajna megszállásáért, olyan árat, amilyenre nem volt példa a korábbi orosz beavatkozások után. Biden megjegyzései viszont, amelyekben különbséget tesz a teljes körű invázió és a „kisebb behatolás” között, nyilvánosan aláásták ezt az üzenetet. 

– mondta egy NATO-diplomata a CNN-nek. „Nem mintha az oroszok ne tudták volna azt, hogy mondjuk egy Ukrajna elleni kibertámadás nem váltana ki teljes körű választ.”

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szintén igyekezett tisztázni Biden megjegyzéseit a szerdai sajtótájékoztató után.

„Ha katonai csapatok vonulhnak be a határon Ukrajnába, ha bemennek Ukrajnába és megtámadják, az invázió. Ennek súlyos gazdasági következményei lesznek¨– mondta Psaki a Foxnak adott interjújában.

Amerika fegyvereket szállított Ukrajnába

A Biden-adminisztráció csütörtökön megerősítette, hogy amerikai fegyvereket szállítottak a régióban szövetségeseiktől Ukrajnába, az esetleges orosz invázió miatt. A kormány új szankciókat is bevezetett négy jelenlegi és volt ukrán tisztviselő ellen, köztük két jelenlegi parlamenti képviselő ellen, akiket az Egyesült Államok azzal vádol, hogy részt vettek Oroszország Ukrajna elleni dezinformációs kampányában.

Blinken csütörtökön Berlinben találkozott Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság illetékeseivel, pénteken pedig Genfben találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Blinken hangsúlyozta az orosz agresszióval szembeni kiállás fontosságát, hangsúlyozva, hogy az nemcsak Ukrajnára, hanem a szabályokon alapuló nemzetközi elvekre is veszélyt jelent. „Rengeteg találgatás született Putyin elnök valódi szándékait illetően, de igazság szerint nem kell találgatnunk, mert többször is elmondta nekünk. Lefekteti egy invázió alapjait, mert nem hiszi azt, hogy Ukrajna szuverén nemzet” – mondta Blinken.

Kamala Harris alelnök az ABC Good Morning America című műsorában csütörtökön kijelentette: „Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának Oroszország és Vlagyimir Putyin általi megsértését agresszív lépésként fogjuk értelmezni, és ezért súlyos és komoly árat kell majd fizetnie.”

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bontó Zsuzsanna
2022. január 20. 20:17
Ha itt valaki provokál,az az USA !
mysstes
2022. január 20. 20:17
Dear Blinken and Biden! Nagymagyarország területi integritásáért miért nem harcoltatok ilyen ádázul, hogy baszódnátok meg!?
feketeöves nirvana
2022. január 20. 20:15
Ez az ember most adta el a még humorista korában készült sorozatát orosz tv csatornáknak jó pénzért. Akkor most hogy is van ez?!
kaffogó hebrencs
2022. január 20. 20:09
Ezt kapjátok 30 év amcsi seggnyalás után. Odalöknek koncnak az oroszoknak. Így jár az, aki megbízik a jenkikben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!