Moszkva kiutasított két német diplomatát

2021. december 20. 21:03

Két német diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánított Oroszország, válaszul Németország múlt heti hasonló döntésére – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

2021. december 20. 21:03
null

A tárca bekérette Geza Andreas von Geyr német nagykövetet és közölte vele a döntést. A német kormány indokolatlannak minősítette a diplomaták kiutasítását. A német hatóságok szerdán a berlini orosz nagykövetség két alkalmazottját nyilvánították persona non gratának. Berlin döntését a német legfelsőbb bíróság ítéletével indokolta, amely az orosz állampolgárságú Vagyim Kraszikovot (más néven Vagyim Szokolovot) bűnösnek találta Zelimhan Hangosvili grúz állampolgárságú volt csecsen szakadár parancsnok meggyilkolásában.

A berlini bíróság egyetértett az ügyész állításával, miszerint a gyilkosságot orosz állami megrendelésre követték el.    

A moszkvai német nagykövetnek az orosz diplomáciai tárca határozott tiltakozását fejezte ki a német kormány „barátságtalan” döntése miatt, visszautasította a berlini perben az orosz állami szervek részességével kapcsolatban elhangzott állításokat, az ítéletet pedig politikai megrendelés alapján meghozottnak minősítette. A misszióvezetőt figyelmeztették hogy az orosz fél a jövőben mindig arányosan fog reagálni Berlin esetleges konfrontatív támadásaira.

Szerdán Berlinben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy 56 éves orosz férfit, aki 2019-ben a német fővárosban megölte az orosz sajtóban Zelimhan Hangosvili néven emlegetett, grúz állampolgárságú csecsen emigránst.

Zelimhan Hangosvilit augusztusban a Kleiner Tiergarten parkban lőtték agyon. A tettes először elmenekült, de a Spree folyóba dobott gyilkos fegyver megtalálása után rábukkantak. Letartóztatták, de tagadta a gyilkosságot. A férfi orosz útlevéllel lépett Németországba, amelyen a Vagyim Szokolov álnév szerepelt. Az eredeti neve azonban Vagyim Kraszikov, akit 2013-ban egy orosz üzletember megölésével vádoltak meg.

A német és az angol sajtó „Putyin gyilkosaként” emlegeti a férfit, és a Hangosvili elleni támadást Szergej Szkripal (68) orosz volt hírszerző ügynök és lánya elleni Novicsok idegmérges 2018-as gyilkossági kísérlettel hozta kapcsoatba, amely az Egyesült Királyságban történt. Akkor is azzal vádolták a két feltételezett elkövetőt, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgoztak.

aki 2019-ben a német fővárosban megölte az orosz sajtóban Zelimhan Hangosvili néven emlegetett, grúz állampolgárságú csecsen emigránst.

(MTI, Blikk)

Fotó: Twitter

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 21. 10:06
Lelövettek vele egy csecsen terroristát aki nyugodtan éldegélt Németországban. Egyébként meg mennyiben is különbözik ez attól amikor Izrael vagy az USA kilő egy terroristát? Szerintem semmiben.
files32
2021. december 21. 08:25
Rob Halford .
Gèbi
2021. december 21. 08:03
A bizonyítékokat mikor fogja a "német" vezetés elővenni és bemutatni a nyilvánosság számára? Nagyon úgy tűnik, hogy kerestek egy orosz nevű embert és kinevezték elkövetőnek. Privát véleményem, hogy a felforgatók, hazaárulók vegyék tudomásul, hogy hiába próbálnak a libsik háta mögé bújni, a megbüntetésük nem marad el.
Dicsértessék
2021. december 21. 07:27
Géza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!